NRK Meny
Normal

De store sjøer fryser igjen i USA

De store innsjøene mellom USA og Canada er nå nesten 90 prosent dekket med is. Den strenge amerikanske vinteren kan få store konsekvenser for innbyggerne langs sjøene.

Fra brua på isbryteren Mackinaw er det bare is og snø så langt øye kan se. Lake Huron er nesten helt igjenfrosset og mannskapet på de gigantiske isbryterne, som holder en liten sti gjennom isødet åpent, kan ikke huske sist det var så kaldt og så mye is på sjøveien inn til storbyene Chicago, Detroit, Cleveland og Toronto.

Viktig transport

Jernmalm og kobber har i årtier blitt fraktet på skip inn til stålindustrien i Illinois og det nordlige Indiana, Ohio og Pennsylvania. Men også kull og olje til oppvarming i de kalde vintermånedene kommer fra de spesialbygde lange, smale bulkskipene som bare kalles Lakers.

Årets vinter har vært en av de kaldeste i Midtvesten noen gang, og bare en gang tidligere har sjøene vært mer igjenfrosset enn nå. Under OL på Lillehammer i 1994 var 94 prosent av sjøene dekket av is.

I dag er 88 prosent dekket, men kulda har ikke gitt seg og det er ventet mer kaldt vær.

Hvert eneste år dekkes disse enorme vannmassene av is, og kystvaktens ni isbrytere har en travel jobb med å holde en smal sti åpen for trafikk. Men årets rekordkulde kan også få positive konsekvenser.

For isen kan være med på å hindre fordampingen, noe som kan føre til at enorme vannmagasinene fylles. For den lave vannstanden og det grunne vannet har ført til at lasteskipene har måttet gå med mindre og mindre last for ikke å skrape bunnen enkelte steder.

Hvis vannet stiger noen centimeter kan de derimot frakte større mengder varer.

16-timers arbeidsdager

For kystvaktene handler det derimot bare om timer. De har loggført fire ganger mer arbeid denne vinteren enn i fjor.

– Dette går ut over de ansatte, som nå er veldig slitne, sier Michale Davanzo til nyhetsbyrået AP.

Den 35 år gamle kystvakt-veteranen har brukt de 12 siste årene på De store sjøer, og aldri tidligere har han opplevd en så streng vinter.

– Vi har aldri opplevd at vinteren kom så raskt og at isen er så tykk, sier Davanzo.

Og den siste måneden har det blitt lange dager for mannskapet.

– Det var som å jobbe underet 16-timers langt jordskjelv, forteller Ryan Alderman, som er mannskap om bord på Mackinaw.

Vestkysten

Det er ikke bare Midtvesten som er rammet av ekstremværet, også store deler av vestkysten er lamslått.

I Washington dekket et tykt lag snø gatene, og store deler av de føderale myndighetene holdt stengt. Det samme gjorde flere hovedstadens busslinjer, skriver Washington Post.

Georgia, North- og South-Carolina, Virginia, Alabama og flere andre sørstater var rammet av snø- og iskaoset dagen før. Snøen lavet ned, og underkjølt regn dekket både biler, veier og palmetrær med is. Fortsatt er flere tusen innbyggere uten strøm.

– Opphopingen av is er nærmest ufattelig, og kanskje historisk, heter det i en uttalelse fra National Weather Service.

Det har vært dødsulykker på veiene i flere delstater, og i Texas omkom tre mennesker da en ambulanse krasjet på en islagt vei. Til sammen 13 dødsfall knyttes til uværet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Unntakstilstand

Rundt 5.700 flyvninger var kansellert, nesten 800.000 husstander var uten strøm, og mange skoler valgte å holde stengt torsdag.

I Georgia og North Carolina valgte president Barack Obama å erklære unntakstilstand. Dermed fikk disse delstatene tilgang til føderale midler for å takle krisen.

Også tidlig i januar ble deler av USA rammet av uvær og kraftig snø. Store snømengder, kraftig vind og arktisk kulde feide inn over flere delstater og store byer nordøst i landet.

Tusenvis av flyavganger ble innstilt, og speilglatte veier skapte kaos i trafikken. Flere områder opplevde sine kaldeste dager på 15 år, og noen steder sank temperaturen til minus 37 grader.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt