Hopp til innhold
Urix forklarer

Hvorfor har Taliban skapt avdelinger som ligner vestlige elitekrigere?

Taliban erstatter enkle geriljakrigere med avanserte elitesoldater. I all stillhet har islamistene bygget opp moderne kampstyrker.

Talibans elitekrigere i Badri 313 Batallion. Dette er krigerne som skal sikre islamistlederne makten i Afghanistan.

Talibans elitekrigere i Badri 313 Batallion. Dette er krigerne som skal trygge islamistledernes makt i Afghanistan.

Foto: taliban

Taliban-toppene i Afghanistan vil sikre sitt islamistregime.

De har ikke glemt hvordan det gikk for 20 år siden. Da hadde Taliban også makten i Afghanistan. Etter fem uker med krig måtte de trekke seg ut av Kabul. Det skjedde 14. november 2001.

Fiendtlige bakkestyrker rykket inn. De ble støttet av USA. Talibanregimet falt sammen. Krigen fortsatte, men islamistenes statsadministrasjon var borte.

Det vil ikke Taliban-toppene skal skje igjen.

Talibans elitekrigere i Badri 313 Batallion.

Talibans elitekrigere i Badri 313 Batallion.

Foto: Taliban

Taliban bygger derfor opp moderne militæravdelinger. De ønsker å beholde makten neste gang et angrep kommer. Stabilitet kan ikke skapes med militsgrupper. Islamistregimet trenger en militærorganisasjon i ryggen. Den kan slå tilbake inntrengere.

Elitesoldatene vil også bidra til å skape stabilitet i Afghanistan. Opprør, terrorangrep og intern uro skal slås ned på. Terrorgruppen IS-K skal ikke få etablere seg.

Tre soldater fra en av eliteavdelingene på patrulje i Kabul. Bildet er tatt under evakueringen fra flyplassen i august i år.

Tre soldater fra en av eliteavdelingene på patrulje i Kabul. Bildet er tatt under evakueringen fra flyplassen i august i år.

Foto: AFP

Spesialenhetene har derfor fått opplæring i antiterroroperasjoner. Det innebærer storming av bygninger, gisselsituasjoner og uskadeliggjøring av selvmordsbombere.

Offentliggjøringen av eliteavdelingene er ikke tilfeldig. Talibans ledere håper afghanerne vil øke sin støtte på sikt. De vet folket lengter etter trygghet og stabilitet. Får de det blir det lettere for Taliban å innføre sine islamistiske lover.

De nye eliteavdelingene blir viktige. Et stabilt islamistregime skal skapes. Taliban skal bestå.

Egne elitestyrker

Taliban har brukt flere år på å bygge opp eliteavdelingene. De omtaler dem som spesialstyrker.

De håndplukkede rekruttene i Badri 313 Batallion må gjennom et omfattende treningsprogram før de får bli en del av avdelingen.

De håndplukkede rekruttene i Badri 313 Batallion må gjennom et omfattende treningsprogram før de får bli en del av avdelingen.

Foto: Taliban

Enhetene ble etablert i hemmelighet. Internasjonale etterretningstjenester fanget ikke opp det som foregikk.

Hvor gode de egentlig er fremstår uklart. De har riktig nok fått vist seg frem i løpet av de siste månedene.

Matt Henmane er en av militærmagasinet Jane's fremste eksperter på forholdene i Afghanistan. Ifølge ham holder de nye eliteavdelingene et høyere nivå enn resten av Taliban.

Gjennom de siste ukene har Taliban-regimet publisert propagandabilder og videosnutter.

Skal ligne på vestlige

Taliban ønsker at elitestyrkene skal minne om vestlige spesialsoldater. Krigerne har moderne amerikanske M4-automatgeværer. Det brukes nattoptikk, knebeskyttere, skytehansker, balaklava, avanserte lasersikter og splintvester. Enhetene har moderne sambandsutstyr.

Utstyret tilhørte amerikanske og afghanske spesialstyrker.

De nye eliteavdelingene er utstyrt med moderne utstyr for nattoperasjoner.

De nye eliteavdelingene er utstyrt med moderne utstyr for nattoperasjoner.

Foto: taliban

Talibans elitesoldater har lite til felles med de uflidde Taliban-krigerne vi har sett tidligere. Ingen har utrangerte russiske våpen, slitte sandaler eller langt skjegg.

Taliban-krigere slik vi har vært vant til å se dem.

Taliban-krigere slik vi har vært vant til å se dem. Bildet er fra mai 2015 og er tatt ved en landsby i Kunduz-provinsen.

Foto: Rahmat Gul / Ap

Elitekrigerne som vises frem nå er tiltenkt nye funksjoner i Afghanistan.

De skal ikke lenger kjempe mot en president støttet av vestlige styrker. De skal nå beskytte sine egne ledere.

Det er den nye regjeringen i Afghanistan.

Utmanøvrerte fienden

Talibans elitestyrker var avgjørende da det tidligere regimet falt. Det skjedde nærmest uten kamp. En hel verden ble overrasket over Talibans fremrykking. Nå viser det seg at det var spesialavdelingene som gikk i front. Deres lynkrig utmanøvrerte regjeringsstyrkene.

Bill Roggio, militæranalytiker og direktør for nettstedet Long War Journal, bekrefter dette til Arab News. Han understreker samtidig at det er mye propaganda i det som nå kommer fra Taliban om deres elitestyrker.

Likevel er det riktig at spesialavdelingene var mye av årsaken til at Taliban tok makten så raskt og enkelt.

Elitesoldater fra Badri 313 Batallion ved det tidligere CIA-hovedkvarteret i Deh Sabz-distriktet nordøst for Kabul. bildet er tatt 6. september.

Elitesoldater fra Badri 313 Batallion ved det tidligere CIA-hovedkvarteret i Deh Sabz-distriktet nordøst for Kabul. Bildet av ruinene etter «Eagle Base» er tatt 6. september.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

Kabul falt i løpet av timer. Det kunne endt i et blodbad. Eliteavdelingenes opptreden kan ha medvirket til at sikkerhetsstyrkene overga seg. Bygninger ble stormet profesjonelt og effektivt. Det virket avskrekkende. Regjeringssoldatene la heller ned våpnene enn å gjøre motstand.

Soldater fra Badri 313-avdelingen. Bildet er tatt i august i år.

Soldater fra Badri 313-avdelingen. Bildet er tatt i august i år et par uker etter Kabuls fall.

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Krever anerkjennelse

Taliban hevder deres nye eliteavdelinger er «legitime militære styrker». De krever at mannskapene behandles som ordinære soldater.

Det vil gi Taliban rettigheter i en fremtidig krigssituasjon. Blir Talibans elitestyrker anerkjent fører det samtidig til forpliktelser. De må følge krigens regler. Krigføringen skal være så human som mulig.

Et kamphelikopter med et Taliban-flagg over Kandahar,. Bildet er tatt 1. september.

Kamphelikopter med et Taliban-flagg over Kandahar. Bildet er tatt 1. september.

Foto: JAVED TANVEER / AFP

Dette er eliteavdelingene

Talibans eitestyrker utgjør i dag noen tusen soldater.

Badri 313 Battalion. Etablert i 2011. Aktiv siden november 2018. Under evakueringen i august i år samarbeidet enheten med internasjonale styrker. Det hevder militærtidsskriftet Stars and Stripes.

Avdelingen er oppkalt etter slaget i byen Badr for 1400 år siden. Profeten Muhammed nedkjempet da den arabiske Queaish-stammen fra Mekka. Kun 313 av hans mest lojale tilhengere deltok. Fienden var tallmessig overlegen og ikke-muslimsk. Badri 313-enheten skal kunne gjøre det samme nå.

Krigere fra Badri 313 Batallion under trening i juli i år.

Krigere fra Badri 313 Batallion under trening i juli i år.

Foto: Taliban

Sara Kheta. Har vært aktiv siden 2016. Opererer over hele Afghanistan. Har slåss mot grupperinger tilknyttet terrorgruppen IS. Omtales som «The Red Unit» eller «The Blood Unit». Krigere fra denne enheten bærer ofte røde pannebånd.

Krigerne fra Sara Kheta benytter seg ofte av røde hodebånd. Derfor kalles de ofte The Red Unit.

Krigerne fra Sara Kheta benytter seg ofte av røde hodebånd. Derfor kalles de «The Red Unit» eller «The Blood Unit».

Eliteavdelingene har noen av verdens mest avanserte våpen. USA, Nato og de afghanske regjeringsstyrkene etterlot seg titusener av automatgeværer. Et stort antall helikoptre, ulike typer fly, droner, pansrede kjøretøy og stridsvogner ble også værende igjen.

For Taliban blir det viktig å hente inn kompetanse som kan vedlikeholde krigsmateriellet. Greier de det kan eliteavdelingene være materielt på høyde med andre lands spesialstyrker.

Oppbyggingen vil fortsette. Taliban vil neppe ha problemer med å rekruttere inn mannskaper. Det er mye prestisje knyttet til å komme inn i eliteavdelingene.

Talibans eliteavdeling Badri 313 Battalion.

Krigere fra en av Talibans eliteavdelinger, Badri 313 Battalion.

Lojalitet er viktig

Kravene til de utvalgte krigerne er klare. De skal være lojale mot Talibans ledere og islamistenes ideologi. Det gjelder uansett hva som skjer i Afghanistan.

Avdelingene er også direkte underlagt Talibans ledelse. Det er noe nytt. Mange av Talibans enheter i Afghanistan har lokal forankring. De er under kommando av krigsherrer. Alliansene kan skifte.

Soldater fra Talibans Badri 313 Battalion.

Soldater fra Talibans Badri 313 Battalion.

Det gjør Talibans sentrale ledere mer sårbare.

Spesialavdelingene vil dermed kunne bidra til et mer stabilt lederskap. Det er viktig for Taliban å etablere slike lojale elitestyrker for å kunne beholde makten over tid.

Strukturen skal unngå at spesialavdelingene svikter islamist-regimet i en kritisk situasjon.

Like etter at Taliban tok over kontrollen i Afghanistan publiserte de bildet over til venstre. Det viser krigere fra Badri 313 Batallion som reiser Taliban-flagget mellom Afghanistans fjell. Til høyre er det originale fotografiet tatt av Joe Rosenthal fra Associated Press 23. mai 1945. Det viser seks amerikanske marineinfanterister som reiser det amerikanske flagget på fjellet Suribachi under slaget om Iwo Jima.

Like etter at Taliban tok over kontrollen i Afghanistan publiserte de bildet over til venstre. Det viser krigere fra Badri 313 Batallion som reiser Taliban-flagget mellom Afghanistans fjell. Til høyre er det originale fotografiet tatt av Joe Rosenthal fra Associated Press 23. mai 1945. Det viser seks amerikanske marineinfanterister som reiser det amerikanske flagget på fjellet Suribachi under slaget om Iwo Jima.

Rekrutterer blant selvmordsbombere

Taliban håndplukker mannskap til spesialstyrkene. De velges ut blant dem som har vist særlig motivasjon. Noe av det viktigste er ønsket om å bli martyr. Krigerne må være villige til å dø for islam og det afghanske folk, sies det.

Krigere fra Sara Kheta - The Red Unit.

Krigere fra Sara Kheta – «The Red Unit».

De får opplæring i tradisjonell geriljakrigføring. Det innebærer også gjennomføring av selvmordsaksjoner.

Taliban har overlatt deler av opplæringen av elitestyrkene til det beryktede Haqqani-nettverket. Denne islamistiske bevegelsen er en selvstendig og militant opprørsgruppe. Den har hatt tette bånd til Al Qaida og tilknytning til Pakistan.

Krigerne fra Sara Kheta skal kunne operere under ulike forhold.

Krigerne fra Sara Kheta skal kunne operere under ulike forhold.

Forberedes på ekstreme oppdrag

Talibans spesialavdelinger skal stanse nye angrep mot Afghanistan. Det gjelder særlig fra bakkestyrker. Foreløpig er det lite som sies om evnen til å slå tilbake luftangrep.

Ekstreme oppdrag krever spesiell kompetanse. Borhan Osman er analytiker ved International Crisis Group (ICG). Han tror avdelingene vil gjennomføre oppdrag typiske for spesialstyrker. Det kan være sabotasjeaksjoner, koordinerte angrep mot viktige mål, eskorteoppdrag eller hurtig fremrykning mot etablerte stillinger i mørket.

Mannskap fra Badri 313 Batallion på flyplassen i Kabul.

Mannskap fra Badri 313 Batallion på flyplassen i Kabul.

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

Den andre hovedoppgaven blir å sikre Talibans ledelse. Spesialavdelingene skal vokte viktige installasjoner. Det er derfor elitestyrkene patruljerer i gatene i Kabul. De har kontroll over hovedstaden, viktige institusjoner og flyplassen.

Mannskap fra Talibans Badri 313 Batallion holder vakt på flyplassen i Kabul etter at et Qatar-fly har landet den 14. september.

Mannskap fra Talibans Badri 313 Batallion holder vakt på flyplassen i Kabul etter at et Qatar-fly har landet den 14. september.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt