Like gode venner fortsatt?

Før det store slaget om Texas står den 4. mars, skal Hillary Clinton og Barack Obama i natt debattere på CNN i Austin.

Hillary Clinton og Barack Obama

Tonen var svært gemyttelig og konsruktiv da Hillary Clinton og Barack Obama møttes til forrige CNN debatt i Los Angeles. Det satte velgere pris på. Om det holder en gang til er på skrivende tidspunkt uvisst.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Debattarenaen er Universitetet i Texas, klokken 3 i natt norsk tid.

Det er første gang på tre uker at de to hovedkandidatene på demokratisk side møtes til debatt.

Sist gang i Los Angeles var tonen så gemyttelig - etter råd fra strategene - at man skulle tro at stridsøksen var begravd for resten av valgkampen.

Men siden den gang har mye forandret seg.

Supertirsdagen splittet de to de demokratiske velgerne og landet så og si på midten. Men etter det har Barack Obama ikke bare hatt vind - men orkan i seilene - og har dratt inn 10 valgseire på rad.

Alt av Hillary Clintons forsprang har han tatt igjen og leder også i forhold til antall delegater.

Les: Valgkampens magiske tall   Kampen om superdelegatene

Vil hun gå i strupen?

Spenningen foran CNN-debatten er derfor; hvordan vil fru Clinton angripe?

Hun har allerde skjerpet tonen, men det meste ser ut til å prelle av på Obamas kampanje - også argumentene om at senatoren fra Illionois er svært fersk som politiker til å kunne lede USA - og at det er få konkrete politiske løsninger bak hans gode talegaver.

Les: Preik mot praksis?

Barack Obama

Barack Obama under valgkamp i Houston i Texas denne uken.

Foto: Dave Einsel / AFP

Både eksperter - og forrige president Clinton - er enige om at skal det bli en neste president Clinton, må hun vinne delstatene Texas og Ohio om to uker.

Texas er en av "delegatsluggerne" i det demokratiske partiet på grunn av folketallet, med hele 193 landsmøtedelegater til fordeling.

Analytikere er skjønt enige om at Clinton trenger en sterk opptreden i debatten i natt.

Les:  Obama har seieren i sikte

- Texas kan bety slutten. Hillary Clinton må stoppe Obama i Texas. Dette betyr at hun må gjøre noe for å skjerpe kampen. Hun må reise tvil om Obama, og få demokratvelgere til å vurdere på nytt om de virkelig ønsker å samle seg bak ham, sier CNNs erfarne politiske kommentator Bill Schneider.

Clintons brannmur

Oppskriften for en Texas-seier - på begge sider - er den store andelen "latinos", velgere med latin-amerikansk bakgrunn.

Clinton har hatt et solid grep om disse i de foregående valg .

- Clinton har hatt "latinos" som sin "brannmur". De kjenner henne og stoler på henne. Men hun må vise at disse holder på henne som sin favoritt, sier Schneider.

- Obama  trenger å vise seg for dem. Og denne debatten - som også sendes på spansk - er hans anledning til å bryte gjennom "brannmuren", sier Schneider.

En meningsmåling, tatt opp før Obamas seire i Wisconsin og Hawaii denne uken, viser at 50 prosent av velgerne i Texas vil stemme på Clinton, mens 48 prosent gir sin støtte til Obama. Men feilmarginen er på 4,5 prosent, så løpet er svært jevnt.

CNNs ansvarlige for meningsmålinger, Keating Holland, sier at for mange av velgerne er det vanskelig å velge mellom to attraktive kandidater - og at flesteparten av velgerne vil være fornøyd uansett hvem av kandidatene som til slutt vinner nominasjonen.

62 prosent av spurte velgere i Texas mener at den amerikanske økonomien er i stagnasjon. Så man forventer at økonomi og den store illegale innvandringen, siden Texas grenser til Mexico, vil være sikre debatt-temaer.

SISTE NYTT

Siste nytt