Hopp til innhold

De rødgrønne leder på dagens første måling

STOCKHOLM (NRK): I den første valgdagsmålingen på valgdagen i Sverige får den rødgrønne opposisjonen 44,9 prosent av stemmene. Den sittende regjeringen, Alliansen, får 39,3 prosent av stemmene.

Socialdemokraternas Stefan Löfven deler ut roser

Socialdemokraternas Stefan Löfven deler ut roser i Stockholm sentrum. Men han synes ikke noe om tidlige valgdagsmålinger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Dermed tyder det på at de rødgrønne stikker av med valgseieren, skal vi tro målingen laget av Metro og Yougovs valgundersøkelse.

Liker dårlig tidlige målinger

Metros valgdagsmåling er omstridt. Slike målinger, som snakker med velgerne etter at de har stemt, blir vanligvis publisert etter at valglokalene er stengt.

Svenske politikere liker dårlig at Metro bryter denne tradisjonen.

– Jeg synes ikke noe om det. I verste fall kan det påvirke valgresultatet, sa Stefan Löfven til Expressens direktesending på Sergels torg tidligere i dag.

Klokken halv åtte i kveld presenteres neste valgdagsmåling fra Metro. Valglokalene stenger klokken åtte.

NRK sender direkte Stockholm klokken 19.55, og presenterer der SVTS valgdagsmåling som kommer rett etter valglokalene stenger klokken 20

Dagens første undersøkelse har pågått fra valglokalene åpnet klokken åtte og fren til klokken 15. Til sammen har 1575 personer deltatt i nettundersøkelsen i dag.

Ledet med mellom fire og seks prosentpoeng

På de seneste målingene har den sittende regjeringen, som består at Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet, en samlet oppslutning på rundt 40 prosent.

Den rødgrønne blokken, som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet, leder med mellom fire og seks prosentpoeng på målingene.

Valgforskerne anslår at så mange som en halv million velgere venter til selve valgdagen med å bestemme seg.

I Norge er det tradisjon for at politikerne lar velgerne være i fred på valgdagen. Men i Sverige reiser de fra arrangement til arrangement for å overbevise folket, også på valgdagen.

Fredrik Reinfeldt hilser på velgerne

I Sverige reiser politikerne fra arrangement til arrangement for å overbevise folket, også på valgdagen. Her hilser statsminister Reinfeldt på barn etter å ha stemt.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt