Normal

De israelsk-palestinske partiene gjør felles sak

JERUSALEM (NRK): Det er litt krangling i lokalet mellom Eliana og noen andre studentpolitikere. De har bare hengt opp valgplakater på hebraisk, ingen på arabisk. Nede på podiet øver en ung jente på å sangen hun skal synge når valgmøte åpnes.

Israelsk-palestinske studenter i valgkampen

Tirsdag er det valg i Israel, og for første gang har de palestinske partiene samlet seg til en valgliste. De kan dermed ende opp som det tredje eller fjerde største partiet i det israelske parlamentet Knesset.

Vi er på et valgmøte på Det hebraiske universitet i Jerusalem hvor Felleslista skal holde møte. Det er en liste bestående av tre palestinske partier, samt det jødisk-palestinske kommunistpartiet.

Israelsk-palestinske studenter på valgkampmøte

Interessen er større enn vanlig foran det israelske valget på tirsdag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / nrk

– Vi vil bli det tredje største partiet i Knesset, og vi sier til velgerne våre at vi vil forandre israelske politikk, sier hun mens hun henger en valgplakat.

Hun har på seg en t-skjorte på påskriften «Vi Kan», på arabisk.

Diskriminering

I landsbyen Abu Ghosh møtes Felleslista med entusiasme.

– Vi vil stemme på den, sier Jabr Jacoub, som er arbeider i den lille hovedgata.

– Det er veldig bra med Felleslista. Det gjør oss glade. Det kan gi oss alle våre rettigheter. Vi har ikke det hundre prosent i Israel, fortsetter han.

Den palestinske minoriteten utgjør om lag 20 prosent av Israels befolkning. Det var den delen av palestinerne som ble igjen da staten Israel ble opprettet. Det er en utbredt følelse av diskriminering.

Sterk motstand fra høyresiden

Tradisjonelt har velgeroppslutningen vært lav, men det kan endre seg nå.

Aida Touma-Suleimani

Aida Touma-Suleimani står på Felleslista og håper på stort oppmøte.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / Nrk

«Vi ønsker å få 70 prosent valgoppmøte. Og det er ikke langt unna hva vi tror er mulig,» sier Aida Touma-Suleimani. Hun står på femteplass på lista og representerer kommunistpartiet Hadash.

Og det har gått hett for seg i valgkampen. Særlig har Israels utenrikminister Avigdor Lieberman vært kraftig i kritikken. Under en tv-sendt valgkampdebatt sa han til lederen for lista at han ikke hørte til i Israel og i en valgkamptale truet han med å halshugge israelske-arabere som var illojale.

Les mer: De vil velte Netanyahu: – Israelerne fortjener håp

Det har også vært spenninger mellom ytre venstre og Felleslista fordi det ikke ble noe samarbeid om ekstrastemmer.

Uansett størrelse på lista i Knesset, noen regjeringsdeltakelse kommer ikke på tale, heller ikke om Netanyahu skiftes ut med Isaac Herzog.

Suleimani mangler likevel ikke ambisjoner.

«Hva vil dere forandre?» spør jeg.

«Nesten alt,» svarer hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt