Skutt i januar – nå smiler hun

I januar ble kongresskvinnen Gabrielle Giffords skutt gjennom hodet. Nå kan hun igjen smile til fotografene.

Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords kan igjen smile, et halvt år etter at hun ble skutt.

Foto: P.K. Weis / Ap

Giffords ble skutt i hodet i Tucson, Arizona i 8. januar i år, og har siden vært til behandling og rehabilitering ved flere sykehus i USA. I dag friga Giffords bilder av seg selv på sin egen Facebook side.

Sliter med å snakke

Ennå sliter Giffords med å snakke og ifølge stabssjef Pia Carusone foregår samtalene stort sett gjennom ansiktsutrykke og håndbevegelser.

Hun snakker foreløpig mest med enstavelsesord og enkle fraser som «Awesome», «Love you» og «Get out». Hun gjentar også ofte «I miss Tucson». Til en sykepleier har hun sagt at hun ønsker å «Walk a mountain».

Det første hun sa etter at hun ble skutt var ikke «toast», som mange medier meldte. Ingen husker helt hva det var, men ektemannen Mark Kelly tror det var «Thank you».

– Ordene kommer tilbake til henne mer og mer nå, men hun bruker ennå ansiktet til å uttrykke seg, mens hun peker og gestikulerer, sa Carusone til avisa The Arizona Republic denne uka.

Video Gabrielle Giffords

Video: Gabrielle Giffords vil tilbake på jobb


Kulen som traff Giffords gikk gjennom hennes venstre hjernehalvdel, som kontrollerer tale og bevegelser i kroppens høyre side.

Romfergeutsyting

Forrige gang offentligheten så et glimt av Giffords var da hennes astronautektemann, Mark Kelly, reiste ut i verdensrommet i april i år.

Hennes reaksjon på at hun får være med på utskytingen, var: «Kult!» («Awesome!»)

Gabrielle Giffords og ektemannen Mark Kelly

Gabrielle Giffords sammen med ektemannen Mark Kelly.

Foto: Giffords for Congress / Afp

Ifølge legen som har hovedansvaret for Giffords er hun blant de aller heldigste pasientene når det handler om hvor langt hun har kommet med gjenopptreningen.
Han mener spørsmålet er hvor langt hun kan komme.

Til medarbeiderne som kommer på besøk, sier hun at hun vil tilbake på jobb. Men det er foreløpig langt fra sikkert når eller hvis Giffords kan komme tilbake i jobb.

– Det er ikke rettferdig å ha slike forventninger til henne. En slik storslått tilbakekomst ville vært fantastisk. Men først og fremst er vennene og familien hennes glade for selv de små fremgangene, sier en lege ved sykehuset.

SISTE NYTT

Siste nytt

Ny tribunekollaps – to døde

To mistet livet og 132 ble skadd da en tribune kollapset i en synagoge ved Jerusalem, melder AP. Synagogen skal ha vært under oppussing.