NRK Meny
Normal

De fleste angriperne unnslapp

Tre av de fire angriperne som sto bak terroraksjonen og gisseldramaet i Saudi-Arabia, greide å komme seg unna, opplyser det saudiarabiske innenriksdepartementet.

Den fjerde angriperen ble såret og arrestert da saudiske styrker stormet bygningen der terroristene hadde forskanset seg.

– Lederen for gruppen, som skal være knyttet til terrornettverket al-Qaida, er arrestert, opplyser innenriksdepartementet.

Ni drepte gisler

Saudiske sikkerhetsstyrker fant ni lik da de stormet et boligkompleks i den saudiske byen al-Khobar i morges, opplyser en saudiarabisk diplomat.

Det kommer motstridende meldinger om hvor mange som ble drept i det siste døgnets hendelser i al-Khobar. Saudiske myndigheter sier det er 22, andre kilder 25.

STENGT: Politiet sperret av inngangen til oljesenteret i Khobar, hvor flere vestlige statsborgere skal ha blitt drept.

– Ni lik ble funnet på området til bygget der gislene ble holdt da saudiarabiske styrker stormet det, sier den saudiske diplomaten Jamal Khashoggi i London til nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge Khashoggi stormet sikkerhetsstyrkene bygningen da gisseltagerne startet å drepe sine gisler.

Ni personer fikk strupen skåret over da de forsøkte å rømme fra væpnede islamister, forteller et av gislene som overlevde gisseldramaet i Saudi-Arabia. Blant de drepte gislene er en svenske, en italiener og sju asiater.

25 gisler ble reddet ut i live, ifølge den jordanske dataingeniøren Nijar Hijazin som sier han var blant de 25.

De fleste gislene skal ha vært knyttet til vestlige oljeselskaper.

Svenske drept

Gislene ble tatt til fange i går formiddag etter at væpnede menn angrep flere boligkomplekser hvor det bor utlendinger som jobber for vestlige oljeselskaper. Den drepte svensken (51) arbeidet ved en restaurant i boligkomplekset Oasis hvor gisseldramaet utspant seg, skriver Aftonbladets nettutgave. Opplysningene er bekreftet av Sveriges ambassadør i Saudi-Arabia.

Blant ofrene var også en ti år gammel egyptisk gutt, samt én amerikaner, én brite, to filippinere, én inder, én pakistaner, og to saudiarabiske sivile. Øyenvitner forteller at liket av den drepte briten ble slept etter en bil i to kilometer før det ble dumpet i nærheten av en bru.

I natt ble flere amerikanske og nederlandske gisler løslatt, men i morges var tålmodigheten med gisseltakerne slutt.

Bilder sendt på TV-kanalen Al-Arabiya viste at rundt 40 soldater hoppet fra flere helikoptre ned på taket av bygningene der de tungt bevæpnede opprørerne hadde forskanset seg.

Al-Qaida

Islamister som sier de har forbindelser til terrornettverket al-Qaida, tok i en uttalelse lagt ut på internett på seg skylden for aksjonen. I uttalelsen advarer en gruppen som kaller seg al-Quds-brigaden om at de ikke vil tillate at amerikanere stjeler Saudi-Arabias rikdommer.

Aksjonen i går er den siste i en serie av angrep mot oljeindustrien i landet. Og med en oljepris allerede over 40 dollar fatet er aksjonen dårlig nytt for verdensøkonomien, melder BBC. USA oppfordret lørdag alle amerikanske borgere om å reise fra Saudi-Arabia.

Lyd og video

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt