De drepte brant for de sivile

Flere av de åtte utlendingene som er funnet døde i Afghanistan hadde et sterkt engasjement for å hjelpe sivile afghanere. Mange hadde lang fartstid i landet.

Karen Woo og Nuristan Medical Expedition 2010

Den britiske legen Karen Woo, som her er avbildet i det hun utfører en operasjon, er blant de antatte drepte.

Foto: Nuristan Medical Expedition 2010

Ingen av de åtte utenlandske personene - flere av dem leger - som er funnet skutt og drept i et skogområde i Kuran wa Minjan-distriktet i provinsen Badakhshan er formelt identifisert.

Men to av dem er trolig den amerikanske optikeren Tom Little, som har arbeidet i Afghanistan i 30 år og den britiske legen Karen Woo, som hadde et sterkt engasjement for kvinner og barn.

Venter på bekreftelse

Legene og hjelpearbeiderne arbeidet i regi av den kristne hjelpeorganisasjonen International Assistance Mission og hadde vært i naboprovinsen Nuristan på et flere ukers langt medisinsk oppdag - på invitasjon av myndighetene.

Den lokale politisjefen tror legene er utsatt for ran og drap. Det store avsidesliggende skogområdet regnes som svært utrygt.

En talsmann for Taliban har likevel vært ute og hevder de har drept «kristne misjonærer».

Lederen for International Assistance Mission sier til den britiske avisen at hvis opplysningene viser seg å være korrekte, så er dette grufulle drap på uskyldig sivile som ikke har gjort noe annet enn å hjelpe fattige afghanere.

- Mange av de utenlandske legene har stått side ved side med det afghanske folket i tiår, sier Dirk Franks i IAM.

Han forteller at familiene til de antatte drepte holdes informert.

Organisasjonen var i jevnlig kontakt med legene mens de var i Nuristan, men at det plutselig ble slutt på kontakten. Fire gjennomskutte kjøretøy ble funnet av lokalbefolkningen i Kuran wa Minjan på torsdag, og likene ble funnet fredag.

Strevsom gevinst

Den britiske legen Karen Woo

Karen Woo.

Foto: Nuristan Medical Expedition 2010

En av de antatte drepte er den britiske unge legen Karen Woo.

Woo skal ha vært en av planleggerne av oppdraget kalt Nuristan Medical Expedition 2010og turen til Nuristan. Hun organiserte pengeinnsamling både i London og Kabul.

Woo, som stiftet organisasjonen Bridge Afghanistan, fortalte hun skulle opprette en kvinne og barn-klinikk i Nuristan, og at med i gruppen som skulle oppover var både andre leger og øyeleger.

På Facebook-siden til Nuristan-Medical-Expedition skrev hun at turen dit kom til å bli anstrengende, og at store deler av reisen kom til å foregå til fots og med hester som fraktet alt utstyret.

- Ekspedisjonen vil kreve både fysisk og mental styrke, og er ikke uten farer. Men jeg har stor tro på utbredelse av medisinsk hjelp er av aller største viktighet, og at forsøket på å hjelpe dem som trenger det aller mest, er verdt det, skrev hun.

Hun gikk i mars i år også i gang med å lage en dokumentar om hjelpearbeidet i Afghanistan.

Nå er hun i det beste fall savnet - i verste fall drept.

På bloggsiden til Bridge Afghanistan og på Facebook-siden til Nuristan-Medical-Expedition ligger nå meldingen om at Woo er blant de drepte. En representant takker alle som tenker på henne, og skriver at hun må hvile i fred.

Øyeprogram

En av de andre savnede, er amerikanske Tom Little.

Han har i mange år hatt et stort hjerte og engasjement for å hjelpe sivile afghanere. Størsteparten av de siste tre tiårene har han tilbragt i landet.

Siden 1980 har han som optiker reist rundt i Afghanistan i regi av National Organization of Ophthalmic Rehabilitation (NOOR) Eye Care Program - som er en del av International Assistance Mission.

Også Littles ektefelle Libby delte mannens engasjement. I flere perioder har også hun arbeidet i landet.

Ekteparet er bosatt i byen Delmar i delstaten New York. Libby Little var ikke med til Afghanistan nå, men befinner seg hjemme i USA.

Ifølge en pastor i den lokale kirken First Presbyterian i Delmar, som støtter ekteparets arbeid, antar kona at ektemannen er blant de drepte.

- Hun har ikke fått noen offisiell bekreftelse, men informasjonen hun har fått stemmer overens med hva hun for øvrig har visst, sier pastor Lawrence Roff til avisen Timesunion.com .

Han har snakket med en nær venn av ekteparet, og informerte resten menigheten i går.

- Ekteparet Little er en del av vår misjonærfamilie, og vi er knust av meldingene, sier Roff.

Øyeklinikker

Hovedoppgaven til National Organization of Ophthalmic Rehabilitation (NOOR) har vært å bidra med øyenundersøkelser, hjelpemidler som briller og kontaktlinser og øyeoperasjoner til befolkningen. Organisasjonen har opprettet øyeklinikker i Kabul, Herat, Mazar og Kandahar, og de driver opplæring av afghanske leger.

Little hadde hovedansvaret for NOORs mobile øyeklinikk og hjelpeprogrammet, og han og medarbeiderne skal flere ganger ha tatt seg fram til svært utilgjengelige landsbyer i det fjelldominerte nordområdet av landet.

Flere av prosjektene som Little og Woo hadde ansvaret for, drives sammen med Verdens helseorganisasjon og den afghanske regjeringen.

Ikke misjonærer

Det er uklart hvem som står bak drapene.

Politisjefen i Kuran wa Minjan mener det mest sannsynlig er overfallsmenn som var ute i vinningsøyemed.

Men Zabihullah Mujahid, som titulerer seg som en talsmann for Taliban, har kommet med følgende utsagn:

- I går, rundt klokken 0800, støtte en av våre patruljer på en gruppe med utlendinger. De var kristne misjonærer, og vi drepte dem alle. Vi skjøt dem i ryggen da de forsøkte å løpe unna. Vi fant bibler som var oversatt til dari, og papirer som misjonerte for kristendommen, sier Zabihullah Mujahid.

Han hevder også at legene hadde på seg satelittutstyr og var amerikanske spioner.

Dirk Franks i International Assistance Mission benekter på det sterkeste at legene var misjonærer.

- Det er bare løgn. Det er ikke sant i det hele tatt. IAM er en kristen organisasjon, vi har alltid vært det. Men vi har arbeidet i Afghanistan siden 1966, under det afghanske monarkiet, under den sovjetiske okkupasjonen, under Mujahideen-styret og under Taliban.

- De har visst at vi har vært kristne, men vi deler overhodet ikke ut bibler, sier Franks til BBC .

Ikke sterke i Nord-Afghanistan

Organisasjonen ble utvist av Taliban-regimet i 2001. Da hadde Taliban styrt store deler av Afghanistan fra 1996. Tre måneder etter utvisningen falt det religiøse regimet til Taliban-sjef mulla Omar.

Taliban-talsmenn har også tidligere tatt på seg ansvaret for drap på utlendinger selv om de ikke har hatt noe å gjøre med saken, fordi de oppnår prestisje når de knyttes til «vellykkede» angrep mot fienden.

Mens lokale opprørsgrupper klistrer på seg Taliban-navnet, for å gjøre seg større og mer betydningsfulle.

Kuran wa Minjan, hvor de 10 likene ble funnet, ligger i den nordlige provinsen Badakhshan og grenser til nabolandet Tajikistan.

Badakhshan var en provinsene som Taliban verken kontrollerte da de hadde makten i Afghanistan eller hatt noe særlig fotfeste i etterpå.

Store deler av Nord-Afghanistan, også Faryab hvor Norge har ISAF-ansvaret, har vært kjerneområdet til Nord-Alliansen, Talibans rival om makten i Afghanistan etter Sovjets tilbaketrekning.

Også i Nuristan - hvor legene hadde sitt prosjekt - har det vært andre krefter enn Taliban som har styrt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt