Davutoglu: – En seier for demokratiet

Resultatet er en seier for demokratiet, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. AKP sikret seg et solid flertall i nasjonalforsamlingen.

Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu

TALE: Det ventet at statsminister Ahmet Davutoglu skal holde en mer offisiell politisk tale i partiets hovedkvarter i hovedstaden Ankara senere søndag. Arkivbilde.

Foto: HALIL SAGIRKAYA / Afp/NTB Scanpix

I tillegg kostet statsministeren på seg et «Elhamdulillah ...» (takk og pris) på Twitter.

– Dette er en seier for vårt demokrati og for vårt folk, sier Ahmet Davutoglu til tilhengere som hadde samlet seg utenfor boligen i byen Konya, en del av Tyrkia der regjeringspartiet står sterkt.

– Forhåpentlig vil vi tjene dere godt også i de neste fire årene, og i ytterligere fire nye år etter 2019, sa han.

316 seter til AKP

Regjeringspartiet sikret seg et flertall av plassene i nasjonalforsamlingen i valget.

Ifølge den tyrkiske TV-stasjonen NTV er alle stemmene talt opp. Regjeringspartiet AKP har fått 49,1 prosent av disse stemmene. Dette resultatet gir AKP 316 av de 550 setene i nasjonalforsamlingen.

De siste meningsmålingene tydet på at AKP kan gjøre det litt bedre enn i
valget i juni, da partiet fikk 40,9 prosent av stemmene. Men valgresultatet er langt mer enn meningsmålingene hadde spådd på forhånd.

Ifølge NTV ligger det sekulære opposisjonspartiet CHP på 25,3 prosent, mens det prokurdiske partiet HDP er over sperregrensen på 10,5 prosent av stemmene. Det nasjonalistiske bevegelsespartiet (MHP) har fått 11,9 prosent av stemmene.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stemmer.

FREMGANG: Her stemmer Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under dagens valg. AKP sikret seg søndag et solid flertall i nasjonalforsamlingen.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Afp

Over 54 millioner stemte

Over 54 millioner mennesker stemte av i alt 56,6 millioner stemmeberettigede.

I valget i juni fikk AKP ikke rent flertall for første gang siden partiet kom til makten for 13 år siden. Etter en kort runde med koalisjonsforhandlinger med de andre partiene, valgte president Tayyip Erdogan å lyse ut nyvalg.

En seier til AKP og president Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogans stadig mer autoritære trekk og islamistiske idealer, skriver Reuters.

Brenner flagg i kurdisk by

DIYARBAKIR: Demonstranter brenner flagg i den sørøstlige byen Diyarbakir i Tyrkia etter at etter at valgresultatet ble klart søndag.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters/NTB Scanpix

Sammenstøt i kurdisk by

Sikkerhetspoliti skyter med tåregass mot demonstranter i byen Diyarbakir i den
kurdiskdominerte sørøstlige delen av Tyrkia. Demonstrantene har kastet stein, forteller vitner ifølge Reuters.

Sammenstøtene oppsto kort tid etter at det så ut til at Erdogan og partiet AKP har sikret seg et flertall av plassene i nasjonalforsamlingen.

For kurderne i Tyrkia står mye på spill, etter at våpenhvilen mellom den forbudte kurdiske PKK-geriljaen og tyrkiske myndigheter brast i juli.

Sikkerheten har vært streng under valget, spesielt i de kurdiske områdene av landet der væpnede politikjøretøy har stått oppstilt ved valglokalene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kan ha lurt Hamas med psykologisk krigføring, men det avviser Israel

Natt til fredag meldte det israelske forsvaret at de var på vei inn i Gaza med bakkestyrker. Det var ikke riktig, men Hamas-lederne kan ha blitt lurt inn i en dødelig felle.