Kjent spion fra den kalde krigen er død

Hans løgner sendte søsteren til den elektriske stol, men han reddet sitt eget og sin kones skinn. Nå er David Greenglass død, 92 år gammel.

David Greenglass

David Greenglass (i midten) under en høring i Det amerikanske senatet 26. april 1956. Høringen fant sted mens Greenglass satt fengslet.

Foto: Henry Griffin / Ap

David Greenglass arbeidet under 2. verdenskrig ved Manhattan-prosjektet i Los Alamos i USA, der han var med på å utvikle de første atombombene.

Samtidig var Greenglass i hemmelighet kommunist, og han stjal hemmelige opplysninger fra prosjektet som han sørget for at ble sendt videre til Sovjetunionen.

Fem år etter krigen, i 1950, ble Greenglass arrestert og stilt for retten.

Det var året etter at Sovjetunionen selv hadde utviklet sin første atombombe, delvis med opplysningene som Greenglass hadde smuglet ut fra Los Alamos.

Greenglass ble dømt til 15 års fengsel og sonet ti år. Han slapp ut i 1960.

Saken fortsetter under bildet.

Julius og Ethel Rosenberg

Julius og Ethel Rosenberg under rettssaken mot dem i 1951.

Foto: Ap

Eneste som ble henrettet

Mens Greenglass selv var en av flere spioner i Manhattan-prosjektet som hjalp Sovjetunionen, er det han rolle i det som i USA er kjent som Rosenberg-saken som har gjort ham kjent.

David Greenglass i 1950

David Greenglass (foran) i håndjern og fulgt av en U.S ankom 31. juli 1950 retten i New York under rettssaken mot ham.

Foto: Ap

Ekteparet Ethel og Julius Rosenberg var de eneste amerikanerne som ble henrettet for landsforræderi under den kalde krigen.

Begge to døde i den elektriske stol i 1953 og mange har siden ment de ble ofre for den ekstreme anti-kommunismen som red USA på 1950-tallet.

Sendte søsteren i døden

David Greenglass var broren til Ethel og vitnet i retten om at han hadde levert opplysninger til søsteren og svogeren, som så sendte dem videre til Sovjetunionen.

Han fortalte under saken at han hadde gitt opplysninger til svogeren, og at han ved en anledning så at søsteren som så skrev dem ned på maskin for å sende opplysningene til Sovjetunionen.

Vitneprovet var en viktig grunn til at ekteparet ble dømt og førte til at Greenglass selv slapp unna med snaut ti år i fengsel.

Innrømmet å ha løyet

I et TV-intervju i desember 20001 innrømmet Greenglass at han løy under rettssaken.

Han fortalte at han ikke hadde sett søsteren skrive noe som helst, og sa at han hadde løyet for å unngå at hans kone skulle bli tiltalt.

På spørsmål om han angret og følte seg ansvarlig svarte han at saken fortsatt plaget ham var svaret greit:

– Jeg sover godt om natten og ville ikke ofret min kone og mine barn for min søster, sa den da nesten 80 år gamle Greenglass.

Han levde i over tolv år til etter at løgnen ble kjent, men døde i New York City 1. juli i år. Først denne uken er imidlertid dødsfallet blitt kjent.

SISTE NYTT

Siste nytt