NRK Meny
Normal

David Cameron til Algerie i dag

ALGER (NRK.no): Storbritannias statsminister David Cameron kommer i dag til Algerie, i det første britiske statsministerbesøket i landet siden landet ble uavhengig i 1962.

Storbritannias statsminister David Cameron.

Storbritannias statsminister David Cameron skal i dag møte Algeries president og statsminister.

Foto: Jon Super / Ap

Kristian Elster i Algerie

Det opplyser kontoret til den algeriske presidenten, Abdelaziz Bouteflika, i et kommuniké. Han skal møte både president Bouteflika og statsminister Abdelmalek Sellal.

Terrorangrepet mot gassanlegget i In Amenas, som startet for 14 dager siden, er ventet å bli et av hovedtemaene under møtene.

Seks briter mistet livet i terroraksjonen og gassproduksjonsanlegget er delvis eiet av britiske BP, i samarbeid med algeriske Sonatrach og norske Statoil. Cameron kritiserte under aksjonen at de algeriske myndighetene gikk raskt til aksjon, men modererte seg senere.

Cameron blir den første vestlige statslederen som besøker Algerie etter gisselaksjonen. Han skal være i Algerie i to dager, før han reiser videre til en internasjonal utviklingskonferanse i Liberias hovedstad, Monrovia.

Sikkerhet og Mali

Det er ventet at forhold rundt Algeries sikkerhet og det Cameron nylig kalte en «generasjonskamp» mot Al Qaida i Nord-Afrika vil være temaer under møtene.

Algerie har 6000 kilometer med dårlig sikrede grenser, og den tidligere sjefen for Algeries statsoljeselskap Sonatrach, Nazim Zouioueche, sier til NRK.no i dag at Algerie trenger Vestens hjelp til å overvåke grensene.

Nazim Zouioueche viser til satellitt- og droneovervåking, en teknologi Storbritannia er et av de få landene som besitter i tilstrekkelig grad til å hjelpe Algerie.

Sender soldater til Nord-Afrika

Storbritannia har denne uken opplyst at landet sender 330 soldater til Nord-Afrika for å hjelpe de franske styrkene i Mali.

Rundt 40 kan bli sendt som rådgivere til Mali, mens rundt 200 andre vil bli trene maliske soldater i nabolandene.

David Cameron har ikke gått i detalj om hvor soldatene skal sendes, men det er ventet at han vil gå ut med mer detaljer under besøket i Algerie.

Første besøk siden krigen

Det er første gang siden 2. verdenskrig en britisk statsminister er i Algerie.
30. mai 1943 kom Winston Churchill på hemmelig besøk til Algiers for å diskutere den kommende invasjonen av Sicilia.

Etter diskusjoner med de amerikanske og britiske generalene Eisenhower, Marshall, Montgomery, Brooke og Alexander ble de endelige planen for invasjonen lagt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt