Hopp til innhold

Datterens drapsmann får æreslønn

Datteren til israelske Arnold Roth ble bare 15 år gammel. Drapsmannen, som sitter i fengsel dømt for terror, får månedlig lønn fra Palestina. Nå ber Roth Norge kreve at Palestina stopper utbetaling av lønn til palestinere som sitter dømt for terror.

Israelske Arnold Roth' datter Malki ble drept da en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta. Nå mener han Norge må kreve at Palestina stopper utbetaling av lønn til palestinske fanger som sitter dømt for terror.

Palestinske fanger som sitter fengslet for terror, blir hedret med månedlig lønn fra Palestina. Israelske Arnold Roth vil nå sette en stopper for utbetaling av lønn til terrordømte.

I dag fikk Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite brev fra Utenriksdepartementet om saken. UD svarer ikke på de viktige spørsmålene, sier komiteens leder.

Israelske Arnold Roths datter' Malki ble drept fordi en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i luften på en pizza-restaurant i Jerusalem i 2001. 15 sivile døde.

Den ansvarlige for å ha laget bomben - Abdullah Barghouti - sitter nå i israelsk fengsel.

Palestina hedrer flere hundre palestinske fanger, blant dem mange terrorister, med en månedlig lønn.

Stopp i lønn for terror

Abdullah Barghouti mottar månedlig omlag 10.000 kroner fra Palestina.

Norge, som er en av de store økonomiske bidragsyterne til Palestina, må kreve stopp i lønn for terror, sier pappaen til Malki.

– Jeg tror alle ønsker å se fred mellom Israel og palestinere. Men Norge og andre land må forstå at det å indirekte bidra til at Palestina gir lønn til terrorister i fengsel, er å bidra til å opprettholde en palestinsk kultur som støtter terror som politisk virkemiddel. Det bidrar ikke til fred, fortsetter han.

– Avviste at Palestina lønner terrorister

Utenriksdepartementet har flere ganger de siste årene avvist at Palelstina gir lønn til terrorister.

Men NRK kan nå fortelle at allerede i 2004 skrev Palestinas finansminister, Salam Fayyad, en artikkel der han fortalte helt åpent om ordningen med lønn til blant andre terrorister.

– Fayaad er en av våre viktigste kontaktpunkter, og for meg og Høyre er det ikke troverdig at UD ikke har fanget opp dette i 2004, sier høyres Peter Gitmark.

Etter NRK Dagsrevyens avdekking av saken, har Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite bedt om informasjon fra UD. Komiteen vil undersøke om UD har informert Stortinget på korrekt måte om ordningen med lønn til palestinske fanger i israelske fengsler.

Bekrefter ordning med lønn til fanger

I går kom det et nytt brev fra UD, etter spørsmål fra komiteen. Les hele brevet fra UD her
I brevet beklager UD at de ennå ikke har fått utfyllende svar fra Palestina.

UD bekrefter imidlertid at det finnes en ordning med lønn til fanger som har eksistert siden opprettelsen av den palestinske selvstyremyndigheten på midten av 90-tallet.

I 2004 økte støtten, slik at fanger som hadde sittet inne mer enn 25 år, fikk 6400 kroner per måned. Den palestinske ordningen, som er vedtatt i lovs form, gir også fanger rett til å bli ansatt i Selvstyremyndigheten etter endt soning.

UD bekrefter også i brevet til Stortinget at jo lenger du har sittet inne, desto mer penger mottar du.

Fikk over 19.000 kroner i måneden

I 2010 økte støtten ytterligere til fangene i israelske fengsler, etter vedtak i regjeringen. For den som hadde sonet mer enn 30 år, ble støtten tredoblet til over 19.000 norske kroner i måneden.

Familiene til 70 innsatte mottar i dag dette beløpet, ifølge UDs brev til Stortinget. I gjennomsnitt tjener en tjenestemann i selvstyremyndigheten til sammenligning omlag 4600 kroner i måneden.

UD skriver til Stortinget at fangesaken er et meget følsomt spørsmål sett fra palestinsk side, og at økonomisk støtte til fanger og deres familier har stor støtte i det palestinske samfunnet.

Leder for Stortingets kontroll og konstitusjonskomite, Anders Anundsen, sier brevet fra UD ikke gir gode nok svar.

– Det som fortsatt står ubesvart, er hva UD visste om denne ordningen. Og om Utenriksdepartementet har informert Stortinget på riktig måte når saken var oppe i Stortinget i 2011 og 2012, sier Anundsen.

– Svarer ikke på de viktigste spørsmålene

Høyre sier Utenriksdepartementet ikke svarer på de viktigste spørsmålene i saken.

– Hva visste Utenriksdepartementet om ordningen, og når visste de noe? Dette er spørsmål vi fortsatt ikke får svar på. Derfor må vi prøve å få nye svar fra UD, sier Høyres Peter Gitmark.

– Norge har nå en mulighet sammen med andre land å si til Palestina at en kultur der terrorister blir gjort til nasjonale helter og får ærslønn ikke er noe Norge vil bidra til, sier Arnold Roth.


SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.