Hopp til innhold

Fikk avslag av banken, lånte av selger

Nathalia og Pierre fikk nei fra bankene da de ville realisere hotell-drømmen i Sør-Frankrike. Men det stoppet ikke paret. I stedet har de inngått en finansieringsavtale med de gamle eierne.

Hotelldriver med kreativ finansiering

Nathalia Lesjean har sammen med mannen realisert hotelldrømmen, men ingen bank tør satse på dem

Foto: Anne Cecilie Remen/NRK

– Det er tøffe tider i Frankrike og jeg er redd nedgangstidene forsetter. Ingen tør kjøpe eiendom her nede nå, og bankene er veldig restriktive med å gi lån, forteller Nathalia Lesjean.

Avtale med tidligere eiere

For tre måneder siden realiserte franske Nathalia og mannen Pierre drømmen. Ekteparet ble eiere av et lite hotell i hjembyen Antibes, et stenkast fra Middelhavet .

Eller rettere sagt, de er ikke de formelle eiere riktig ennå.

Paret har fått føle Europas bankkrise på kroppen, ingen bank vil gi dem lån. De har for lite sikkerhet.

Men i stedet for å spare i årevis og utsette drømmen, inngikk ekteparet en avtale med de gamle eierne av hotellet. Paret betaler de tidligere eierne gradvis kjøpesummen tilbake. Hvert år vil en del av pengene fra driften gå til nedbetaling av det tiroms store hotellet i den sørfranske byen Antibes.

Antibes strand

Det er foreløpig godt om plassen på strendene i Sør-Frankrike. Nå håper turistbransjen på en god sommer slik at mange får jobb i reiselivsbedrifter.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

.

Paret har et bitlite krypinn på hotellet, og sparer penger slik til de har råd til egen leilighet..

Det sjarmerende hotellet har frodig hage, restaurant, 10 rom av ulik størrelse og ligger 50 meter fra sjøen. For Nathalia som er fra Antibes var dette selve drømmen.

Lange dager

Men det koster å realisere livsdrømmen. Ekteparet i 40 årene jobber fra klokken syv om morgenen og gjerne til midnatt. De må gjøre det meste selv, og har bare en ung jente ansatt på deltid.

– Det er for stor risiko og for dyrt å ha folk ansatt, mener de. Skattene og avgiftene kveler små næringsdrivende.

Området rundt hotellet forteller sitt tydelige språk om finanskrisen. «Til salgs»-skiltene henger tett i tett på blokker og villaer.

Hus til salgs Frankrike

Til salg og leieskilt skriker mot deg overalt i Sør-Frankrike. her fra strandpromenaden utenfor Antibes

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

Strendene på Cap D ' Antibes er foreløpig glisne. Noen eldre mennesker slikker sol og bader i det klare turkise vannet. Turistsesongen er ikke helt i gang på den franske rivieraen. Våren og forsommeren har vært kald og regntung.

Men om få uker håper Nathalia at turistene strømmer til.

Blir det en god sommer tør paret ansette flere unge til å hjelpe dem på hotellet og i den lille restauranten.

– Det blir veldig spennende. Selvsagt er vi spente, sier hun.

Ledigheten stiger

Mange hoteller i Frankrike sliter med synkende gjestetall og det er vanskleig å få seg fast jobb. I stedet for å søke arbeid hos andre hotelleiere, har ekteparet altså skapt sine egne arbeidsplasser.

Arbeidsledigheten i Franrike er stor og økende.Nå ligger den på 10,6 prosent. Over tre millioner franskmenn er uten jobb . I følge INSEE, det franske statistiske byrået, er ledigheten på hele 47 prosent blant unge.

På cafeene og strandpromenaden i Sør- Frankrike treffer man unge mennesker i grupper som driver rundt, uten arbeid og uten håp om at det skal bli bedre.

– Jeg har ikke hatt jobb siden jeg var ferdig på skolen, sier en ung mann i begynnelsen av 20-årene som sitter på muren ned mot stranden.. Av frykt for å ødelegge for egen fremtid vil han ikke ha navnet sitt på trykk.

Boligboblen

Den franske økonomien er den nest største i Europa. Arbeidsledigheten fører til ytterligere press nedover på boligprisen. Økonomer frykter at boligboblen kan sprekke. Dette vil i så fall føre til store konsekvenser for europeisk økonomi.

Det norske oljefondet er blant investorer som har annet investert tungt i det franske eiendomsmarkedet..

Den franske økonomien er de siste månedene blitt nedgradert av de store ratingbyråene og magasinet «The Economist» karakteriserte i vinter landets økonomi som en tikkende bombe. Lite tyder på at det er fremgang i vente. Den fransk økonomien har krympet med 0,3 prosent hittil i år.

Men de ferske hotelleierne i Antibes har tro på fremtiden

– Vi skal greie oss. Jeg vet det, for når man elsker jobben sin som vi gjør, så får vi det til, sier Nathalia og smiler

SISTE NYTT

Siste nytt