NRK Meny
Normal

Mistenker to for krigsforbrytelser

Den internasjonale straffedomstolen mistenker en minister og en militsleder for krigsforbrytelser i Darfur i Vest-Sudan. Domstolen krever at de to stilles for retten.

Flyktninger i Darfur
Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

I dag kom straffedomstolen med de første navnene på ledere som kan ha stått bak alvorlige krigsforbrytelser i Darfur-konflikten.

Konflikten som har kostet 200.000 mennesker livet, kaller FN for verdens verste humanitære katastrofe.

Eksperter regner med at om lag 2,5 millioner er sendt på flukt i Darfur siden 2003, da opprørere gikk til væpnet angrep mot regjeringen.

Sjefanklager Luis Moreno-Ocampo i ICC vil ta ut tiltale mot Ahmed Haroun, tidligere statssekretær i Sudans innenriksdepartement, som fortiden skal befinne seg i Jordan.

Den andre mistenkte er militslederen Ali Muhammad Ali Abd-al-Rahman, også kjent som Ali Kushayb.

Han skal i 2003 og 2004 ha stått bak flere angrep mot landsbyer i Mukjar, Bindusu og Garsil, der flere hundre menn ifølge øyenvitner ble likvidert..

- Småfisk

Sudan-kjennere betegner Haroun og Kushayb som småfisk, og uttrykker undring over at ikke Musa Hilal, som har ledet Janjaweed-militsen, står øverst på ICCs liste.

Både FN og Den afrikanske union (AU) mener Janjaweed, som er tro mot regjeringen i Sudan, står bak de verste grusomhetene begått mot sivilbefolkningen.

Regjeringen i Sudan godkjenner ikke straffedomstolen i i Haag og sier at landet kan føre sine egne rettssaker.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt