Hopp til innhold

Danskene og svenskene stålsetter seg for «Alexander»

Innstilte togavganger, fare for stengte broer og forsinkelser i flytrafikken er noen av konsekvensene når stormen «Alexander» fredag ettermiddag treffer Danmark. Vindkast i orkan styrke forventes å herje med det meste av landet før «Alexander» drar videre til de sørlige delene av Sverige.

BRITAIN-WEATHER/ A man runs as waves crash against the harbour wall at Portstewart in northern Ireland

Et lavtrykk som passerte over Irland og Storbritannia tidligere denne uken er på vei til Danmark og Sverige. «Alexander» har stormen blitt døpt, og fører så langt til at tog har blitt innstilt og sannsynlige flyforsinkelser.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Flere steder i Danmark vil togtrafikken innstilles som følge av stormen. Verst ser det ut i Midt- og Vest-Jylland, hvor togtrafikken innstilles helt fra kl. 17 på strekningene Tønder – Esbjerg, Esbjerg – Skjern – Struer og Skjern – Herning – og reduseres på andre. Også på Fyn og Sjælland blir togtrafikken rammet, skriver avisen Berlingske Tidende fredag.

I Sverige er man også bekymret for stormen. Togtrafikken er stengt på flere strekninger i Skåne fra klokken 15.00, skriver Aftonbladet.

På Øresundsbroen mellom Sverige og Danmark er man også redd for de sterke vindkastene. Vegdirektoratet i Danmark fraråder folk i lette og vindfølsomme kjøretøy å kjøre over broen, og det er ikke tillatt å kjøre over 70 kilometer i timen for øvrig trafikk.

Laster Twitter-innhold

I tillegg meldes det på Øresundsboren sine hjemmesider at dersom vindstyrken overstiger 25 meter i sekundet, kommer broen til å bli stengt.

I Danmark vil «Alexander» ramme både Sønderjylland, Vest-Jylland, Nordfyn, Samsø og Nordsjælland, mens Kattegat, Halland og deler av Skåne og Kronoberg blir verst rammet i Sverige.

De nordlige delene av begge de to landene vil slippe det verste uværet.

Folk rådes til å sikre løse gjenstander og holde seg innendørs i de berørte områdene.

Artikkelen fortsetter under videoen

Stormen Alexander

Se hvordan stormen Alexander kommer til å bevege seg over Danmark og Sverige i løpet av fredagen. Rød farge betyr storm, mens oransje er stiv og sterk kuling.

Flyforsinkelser

– Det ventes kraftig vind i disse områdene fredag. Det kommer ingen voldsomme mengder med nedbør, så det er vinden som er verst. I Sverige ventes det å blåste full storm. Det viser seg ofte at det går en del trær der under slike forhold, sier statsmeteorolog Bente Wahl til NRK.no.

Hun sier at lavtrykket som kommer over Sverige og Danmark ikke vil berøre Norge nevneverdig.

– Dette er en liten avstikker som har lagt seg sør for det store lavtrykket som traff Vestlandet for noen dager siden. Nord for lavtrykk er det liten vind, så vi kommer ikke til merke det så veldig her til lands, sier Wahl.

I tillegg til innstilte tog og fare for stengte broer, regner både danskene og svenskene med forsinkelser i flytrafikken fredag.

– Vi må være på vakt og se om flyvningene blir påvirket, sier Ulf Wallin, presseansvarlig for Swedavia, til Aftonbladet.

Københavns lufthavn bekrefter i en twittermelding fredag at forsinkelser må forventes.

«Alexander forventes å påvirke flytrafikken på Københavns lufthavn fredag ettermiddag. Forsinkelser i flytrafikken må forventes i kveld.»

Laster Twitter-innhold

– Det ligger an til sterk kuling til liten storm på flyplassen i København fra rundt klokken 18.00 fredag. Det er varslet sterk kuling med vindkast opp i 30 meter i sekundet. De aller fleste flyene klarer nok å gå, men været vil nok føre til noen forsinkelser, sier Bente Wahl.

Men hun påpeker at det dreier seg om et hurtiggående lavtrykk, slik at uværet ikke kommer til å vare lenge verken i Sverige eller Danmark.

«Storm i vannglass»

I Danmark fryktet man torsdag det verste da man ba folk om å holde seg innendørs når «Alexander» traff landet fredag ettermiddag.

Det var forventet at uværet vil ramme både Sønderjylland, Vest-Jylland, Nordfyn, Samsø og Nordsjælland med vindkast på over 24–30 meter i sekundet. Det tilsvarer storm på Beauforts skala.

Men fredag morgen sier dansk TV2 sine meteorologer at «Alexander» er «storm i vannglass», og at den ikke blir så kraftig som først antatt.

«Det ligger an til å bli et kortvarig besøk av den varslede stormen «Alexander», som aldri ser ut til å bli en «ordentlig» storm.», skriver kanalen på sine hjemmesider.

Bente Wahl

Statsmeteorolog Bente Wahl sier at Sverige nok vil merke Alexander mest, men at danskene også vil bli rammet hard av de kraftige vindkastene.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er ikke helt enig med TV-kanalen.

– Vi avskriver den ikke helt, det tør vi ikke, sier vakthavende meteorolog ved DMI, Henning Gisselø, til avisen Berlingske Tidende fredag morgen.

– Vil være forsiktig med å gå ut

Også Bente Wahl har vanskelig for å tro at det dreier seg om storm i vannglass.

– Jeg synes fortsatt det ser ganske kraftig ut, men det er uansett kanskje verst for Sverige, sier hun.

– Det kan hende danskene tok litt hardt i og forventet det verste. Slikt vær er mer uvanlig der enn hos oss.

Det er stadig utsikter for at Danmark blir kraftig rystet av uværet, men færre områder enn først antatt blir hardt rammet.

Ifølge DMI er det tre områder i landet som får det verst:

I Vadehavsområdet og Nord- og Nordvestsjælland forventes storm med vindkast opp i orkanstyrke, melder de.

Vaktsjef ved DMI, Henning Gisselø, er forsiktig med å avskrive styrken til «Alexander». Han planlegger å bli innendørs fredag.

– Takstein kan blåse ned og trær kan brekke, så det vil blåse kraftig. Jeg vil selv være forsiktig med å gå utenfor hvis jeg kan unngå det. Bor man i Københavns-området er det først i kveldstimene at det blir kraftig vind, men bor man i Esbjerg blåser det allerede fra 16-17-tiden, sier han til Folketidende.dk.

– Ta en ekstra fatøl

Det eneste som virker klart er at stormen kommer til å bli kortvarig.

Lavtrykket er hurtiggående og vil ikke vare lenge.

– Men så mye vind kan gjøre mye skade på kort tid, sier Wahl.

Frank Nielsen ved DMI sier at folk kan holde julefrokosten gående litt lenger, og før de vet ordet av det vil stormen utenfor ha passert.

– Det kommer til å gå raskt, og den enkelte borger kommer ikke til å merke stormen mer enn i maksimalt et par timer. De sterkeste vindkastene vil vare i litt over en time. Så er man på julefrokost kan man bare ta seg en fatøl ekstra, så er det sannsynligvis rolig etterpå, sier vakthavende meteorolog Frank Nielsen ved DMI til Berlingske Tidende fredag.

SISTE NYTT

Siste nytt