NRK Meny
Normal

Danske reddet av Navy Seals

To ansatte i Dansk Flygtningehjælp er frigjort under en dramatisk redningsaksjon mot pirater i Somalia.

 Jessica Buchanan og Poul Hagen Thisted

Jessica Buchanan og Poul Hagen Thisted nå på vei hjem til familiene sine.

Foto: Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det bekrefter den danske hjelpeorganisasjonen.

Danske Poul Hagen Thisted (60) og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan (32) var på oppdrag for den Dansk flygtningehjælps mineryddingsenhet Danish Demining Group, da de ble tatt som gisler 25. oktober i fjor.

Hjelpearbeiderne skal ha blitt forrådt av sine egne sikkerhetsvakter under et oppdrag i den somaliske byen Galkayo, og de ble deretter overlatt til en somalisk piratbande som fremmet krav om løsepenger. Piratbanden skal ikke ha noen bånd til kjente militantgrupper.

To Navy Seals-lag

Ifølge amerikanske medier ble de to frigjort av soldater fra den amerikanske spesialstyrken Navy Seals under en dramatisk redningsaksjon natt til onsdag.

Ifølge amerikanske myndigheter landet to navy Seals-lag med helikopter i nærheten av piratenes gjemmested. Da soldatene nærmet seg gjemmestedet til fots, brøt det ut skyting og flere av piratene ble drept. Det er ikke kjent om noen av de amerikanske soldatene ble såret, skriver MSNBC.

En somalisk piratkilde bekrefter at det kom til skuddveksling da de amerikanske spesialstyrkene frigjorde de to, og at flere av piratbandens medlemmer ble drept.

Leon Panetta

Leon Panetta fikk ros av president Barack Obama etter operasjonen.

Foto: Evan Vucci / Ap

Begge de to hjelpearbeiderne er ifølge Dansk Flygtningehjælp uskadde etter at de ble hentet ut og først flydd til det lille afrikanske landet Djibouti. De skal nå være på vei til å bli gjenforent med sine familier.

– Ekstraordinært mot

USAs president Barack Obama hyller onsdag spesialstyrkene for sitt «ekstraordinære mot og evner» i redningsaksjonen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også tirsdag kveld kom presidenten trolig med en skjult henvisning til den amerikanske redningsoperasjonen da han holdt sin årvisse tale om rikets tilstand i Kongressen.

Da presidenten ankom Kongressen pekte han på forsvarsminister Leon Panetta og sa «Leon, godt jobbet i kveld. Godt jobbet i kveld».

Presidenten nevnte ikke noe om redningsaksjonen, men avsluttet sin tale med å snakke om drapet på Osama bin Laden i mai i fjor, i en lignende operasjon som den Navy Seals-soldatene gjennomførte i Somalia. Det var Navy Seals som utførte bin Laden-drapet også.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt