Danske LO i dialog med Uber

Fagbevegelsen i Danmark går i dialog med Uber, som via en mobilapp formidler kjøreoppdrag mellom privatpersoner.

Den omstridte drosjetjenesten Uber

UBER: Tirsdag ble en Uber-sjåfør i Oslo frifunnet i Oslo tingrett for å ha kjørt det politiet omtalte som pirattaxi.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters/NTB Scanpix

Det internasjonale selskapet Uber, som har hovedkvarter i San Francisco i USA, har ertet på seg den tradisjonelle taxi-industrien i en rekke land som mener dette er forkledd pirattaxi-virksomhet.

Leder i dansk LO, Lizette Risgaard, sier til Berlingske Business at hun vil gå i dialog med Uber og andre virksomheter som er del av den såkalte deleøkonomien.

– Vi vil heller kalle det plattformsøkonomi, for det har ikke noe å gjøre med å dele noe. Men som i andre land er det nok kommet for å bli – også i Danmark, sier Lizette Risgaard.

Hun presiserer at det viktigste er at det er skikkelige og lovlige forhold på arbeidsmarkedet, også når det er snakk om digitale- og plattformsvirksomheter.

Frifunnet

Transporttjenesten Uber hevder deres første leveår i Norge har vært en overveldende suksess, med langt over 10.000 passasjerer og flere hundre aktive sjåfører. Taxinæringen er blant flere som mener tjenesten er ulovlig, og jobber for å få dem bort.

Tirsdag ble en Uber-sjåfør i Oslo frifunnet i Oslo tingrett for å ha kjørt det politiet omtalte som pirattaxi. Kristin Male i Norges Taxiforbund reagerer kraftig på dommen:

– Den er uforståelig og meningsløs. Vi mener det er åpenbart at tjenesten tilbys på offentlig sted og til allmennheten. Hvis den skulle bli stående, er i realiteten hele Yrkestransportloven satt ut av spill.

Svært populært

Tradisjonell drosjevirksomhet er avhengig av konsesjon og løyver. Uber-appen kobler derimot passasjerer og sjåfører utenfor det regulerte markedet.

Profesjonelle drosjesjåfører mener appen legger til rette for pirattaxi-virksomhet.

Uber har siden starten i 2009 etablert seg i mer enn 170 byer, også i Stockholm. Selskapet har blitt svært populære, og har samtidig måttet tåle kritikk for å ødelegge for taxinæringen på stedene de har etablert seg.

SISTE NYTT

Siste nytt