NRK Meny
Normal

Danske drept i Irak

En dansk soldat er drept og fem andre såret nær Basra i Sør-Irak. Først eksploderte en veibombe, så åpnet opprørere ild.

Soldatenes stridsvogn brenner
Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP

 

 

Dansk soldat drept i Irak
Foto: ESSAM AL-SUDANI / AFP

Soldatene var på en rutinemessig patrulje da opprørere gjennomførte et bakholdsangrep, opplyser en talsmann for de danske styrkene.

- Det er grusomt. Det er klart at det første man tenker på, er de pårørende, sier Danmarks forsvarsminister Søren Gade, som mottok beskjeden mens han deltok på en pressekonferanse i Brussel.

- Det sitter mange foreldre og kjærester igjen i Danmark og tenker på om det er deres pårørende som er innblandet, la han til.

Hærens Operative Kommando sier at en enhet fra Den Danske Bataljon ble angrepet nord for byen Al Hartha.  Soldatene kommer fra Dragonregimentet i Holstebro.

Fire av de sårede er evakuert til et britisk felthospital. Det er foreløpig uklart hvilken tilstand de er i.

Også statsminister Anders Fogh Rasmussen uttrykker sin medfølelse. - Mine tanker går i denne dypt tragiske situasjonen først og fremst til soldatenes familie, og til en likal tolk som også ble såret, sier han.

- Psykologisk krigføring

Den sjiamuslimske militsen og sympatisører feiret rundt det utbrente  militærkjæretøyet etter angrepet. De jublet og danset mens de triumfernde bar på en sotete hjelm som hadde tilhørt en av de danske soldatene.

Oberst Henrik Sommer ved Hærens Operative Kommando tolker dette som at det ble ført psykologisk krigføring mot danskene.

- Vi har sett dette også i sammenheng med angrep på britiske soldater. Det er en form for psykologisk krigføring der lokale agitatorer viser sin motstand mot koalisjonen, sier han.

Det blir nå trolig sendt danske psykologer til Irak for å hjelpe soldatene med å bearbeide både angrepet og de makabre dansescenene. Sommer har ikke kjennskap til at det tidligere er blitt jublet når danske soldater er blitt drept.

Lokale beboere har fortalt at danskene ble angrepet av den lokale Mehdi-militsen til Moqtada al-Sadr.

I morgen skal Folketinget behandle et forslag fra regjeringen om å trekke de danske styrkene hjem innen 1. august.

En dansk soldat ble drept i det samme området i september. I alt sju danske soldater er drept i Irak siden den amerikanskledede invasjonen i mars 2003.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt