Normal

– De sa de ville skyte oss

Den danske seilerfamilien som i et halvt år satt som gisler hos somaliske sjørøvere, ble til stadighet truet på livet. Hvis det ikke ble betalt løsepenger for danskene, ville de bli skutt én etter én, sa piratene.

Dansk familie kapret av pirater

Den danske familien Quist Johansen, som ble fanget av somaliske pirater i februar i år.

Foto: Danmarks Radio

De første drapstruslene kom etter bare tre dager med fangenskap, forteller familiefaren Jan Quist Johansen i et intervju med København-avisen Politiken.

Sammen med kona Birgit og parets tre barn på 13, 15 og 17 ble de tatt som gisler utenfor Arkas Horn 24. februar i år.

Familien ble satt fri 6. september og er nå hjemme i Kalundborg vest på Sjælland.

Ifølge avisen B. T. greide de ved hjelp av slekt og venner selv å skaffe til veie de 16 millionene danske kroner det kostet å få sjørøverne til å la dem gå.

– Sa de ville skyte oss

I intervjuet forteller Jan Quist Johansen at piratene ikke holdt noe tilbake når det gjaldt å skremme familien.

– I sjørøvernes øyne var vi ikke mer verdt enn fisk. De er bare interessert i penger, og de sa at hvis de ikke fikk dem svært raskt, ville de bli nødt til å skyte noen av oss eller selge oss til andre piratgrupper, sier Jan Quist Johansen.

Familien har gitt sitt første intervju etter hjemkosten, og dette intervjuet offentliggjøres i papirutgaven av Politiken torsdag.

Men allerede onsdag ble deler av familiens fortelling gjengitt på avisens nettsider.

Danskene ble utsatt for ren psykisk terror, der de gang på gang fikk høre at de snart skulle dø, for senere å bli beroliget med at de var trygge.

– Deretter kunne piratene slett ikke forstå at vi ikke var takknemlige over ikke å bli skutt, forteller Jan Quist Johansen.

i intervjuet forteller Quist Johansen også at piratene lagde «halshuggingstegn» til gislene, men at de stoppet da de så at barna ble redde.

På et tidspunkt forsøkte somaliske sikkerhetsstyrker å befri den danske familien, noe som ikke gjorde piratene vennligere stemt.

Fikk servert hummer

Familien hadde ikke bare dårlige opplevelser fra tiden som gisler, blant annet fikk de servert hummer av sjørøvernes koner.

– Vi levde tett på dem og innså at det ikke fins helt onde eller helt gode mennesker, bare gode og onde handlinger. To av deres koner laget fantastisk mat til oss over et bål. Vi fikk blant annet hummer og stekt lever med løk, sier dansken, som sier at han angrer på seilturen.

Piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn er et stort og sammensatt problem.

Piratene sier selv at de er tvunget til å kapre skip og ta gisler fordi havet er tomt for fisk, og de legger skylden for dette på vestlige selskaper som angivelig har drevet grovt overfiske.

Piratangrepene har vært et alvorlig problem siden tidlig i dette århundret, og de fører ifølge skipsfartseksperter til tap på rundt 100 milliarder kroner i året for rederier og handelsselskaper.

En vestlig marinestyrke patruljerer i området for å stanse angrepene.

NRK har tildligere meldt at norske styrker bidrar med overvåkning fra sin base på Seychellene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt