Hornbech er sparket fra regjeringen

Venstres Birthe Rønn Hornbech er ferdig som integrasjonsminister og kirkeminister i Danmark.

Den danske regjeringen 23. november 2007

Birthe Rønn Hornbech da hun ble medlem av regjeringen 23. november 2007. Hun står til høyre for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Keld Navntoft / SCANPIX

Avgangen var ventet, og ble tirsdag formiddag bekreftet i en melding fra den danske statsministerens kontor.

Mandag gikk statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans departementssjef igjennom en rapport integrasjonsdepartementet har laget om krenkende behandling av statsløse palestinere.

– Undersøkelsen viser at 36 statsløse personer på feil grunnlag har fått avslag på søknad om dansk statsborgerskap, og at Folketinget burde ha vært orientert om saken på et vesentlig tidligere tidspunkt enn hva som er tilfelle, skriver han ifølge Danmarks Radio.

Integrasjonsminister Søren Pind (t.h) og Verdensbankens Robert Zoellick

Utviklingsminister Søren Pind skal ta over Hornbechs ministerpost, skriver Jyllands-Posten.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

Søren Pind blir ny minister

Hornbechs departement overtas av Søren Pind. Statsminister Lars Løkke Rasmussen betegner Pind som en moderne person med solid rot i det danske samfunn.

– Danmark er Danmark, og vi skal slå ring om de danske verdiene, sa Løkke da han presenterte den nye statsråden til den danske avisa Jyllands-Posten.

Både Pind og Hornbechs tilhører Løkkes sentrum-høyreorienterte parti Venstre, som styrer Danmark i koalisjon med Konservativt Folkeparti.

Pind sier selv at han ser fram til å sette en klar holdningsmessig dagsorden.

– For vi vet jo alle hva som skjer dersom opposisjonen kommer til, det vil medføre en slapp integreringspolitikk, sier han til Jyllands-Posten.

Han sier at han har latt seg inspirere av den avgåtte ministeren, men understreker at han egen kommunikasjonsstil er annerledes.

Undervisningsministeren går også

Også undervisningsminister Tina Nedergaard trekker seg fra regjeringen. Hun opplyser til Danmarks Radio at hun gjør det av personlige årsaker. Dermed forsvinner to kvinner fra den danske regjeringen.

Dagens nyhet førte til flere omrokkeringer i den danske regjeringen, men alle de nye ministrene er menn.

Troels Lund Poulsen blir ny undervisningsminister, Per Stig Møller kirkeminister og Peter Christensen skatteminister, melder Danmarks Radio.

I anledning kvinnedagen ble Rasmussen spurt om han var tilfreds med kjønnsbalansen i den nye regjeringen.

– Jeg har ikke planlagt denne situasjonen. Når det gjelder integreringsministeren, så har jeg gjort det jeg har redegjort for, og Peter Christensen har det kjønnet han har,. Det kan ikke være annerledes. Jeg går etter kompetanse, svarte han, ifølge Jyllands-Posten.

Brøt FN-konvensjon

Saken om Birthe Rønn Hornbech og de statsløse palestinerne har fått bred omtale i danske medier og har preget den politiske debatten i landet i flere uker.

Saken har sin bakgrunn i en FN-konvesjon fra 1961, som Danmark tiltrådte i 1977.

Ifølge konvensjonen skal et land gi statsborgerskap til statsløse som er født og oppvokst i landet, og som ikke har begått alvorlig kriminalitet.

Alvorlig kriminalitet blir definert som en dom på mer enn fem års fengsel, skriver Danmarks Radio i en bakgrunnsartikkel.

Statsløse palestinere

Begrepet «statsløse palestinere» stammer fra da Israel ble opprettet i 1948. I det nåværende Israel bodde flere hundre tusener av palestinere, hvorav mange flyktet til Libanon. Enda flere flyktet etter seksdagerskrigen i 1967.

I 1992 fikk 321 av disse statsløse palestinerne asyl i Danmark på grunn av en mye omtalt og spesiell lov.

Det er deres barn det nå står om. De er født i Danmark, og har dermed rett på dansk statsborgerskap, ifølge FN-konvensjonen.

I 2004 fikk den første av disse barna avslag på sin søknad om statsborgerskap. Året etter inngikk regjeringen og Dansk Folkeparti en avtale der de strammet inn reglene for å få statsborgerskap.

Risikerer riksrett

Fire år senere, i 2008, skal Hornbech ha fått vite at de unge palestinerne hadde rett på statsborgerskap. Hun har til nå ikke nektet for at hun visste om dette, skriver Danmarks Radio.

Først i fjor ble praksisen endret, og det er dette som er alvorlig for Hornbech, ifølge danske eksperter.

Hun risikerer nå å bli stilt for riksrett dersom Folketinget bestemmer seg for det.

Tidligere justisminister Erik Ninn-Hansen ble dømt til fire måneders fengsel fordi han ga ordre om å ikke behandle asylsøknader fra tamiler, selv om han visste at de skulle behandles.

SISTE NYTT

Siste nytt