Dansk koronavaksine skal testes på mennesker

Danmark rykker fram i kappløpet om å utvikle egen koronavaksine. Mandag fikk vaksineforskere grønt lys til å vaksinere 42 personer.

Mette Frederiksen

GRØNT LYS: Så glad ble statsminister Mette Frederiksen da den første dansken ble vaksinert mot koronaviruset 27. desember i fjor. Nå kan hun snart juble for dansk vaksine.

Foto: Keld Navntoft / AFP

Det er 42 personer i Nederland som blir de første til å få et stikk i armen av den danske vaksinen, skriver Danmarks radio.

Til nå er vaksinene testet på mus, kaniner og aper.

Forsøkspersonene skal vaksineres to ganger med en måneds mellomrom. De vil bli fulgt tett opp for å fange opp eventuelle bivirkninger.

I andre fase skal mellom 300 og 500 personer vaksineres. I den tredje og avgjørende fasen skal mellom 30.000 og 50.000 få den danske vaksinen.

Godkjenningen gitt av danske helsemyndigheter mandag er et stort gjennombrudd for vaksineprodusenten Adaptvac.

Fordel: gir lang beskyttelse

Danske forskere mener den danske vaksinen kan ta innersvingen på de etablerte vaksinene.

– Vi har ikke bare utviklet en vaksine som er stabil, men den er også effektiv på en måte hvor vi forventer at den gir beskyttelse i svært lang tid, sier universitetslektor Adam Sander ved Københavns universitet og leder i Adaptvac.

Jytte Mergrete Frederiksen (83) var den første dansken til å få koronavaksine 27. desember 2020.

83 år gamle Jytte Margrete Frederiksen var den første dansken som fikk koronavaksine. Det skjedde 27. desember i fjor. Nå skal 42 testpersoner få en danskprodusert vaksine.

Foto: Mads Claus Rasmussen / AFP

Den danske vaksinen skal også ha en stor fordel med at den kan oppbevares over lang tid i kjøleskapstemperatur.

Fordel: kjøleskapstemperatur

Det vil gjøre vaksinen attraktiv i deler av verden som er mer utfordrende enn Danmark. Det mener overlege Carsten Schade Larsen som er forsker i infeksjonssykdommer ved Aarhus Universitet. Han er ikke involvert i utviklingen av den danske vaksinen.

– Rent logistisk vil det være vanskelig for å få vaksiner fra Moderna og Pfizer utbredt i Afrika. Så det vil være en kjempefordel for den danske vaksinen, sier Schade Larsen.

Han viser til at vaksinen fra Pfizer har begrensninger fordi den må oppbevares helt nede i 70 minusgrader. Ifølge danske helsemyndigheter må også vaksinen til Moderna oppbevares kjøligere enn kjøleskapstemperatur.

Det fører til at for eksempel pleietrengende som ikke kan forlate hjemmet sitt, ikke kan få den vaksinen.

Nødvendig med nye vaksiner

De stadige mutasjonene gjør at det er helt nødvendig med nye vaksiner, mener danske forskere.

– Koronaproblemet stopper ikke til sommeren. Det kommer til å fortsette. Behovet for vaksiner som er mer robuste overfor mutasjoner i viruset og som kan gi en bredere og lengre beskyttelse, vil stå høyt i kurs, sier Adam Sander i Adaptvac.

Han får støtte av professor i vaksinedesign Camilla Foged ved Institutt for Farmaci ved Universitetet i København.

– Den danske vaksinen kan bli til nytte hvis det senere blir behov for å «booste» immunforsvaret med revaksinering. Det kan bli nødvendig for vi vet ikke hvor lenge dagens vaksiner holder, sier Camilla Foged.

Hun er ikke involvert i dette vaksineprosjektet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.