Dansk journalist uønsket i Pakistan

Pakistanske myndigheter vil ikke garantere for sikkerheten til Jyllands-Postens korrespondent i landet.

Jyllands-Posten

En av Jyllands-Postens journalister er erklært uønsket i Pakistan.

Foto: K. Viemose / Scanpix/AP

Jyllands-Postens journalist Puk Damsgård Andersen blir i den pakistanske avisen The Nation beskyldt for «skumle aktiviteter». Ifølge avisens regjeringskilder skal Andersen ha blitt holdt under oppsikt av pakistansk etterretning etter å ha distribuert tre av de omstridte Muhammed-karikaturene.

Pakistanske myndigheter har nå nektet å fornye visumet hennes fordi hun angivelig skal være et terrormål og fordi de ikke kan garanteere for sikkerheten hennes, skriver Jyllands-Posten.

Føler seg ikke truet

Puk Damsgård Andersen sier hun vil forlate landet dersom hun er uønsket, men understreker at hun ikke føler at hun er i fare.

– Det er overraskende lett å være journalist her. Folk er veldig snille og hjelpsomme, og jeg føler meg ikke uønsket. Men det mener tilsynelatende myndighetene at jeg er, sier Andersen som tar avviser beskyldningene fra The Nation.

Jyllandspostens sjefredaktør Jørn Mikkelsen er opprørt over avgjørelsen fra pakistanske myndigheter.

– Sjikanen fra pakistansk side er et angrep på medienes rett til å rapportere fritt, sier Mikkelsen til egen avis.

Uakseptabelt

Danmarks ambassadør til Pakistan har allerede tatt saken opp med det pakistanske innenriksdepartementet og vil gi uttrykk for at Danmark ser alvorlig på saken.

Utenriksminister Lene Espersen er opprørt over at pressen ikke får arbeide uhindret i Pakistan.

– Jeg synes det er helt uakseptabelt at det legges hindringer i veien for at en journalist kan få utføre sitt lovlige arbeid, sier Espersen som vurderer å ta opp saken på et høyere nivå.

Drapstrusler og terrorplaner

Jyllands-Posten skapte sterke reaksjoner i den muslimske verden da den publiserte tolv tegninger av profeten Muhammed i 2005.

I kjølvannet av dette ble både avisens redaktør og karikaturtegneren Kurt Westergaard drapstruet.

27. oktober i fjor ble det kjent at to menn fra USA var pågrepet og siktet for å ha planlagt et terrorangrep mot Jyllands-Posten. Første nyttårsdag i år ble Westergaard angrepet av en 28 år gammel somalier i sitt hjem i Århus.

SISTE NYTT

Siste nytt