Dansk IS-gissel: – Jeg støtter ikke droneangrep

Det danske IS-gisselet følte ingen glede da Jihad John ble drept i et droneangrep i Syria. Daniel Rye sier han heller gjerne skulle ha vitnet mot sin brutale fangevokter i en rettferdig rettssak i England.

Det tidligere IS-gisselet Daniel Rye forteller om sjåføren som kjørte ham og en tysk medfange over grensen fra Syria til Tyrkia. Rye ble frigitt i juni 2014 etter 13 måneder som gissel hos terrorgruppa IS. Familien hans samlet inn og betalte nesten 17 millioner kroner i løsepenger for ham.

SE VIDEO: Danske Daniel Rye snakker om da han ble løslatt av IS.

Den danske frilansfotografen Daniel Rye ble kidnappet like etter at han hadde dratt inn i Syria i mai 2013. I 13 måneder ble han holdt fanget i forskjellige betongkjellere av den såkalte Islamske Stat (IS).

Torsdag fortalte NRK at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble kidnappet sju måneder etter at den danske fotografen ble frigitt, trolig ble holdt av de samme fangevokterne.

Gislene kalte sine britiske fangevoktere for «Beatles» fordi de var britiske. En av dem var IS-bøddelen som mediene gav navnet Jihad John etter at han halshugde flere vestlige gisler i proagandavideoer.

– De var fylt med hat til Vesten og mot oss, sier Daniel Rye til NRK.

– De var brutale, sadistiske og virkelig, virkelig ondsinnede.

– Ondsinnede

Rye forteller at de lokale syriske fangevokterne ikke behandlet fangene like brutalt.

I slutten av mars 2015 ble det klart for norske myndigheter at Grimsgaard-Ofstad ble holdt fanget av terrorgruppa IS. Det ble sendt over 50 e-poster i forhandlingene mellom Norge og IS.

Gisseltakerne krevde først 10 millioner euro eller rundt 88 millioner norske kroner i løsepenger for nordmannen. Etter flere måneders forhandlinger senket de kravet til 3 millioner euro, omtrent 26 millioner kroner. Svart var at Norge ikke betaler løsepenger.

Slik var jakten på IS-bøddelen Jihad John, som trolig holdt nordmannen Ole John Grimsgaard-Ofstad fanget i Syria. Se minidokumentaren om hvordan han til slutt ble funnet.

SE VIDEO: Slik var jakten på IS-bøddelen Jihad John, som trolig holdt nordmannen Ole John Grimsgaard-Ofstad fanget i Syria. Se minidokumentaren om hvordan han til slutt ble funnet.

Rye ble frigitt av IS sammen med en tysk medfange 19. juni 2014, etter at familien hans betalte rundt 17 millioner kroner i løsepenger. Pengene hadde de samlet inn selv.

​I september i fjor trykket terrorgruppa flere bilder av Grimsgaard-Ofstad i sitt propagandamagasin og spurte om noen ville betale for ham. I november ble han drept av terrorgruppa.

Noen dager tidligere ble også Jihad John drept i et amerikansk droneangrep. Bilen han satt i ble sprengt i luften etter at britisk etterretning hadde klart å finne ham i IS-hovedstaden Raqqa.

Ingen glede

Men danske Daniel Rye følte ingen glede over at hans verste fangevokter ble truffet.

– Jeg kan ikke juble over at noen har blitt drept. Det så jeg dem gjøre så mange ganger. Jeg hørte de vaktene vi hadde gå og snakke om hvor fantastisk det var at de nå hadde drept så og så mange og at de ville halshugge oss og det gledet de seg til. Jeg tror ikke det er særlig sunt å tenke sånn, sier Rye til NRK.

– I min verden lyder alarmklokkene når man begynner å juble over et dødsfall.

Rye sier han ikke støtter bruken av droner og at han heller føler skam over hvor mange liv dette kan ha kostet.

Aller helst ville han ønsket at Jihad John skulle blitt tatt til fange og fraktet til Storbritannia og blitt dømt i en rettferdig rettssak.

– Da ville jeg synes det var veldig interessant å komme inn og vitne imot ham, sier Rye.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt