Hopp til innhold

Dansk Folkeparti straffes for «klimatullinger»

KØBENHAVN (NRK): #Klimatosser er gått viralt etter at Dansk Folkeparti la skylden på miljøorienterte velgere for nederlaget under EU-valget. Nå flykter støttespillerne både til høyre og venstre før Folketingsvalget på onsdag.

Pia Kjærsgaard

Pia Kjærsgaard grunnla Dansk Folkeparti i 1995. Nå er partiet i oppløsning, og under valgvaken til Dansk Folkeparti for en uke siden under EU-valget la hun deler av skylden på «klimatullingene»

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

– Kanskje er det alle klima ... hva er det nå man kaller dem ... klimatosser, utbrøt Dansk Folkepartis grunnlegger Pia Kjærsgaard nylig da hun skulle forklare partiets nedtur.

Anledningen var valget til nytt EU parlament, der Dansk Folkeparti overraskende mistet tre av fire mandater.

Med kun én igjen var nederlaget et faktum.

Kort tid etter gikk #klimatosser viralt, med et kraftig spark tilbake på partiet.

– Det var jo en gave til motstanderne. Det er noe alle de andre partiene, som ikke liker Dansk Folkeparti, nå bruker som slagord. Det går kampanjer på Facebook nå med «Klimatosserne», sier politisk kommentator Erik Holstein i Altinget til NRK.

Verre var det at også deres egne støttespillere tok hatten og gikk.

Nå lekker partiet til både rød og blå blokk før valget på onsdag. En fersk måling viser at de kan falle fra 21,1 prosent i 2015 til 10,5 prosent i år.

Politiken

Illustratøren i Politiken er ikke nådig i dagens avis, der Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl er karikert med snakkeboblen «Nå var vi akkurat blitt stuerene".

Foto: Faksimile / Politiken

Største borgerlige parti i 2015

Pia Kjærsgaard grunnla Dansk Folkeparti i 1995, og fungerer i dag som formann i Folketinget, tilsvarende norsk stortingspresident. Partileder er Kristian Thulesen Dahl.

Kampen for en stram innvandringspolitikk førte til brakseier under valget i 2015.

Da fikk Dansk Folkeparti 21,6 prosents oppslutning og ble det største partiet på borgerlig side.

Partiet sikret at Lars Løkke Rasmussen (V) ble statsminister, men unnlot å gå i regjering. I år er situasjonen snudd på hodet. Partiet kan bli halvert, og den siste uken er det gått fra vondt til verre.

Kristian Thulesen Dahl

Dansk Folkepartis partileder Kristian Thulesen Dahl har varslet at partiet ikke kan bli et støtteparti for verken blå eller rød blokk dersom meningsmålingene holder stikk.

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

I mål med innvandringspolitikken

I februar stemte det danske arbeiderpartiet Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og regjeringen gjennom det såkalte «paradigmeskiftet» i innvandringspolitikken i Folketinget.

Danmarks fokus er nå endret fra integrasjon til hjemsendelse.

– Det er ikke sånn at folk vender Dansk Folkeparti ryggen fordi de ikke vil ha deres innvandringspolitikk, men kanskje fordi Dansk Folkepartis misjon er utspilt, forklarer redaktør Esben Schjørring i Altinget.

Partiet har derfor måttet overbevise i velferdspolitikken, men har ikke lykkes.

Så kom #klimatosser

Bornholm

Danske velgere har lenge varslet via meningsmålinger at klima er viktigst for dem i år.

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

Kritiserer Greta Thunberg

Det var under valgvaken på Christiansborg under EU-valget at ordene falt.

Tydelig opprørt og misfornøyd med resultatet, satte Pia Kjærsgaard hendene i siden og langet ut mot både EU og pressen, før hun så skylte på «klimatullinger».

– Kanskje er det alle klima ... hva er det nå man kaller dem ... klimatullinger? Nei, alle dem, som kun fokuserer på klima. Det gjør vi også i Dansk Folkeparti, men det er ikke dét vi alene fokuserer på, sa Pia Kjærsgaard.

Kort tid før hadde hun avskrevet klimaoppropet som «klimahysteri», og på sosiale medier kritisert svenske Greta Thunberg som var på sitt første besøk i København.

– Kanskje skulle vi bare la henne være barn? skrev Pia Kjærsgaard.

Laster Twitter-innhold

Takket «klimatullingene» for oppturen

– Det viser jo tydelig at Dansk Folkeparti slett ikke har tak på klimadebatten, og det var jo en enorm feil hun gjorde der. Det gjorde jo at Dansk Folkeparti falt ytterligere, forklarer Erik Holstein.

– La oss gi Pia Kjærsgaard en tsunami av #klimatosser, skrev en bruker på Twitter for en uke siden.

Den kom raskt.

Danske partier som fokuserte på klima gikk seirende ut under EU-valget, og benyttet anledningen til å takke alle «klimatullingene».

– Takk til de tusenvis av klimatullinger, som har stemt på oss i dag. Vi håper dere er med oss på en hel del klimatull frem mot folketingsvalget, og ikke minst etterpå, skrev Enhedslistens leder Pernille Skipper på Twitter kort tid etter.

Bornholm

Danmark er kjent for sine store vindmølleparker. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har blant annet fokusert på det i valgkampen.

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

Danske Rødt mot rekordoppslutning

Enhedslisten tilsvarer partiet Rødt i Norge, og stilte til EU-valget for første gang i år.

Danske velgere sendte deres kandidat Nikolaj Villumsen til EU-parlamentet, og før Folketingsvalget onsdag vekker en ny måling oppsikt.

Målingen viser at partiet kan ende med 8,7 prosent og bli landets 4. største parti.

Danmark

For Kathrine Nielsen og Tobias Kjæhr, som NRK møter i København, er klima det viktigste i årets valg.

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

NRK møter en av deres velgere på en benk et steinkast fra Christiansborg.

– Klima, svarer Kathrine Nielsen (25) da NRK spør studenten om hva som er viktigst for henne under valget i år.

Stemmen går til Enhedslisten. Hennes venn Tobias Kjæhr (24) har alltid stemt konservativt, men i år går også stemmen hans til Enhedslisten.

Det handler om klima både i miljøperspektiv og om klima mellom mennesker, forteller de to til NRK. De synes retorikken i innvandringsdebatten er blitt for skarp, og vil ha paradigmeskiftet rullet tilbake.

#Klimatosser får dem til å le høyt. Nå er det på tide med en ny kurs både for klima og i innvandringspolitikken, konkluderer de to til NRK.

Onsdag får vi svaret på hvor danskene vil.

SISTE NYTT

Siste nytt