Hopp til innhold

Dansk designklassiker til konfliktfylte Bahrain

Kjent for dansk design innen smykker og ur, men i dag ble det kjent at Georg Jensen er solgt til Bahrain-baserte Investcorp. Det skjer samme dag som to utenlandske statsborgere mistet livet i et bombeangrep i kongerikets hovedstad Manama.

Georg Jensen til Bahrain

Georg Jensen har vært danskenes store design-stolthet i over 100 år. Nå skal selskapet ledes fra Bahrain. Her er administrerende direktør i Georg Jensen, Ulrik Garde Due, flankert av Kronprinsesse Mary under en åpning i New York i 2011. Due sier i en pressemelding at den nye eieren vil forsterke Georg Jensens posisjon som det ledende Skandinaviske luksus-livsstils-merket globalt.

Foto: Craig Ruttle / Ap

Georg Jensen smykker

En asiatisk modell med smykker fra danske Georg Jensen, for det er dette markedet luksusmerket nå vil erobre. Georg Jensen er derfor solgt til et investeringsselskap i Bahrain som har sikret suksess for andre vestlige merkevarer i Asia.

Foto: SAM YEH / AFP

Det danske designeventyret begynte i København i 1904. En ivrig, ung designer og sølvsmed hadde åpnet egen smie i den danske hovedstaden, hvor sølvarbeider i jugendstil tok form.

Smykkene ble raskt favoritter hos danskene og så populære at designeren 20 år senere kunne åpne en filial på selveste Fifth Avenue i New York. I dag har selskapet 1.200 ansatte i 94 butikker over hele verden, og fjorårets salgt summerte seg til 160 millioner dollar, drøye 900 millioner kroner.

Vil bli store i Asia

At suksessen til sist skulle havne hos et investeringsselskap i et annet lite kongerike, nærmere bestemt Bahrain, hadde nok ikke Georg Jensen drømt om.

Men i dag ble det kjent at et av Midtøstens mest veletablerte investeringsselskap Investcorp kjøper Georg Jensen fra Axcel Capital Partners. Det kunne den britiske avisen Financial Times avsløre.

Investcorp håper med det å kunne styrke salget av Georg Jensen-produkter på de asiatiske markedene, spesielt i Kina.

Til Midtøsten

Hundre år etter at den fantasifulle danskens kreasjoner så dagens lys for første gang, er det nå en taiwansk amerikansk entreprenør som blir ny styreleder og kreativ sjef i selskapet.

David Chu (57) er mest kjent som mannen bak klesmerket Nautica. Han flyttet til USA som liten da familien emigrerte fra Taiwan for å åpne kinesisk restaurant i New York.

Planen til tegneglade Chu var å bli arkitekt, men talentet ville det annerledes og Chu havnet til sist i designbransjen for klær. Nå er det smykker og ur som venter den kreative mannen.

Det er allerede nær 40 år siden Georg Jensens varemerke forlot den danske familien. Den danske porselensfabrikken Royal Copenhagen kjøpte selskapet i 1973. Deretter ble Georg Jensen Sølvsmedie i 1997 en del av Royal Scandinavian Group sammen med Royal Copenhagen, Bing & Grøndal, Holmegaard, Orrefors Kosta Boda, Boda Nova og Höganäs Keramik.

Nå vinker Jensen Europa farvel til fordel for det lille kongeriket i Persiabukten, som først og fremst har vært preget av uro det siste året.

Bahrain bombe

Teknikere på et av åstedene etter at fem bomber ble detonert i Bahrains hovedstad Manama i dag. FN er svært bekymret over utviklingen i landet etter 21 måneder med gjentatte krav fra folket om reformer uten hell.

Foto: Hasan Jamali / Ap

To fremmedarbeidere drept

Nyheten om Georg Jensens nye eiere kommer samme dag som to fremmedarbeidere ble drept under en bombeaksjon i Bahrains hovedstad Manama.

Ifølge lokalt politi skal totalt fem hjemmelagede bomber ha blitt detonert på to ulike steder i hovedstaden Manama, melder BBC. Det er foreløpig ikke kjent hvilken nasjonalitet de døde hadde.

Det lille kongedømmet har vært preget av uro siden februar i fjor, med hyppige demonstrasjoner og sammenstøt mellom opposisjonelle og myndighetene. Flere enn tusen mennesker er blitt såret eller fengslet, og minst 60 mennesker er drept.

Kongen har lovet demokratiske reformer, men utviklingen kan se ut til å gå i en annen retning. I forrige uke ble det innført forbud mot alle former for demonstrasjon og offentlige forsamlinger. Et desperat forsøk på å få en slutt på kravene om mer demokrati og stilne kritikken som peker mot grov diskriminering av det sjiamuslimske folkeflertallet i landet, mener kritikere.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at forbudet mot å demonstrere truer situasjonen i landet, og USAs utenriksdepartement har uttrykt «dyp bekymring».

Bahrain protest

Fredag 2. november tok disse kvinnene til gatene og trosset forbudet mot demonstrasjoner for å demonstrere mot lederne som innførte forbudet samme uke.

Foto: STRINGER / Reuters

Tror på suksess

Den urovekkende utviklingen i kongeriket ser dog ikke ut til å påvirke den Bahrain-baserte gruppen som nå vil gjøre dansk design til en favoritt hos asiaterne.

Oppkjøpet er det første for selskapet på nær 20 år, men med suksesser som Gucci og Tiffany på merittlisten er selskapets leder i Europa overbevist om nok en luksushit.

– Vi har tatt merker som Gucci og Tiffany og gjort dem til selskaper som tjener milliarder av dollar. Vi har perfeksjonert formelen og vil gjøre det igjen, sier Hazem Ben-Gacem, som leder Investcorps Europa-avdeling til Financial Times.

Av fjorårets salg på 160 millioner dollar stammet kun 1 million fra det kinesiske markedet, mot 50 millioner fra trofaste dansker.

– Dersom du klarer 50 millioner dollar i Danmark, så kan vi klare fire ganger det i Kina, avslutter en optimistisk Ben-Gacem.

SISTE NYTT

Siste nytt