Hopp til innhold

Dansk astronaut er i bane rundt jorden

Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, bød på en tommel opp og en honnør da han satte seg på plass i romkapselen sammen med to kollegaer.

Den danske astronauten Andreas Mogensen

Den danske astronauten er nå på veg til Den internasjonale romstasjonen.

Foto: POOL / Reuters

Mogensen er nå i bane rundt jorden, melder Danmarks Radio (DR).

Mens den danske astronautens mor er bekymret, dro han smilende av sted til den internasjonale romstasjonen ISS klokken 06.37.

Rakettoppskytingen skjedde fra Bajkonur-basen i Kasakhstan. Interessen for turen er stor i Danmark, og Mogensen har med seg både dansk flagg, Lego-figurer og litteratur av Søren Kierkegaard i bagasjen.

Se oppskytingen og Mogensens tommel opp her:

Dansk astronaut er i bane rundt jorden

Romskipet befinner seg i 0730-tiden et sted over Stillehavet i rundt 200 kilometers høyde, melder DR, som følger ferden fra det russiske kontrollsenteret i Moskva.

Sojuz-romskipet har en fart på 28.000 kilometer i timen. Til sammenligning er farten til en Boeing 747 jumbojet 900 kilometer i timen, skriver DR.

Laster Twitter-innhold

Flere danske medier direkterapporterer fra hendelsen, blant annet videnskab.dk.

Mogensen reiser sammen med russiske Sergej Volkov og kasakhstanske Ajdin Aimbetov på et ti dager langt oppdrag, som har fått navnet iriss. Mogensens oppgave blir å fly et Sojuz fartøy til romstasjonen, og ta et annet hjem. Mens Aimbetov og Mogensen vender tilbake, skal Volkov tilbringe et halvt år i bane rundt jorda.

Laster Twitter-innhold

Mogensen reiser som representant for den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Hans «hurtigoppdrag» innebærer travle dager med eksperimenter. Ny teknologi skal testes ut, og Mogensen skal som del av et dansk forskningsprosjekt fotografere lyn fra verdensrommet.

Laster Twitter-innhold

En type kjempelyn som slår oppover mot verdensrommet fra stratosfæren (i 12 til 50 kilometers høyde) og mesosfæren (50 til 80 kilometers høyde) er spesielt interessante, siden de kan ha innvirkning på klimaet.

Av de nordiske landene er det så langt bare Sverige som har sendt en representant til ISS tidligere. Christer Fuglesang var på romferder både i 2006 og 2009, som medlem av mannskapet på en amerikansk romferje.

– Jeg er misunnelig, og skulle gjerne ha vært der, sier Fuglesang til DR.

– Jeg var rolig og forventningsfull før oppskytningen. Der ikke sånn at man går rastløst rundt på tå, sier han til TT, om sin erfaring.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste meldinger