Dansk adopsjonsskandale

Den danske regjeringen stanser alle adopsjoner fra India etter at Danmarks Radio avslørte at indiske adoptivbarn kan være kidnappet og ofre for menneskehandel.

Barnehjem i India
Foto: SEBASTIAN D'SOUZA / AFP

Det er organisasjonen AC Børnehjælp som har kommet i søkelyset for å samarbeide med umoralske indiske barnehjem.

- Jeg er foruroliget over de forhold som er kommet frem, sier Danmarks familie- og forbruksminister Carina Christensen.

- Jeg kan ikke akseptere at barn gjøres til forretning, sier hun.

En av Indias største adopsjonsskandaler

- Det er helt uakseptabelt dersom en dansk organisasjon har medvirket gjennom å betale overpris til sine indiske samarbeidspartnere, sier Carina Christensen.

Den omtalte organsisasjonen i Danmark Radios program er AC Børnehjælp, som ifølge programmet "21 Søndag" har vært dypt involvert i en av Indias største adopsjonsskandaler.

Ingen settes opp på adopsjonsliste

Familie- og forbruksminister Carina Christensen vil nå ha en gransking av organisasjonens regnskaper for å få avklart om den har fulgt de retningslinjene for betaling og donasjoner som gjelder i India.

- Det vil ikke bli satt opp flere danske adoptanter på ventelisten før vi på dansk side er helt sikre på at adopsjoner fra India gjennomføres på en betryggende måte, sier Carina Christensen.

- Urettmessig uthengt

Organisasjonens formann svarer i dag på AC Børnhjælps hjemmeside, og sier at de tre barnehjemmene som ble nevnt i programmet, alle er hjem som AC Børnehjælp har avsluttet samarbeidet med for flere år siden.

AC Børnehjælps formann, Anders Christensen, sier at organisasjonen føler seg urettmessig uthengt, og han overveier å klage inn Danmarks Radio til Pressenævnet.

Jente på barnehjem i India
Foto: DIBYANGSHU SARKAR / AFP

Samtidig sier Anders Christensen at familie- og forbrukerminister Carina Christensen overreagerer når hun stanser all adopsjon av indiske barn.

- Meningsløs beslutning

- Ministerens besluttning er meningsløs. Hun reagerer på noe som fremstår som en skandalesak, men som det er full kontroll over - også i India, sier Anders Christensen.

Han påpeker at indisk politi allerede undersøker de gamle sakene, og fire instanser i India gjennmgår alle adopsjonssaker. Til slutt skal en dommer avgjøre sakene.

AC Børnehjælp har eksistert i nesten 40 år, og har prosjekter i Sør-Amerika, Etiopia og India.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.

19.000 eldre på sykehjem døde av koronasmitte i Spania

Ingen andre europeiske land har hatt så mange koronadødsfall på sykehjem som Spania. Nå settes søkelyset på lavkost-hjem som drives av internasjonale selskaper.