Hopp til innhold

Danmarks statsminister: – En ny tid for oss alle sammen

Korona vil ikke lenger regnes som en samfunnskritisk sykdom i Danmark. Det betyr fulle konsertarenaer uten koronapass. Men innreisereglene vil vare noen uker til.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen på pressekonferansen om lettelser.

LETTET: – I dag kan vi senke skuldrene og smile igjen, sier Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP

– Fra 1. februar er Danmark igjen åpent. Helt åpent, sier statsminister Mette Frederiksen onsdag ettermiddag.

For danskene betyr det slutt på munnbind og koronapass. De kan igjen fylle stadioner for konserter og fotballkamper.

– Dette er en overgang til en ny tid for oss alle sammen. Det danske folk er blitt testet og vi har bestått. Vi er klare for å gå ut av koronaens skygge og si god dag til det liv vi er vant til, sier Frederiksen.

Gjenåpningen i Danmark var allerede bekreftet av landets helseminister tidligere på dagen.

Inne i smittebølge

Frederiksen sier koronaviruset fortsatt vil sirkulere i samfunnet, men at de er gjennom den kritiske fasen. Hun sier den høye vaksinedekningen ble danskenes supervåpen.

Epidemikommisjonen har vurdert at det ikke vil være nødvendig med restriksjoner i landet etter 31. januar. Dette begrunnes med at omikron ikke fører til like alvorlig sykdom.

Antallet som smittes har aldri vært høyere. Og antall innlagte på sykehus nærmer seg toppen for et år siden. Men tallet på de som må ha intensivbehandling eller respirator er synkende, ifølge Danmarks Radio.

Mette Frederiksen erkjenner at det kan kjennes paradoksalt at Danmark åpner opp nå som smittetallene er på topp. Men at de kan åpne takket være høy vaksinedekning og at omikron-varianten gir mildere sykdom.

Hun sier det kan bli aktuelt med en fjerde vaksinedose for alle.

Som i Norge er det en undervariant av omikron som nå sprer seg raskt i Danmark. Denne regnes ikke som mer farlig, men smitter lettere, også de som er vaksinert.

Restriksjoner ved innreise

Innreiserestriksjonene skal også oppheves, men dette vil vare noen uker til. Det betyr at man må vise koronapass ved grensen. Om man ikke er vaksinert, må man ta en test på grensen, og isolere seg dersom man er syk.

Dette er imidlertid ikke endelig avklart politisk, så kravet kan bli annerledes.

Lover lettelser også i Norge

I Norge anbefaler FHI at de fleste smitteverntiltakene trappes ned. Selv om smittetoppen ventes i siste halvdel av februar eller begynnelsen av mars, blir få alvorlig syke.

– Vi kommer til å ha en pressekonferanse neste uke hvor det blir betydelige lettelser, sier helseminister Ingvild Kjerkol til NRK.

Det var TV 2 som meldte om dette først.

Sverige forlenger restriksjonene

Sverige følger ikke etter Danmark. Begrunnelsen er at Danmark trolig ligger noen uker foran dem når det gjelder smittespredning.

Antall koronapasienter øker i Sverige.

– Restriksjonene forlenges i to uker. Om alt flyter og tilstandene tillater det, vil restriksjonene avvikles etter det, sier sosialminister Lena Hallengren.

Direktør i Sveriges svar på folkehelseinstituttet sier flere kommer til å kunne vaksinere seg i løpet av de to ukene med restriksjoner, noe som minsker risikoen for sykdom og alvorlig død.

Hun vurderer at de fleste koronarestriksjonene i landet kan oppheves 9. februar, men at noen vil vedvare for å beskytte eldre og risikogrupper etter det.

Europa åpnes opp

Selv om mange smittes av omikron, blir få veldig syke. Flere land i Europa åpner derfor opp.

Her er en gjennomgang av land som har lempet på reglene de siste dagene. Reglene for innreise finner du her.

Storbritannia

Storbritannia har hevet de aller fleste restriksjonene. Det er ikke lenger noen anbefaling om hjemmekontor fra regjeringen, de enkelte bedriftene kan avgjøre dette.

Det blir ikke lenger krav om koronapass på store arrangementer, som for eksempel Premier League-kamper.

Munnbind blir ikke lenger obligatorisk på offentlige områder, men det kan være anbefalinger enkelte steder. I London vil det være obligatorisk på offentlig transport.

Nederland

I Nederland har restauranter, barer og teatre vært helt stengt siden midten av desember. Dette ble opphevet onsdag. Men de får bare holde oppe til klokken 22, og det vil være begrensninger når det gjelder antall gjester.

Tyskland

Krever koronapass på offentlige arrangementer. Reglene kan variere fra distrikt til distrikt.

Frankrike

Krever fortsatt koronapass mange steder.

Munnbind er obligatorisk på offentlige plasser der man ikke kan holde avstand. Dette gjelder også noen steder utendørs.

Konserter uten sitteplasser er forbudt. Antallsbegrensninger på arrangementer, 2000 innendørs og 5000 utendørs. Ler mer her.

Østerrike

Belastningen på sykehusene går nedover, og det gjør at det lempes noe på de svært strenge reglene i landet.

Uvaksinerte har siden november måttet holde seg hjemme på fritiden. Nå kan de bevege seg noe friere.

Vaksineringen blir imidlertid obligatorisk fra 4. februar. Det innebærer bøter om man ikke lar seg vaksinere.

Restauranter og kafeer må stenge klokken 22, mens barer og afterski er stengt.

FFP2-masker er obligatorisk på offentlige plasser der man ikke kan holde over 2 meters avstand, dette gjelder også utendørs. Les mer her.

Italia

Krever koronapass på en lang rekke offentlige plasser. De godtar kun koronapass som bekrefter at man er fullvaksinert. Negativ test godtas altså ikke. Dette gjelder blant annet på hoteller, restauranter, barer og arrangementer innendørs. Les mer her.

SISTE NYTT

Siste nytt