Hopp til innhold

Danmarks statsminister Mette Frederiksen overfalt av mann

Statsministeren har fått lettere nakkesleng etter hendelsen. En 39 år gammel polsk mann er pågrepet.

Mette Frederiksen

SJOKKERT: Mette Frederiksen skal være sjokkert etter hendelsen.

Foto: Jeremias Gonzalez / AP

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ble fredag kveld overfalt av en mann på Kultorvet i København.

En mann er pågrepet, opplyser det danske statsministerkontoret til nyhetsbyrået Ritzau.

– Danmarks statsminister Mette Frederiksen er i dag blitt overfalt og slått av en mann på Kultorvet i København. Mette er naturligvis sjokkert etter overfallet. Jeg må si at det ryster alle oss som er tett på henne, skriver miljøminister Magnus Heunicke på X.

Til den danske avisen BT forteller to øyevitner at de så en mann gi Frederiksen et «kraftig dytt». Hendelsen skjedde da hun kom gående fra Nørreport på vei mot Strøget i København. Hendelsen skal ha skjedd uten provokasjon, ifølge vitnene.

Kontoret til statsministeren har ikke bekreftet dette, og sier de ikke har noen ytterligere kommentarer til saken.

– Slo med knyttet neve

Lørdag formiddag melder statsministerens kontor til dansk TV 2 at Fredriksen ble kjørt til Rigshospitalet, og at hun har fått «lettere nakkesleng». Hun er ellers i god behold, men er rystet over opplevelsen.

Frederiksens planlagte aktiviteter for dagen har blitt avlyst.

Den siktede, en 39-årig polsk mann, ble lørdag ettermiddag fremstilt for varetektsfengsling, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Av siktelsen går det fram at han skal ha slått Frederiksen i høyre skulder med knyttet neve slik at hun mistet balansen.

Han er siktet etter straffelovens paragraf 119 om vold eller trussel mot offentlig tjenestemann.

Støtteerklæringer

Folketingets formann Søren Gade (V) fordømmer overfallet. I en uttalelse til Ritzau sier han at han er forferdet, og mener det er «et angrep på demokratiet».

– Det er aldeles uhørt og helt uakseptabelt at man som politiker ikke kan ferdes fritt uten at man risikerer å bli utsatt for noe så motbydelig, sier Gade.

Frederiksen har fått flere støtteerklæringer på sosiale medier.

– Full medfølelse og støtte til statsministeren. Vold er aldri greit, skriver leder av Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt.

Kultorvet ligger sentralt i København.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, skriver på X at han fordømmer all vold mot politiske ledere. Også Frederiksens partikollega Trine Bramsen fordømmer hendelsen.

– I et demokrati bruker man ord. Ikke vold, skriver hun på X ifølge DR.

Også tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt skriver på Instagram at hun er sjokkert.

Representanter fra hele det politiske spekteret i Danmark har også sendt støtteerklæringer til statsministeren, ifølge den danske kringkasteren.

Også på tvers av landegrenser har det kommet flere meldinger om støtte, blant annet fra den svenske statsministeren Ulf Kristersson, Latvias president og leder for EU-kommisjonen. Hendelsen har også fått internasjonal oppmerksomhet, og blitt omtalt av både Sky News, CNN og BBC.

Politiet bekrefter «hendelse»

Politiet i København har vært tilbakeholdne med informasjon. I en uttalelse på X/Twitter klokka 22.05 bekrefter de likevel at det har vært en «hendelse som involverer statsministeren».

– Vi har pågrepet en person i saken, som nå etterforskes. Vi har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, skriver de.

Også Politiets etterretningstjeneste sier de er kjent med hendelsen, men ønsker ikke å kommentere det, skriver dansk TV2.

EU-valgkamp

Danmark feiret nylig sin egen grunnlovsdag, og ble denne uken også valgt inn som nytt medlem av FNs sikkerhetsråd.

Den siste tiden har Frederiksen deltatt i valgkamp på vegne av Socialdemokratiets toppkandidat til EU-valget, Christel Schaldemose, i forkant av valget på nytt EU-parlament søndag.

Schaldemose opplyser til Ritzau at Frederiksen ikke var på Kultorvet i forbindelse med valgkampen.

Frederiksen har vært statsminister i Danmark siden 2019.

SISTE NYTT

Siste nytt