Hopp til innhold

Danmark: Syriske flyktninger er «drømmeflyktninger»

Halvparten av de danske kommunene som skal ta imot flyktninger, har syrere øverst på ønskelisten. De viser til at syrerne har høy utdannelse og er motivert for jobb.

Syriske kurdere strømmer over grensen til Tyrkia

VELKOMNE I DANMARK: Syriske kurdere på flukt over grensen til Tyrkia.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

12 000 flyktninger skal fordeles på danske kommuner i år, og kommunene kappes om å få tildelt syrere, viser en gjennomgang Danmarks Radio har gjort.

Mer enn halvparten av de kommunene som har sendt sine ønsker til det danske Utlendingsdirektoratet, har spesifikt bedt om å få bosette syriske flyktninger. Syrerne er over dobbelt så populære som neste gruppe fra Iran.

Et av de stedene hvor de syriske flyktningene er etterspurt i, er Middelfart kommune på Fyn. Her har de kun gode erfaringer med syriske flyktninger.

Høy arbeidsmoral

– Vår opplevelse er at folk fra Syria har en annen arbeidsmoral enn den man ellers ser. De ønsker ikke å leve av offentlig støtte, men vil forsørge seg selv, sier Morten Weiss-Pedersen som er leder for arbeidsmarkedsutvalget i Middelfart.

Samtidig er syrerne meget velutdannet.

– De er ingeniører, lærere, leger, smeder og andre yrker som vi etterspør her i Danmark, sier han.

Samme opplevelse har ledelsen i Struer kommune på Vest-Jylland som også ønsker syrere velkommen.

– De er meget motivert for å komme i gang. Samtidig har de gode IT- og engelskkunnskaper og kan meget lett finne en plass i vårt arbeidsmarked, sier Kjeld Berthelsen som er direktør for sosial- og sunnhetstjenester i Struer kommune til Danmarks Radio.

«Drømmeflyktninger»

Anna Piil Damm

Anna Piil Damm ved Aarhus universitet sier at syriske flyktninger lett finner seg til rette.

Foto: Århus Universitet

Lektor Anna Piil Damm fra Aarhus universitet beskriver de syriske flyktningene som «drømmeflyktninger». Hun sier alt ligger til rette for at denne gruppen vil integrere seg hurtigere.

– Vi ser av vår forskning at noen typer flyktninger lettere får fotfeste i arbeidsmarkedet. Det er de yngre, velutdannede med gode språkkunnskaper som klarer seg best. Men det hjelper også hvis de ikke har sittet flere år i flyktningleirer før de kommer, sier Anna Piil Damm.

Hun får støtte fra Mette Blauenfeldt i Dansk Flyktningehjelp. Hun peker på at Syria inntil for få år siden var et velfungerende land med et godt utdanningssystem og med lite analfabetisme.

– Det betyr at de fleste voksne kan lese og skrive og har en utdanning. Mange har også brukbar yrkeserfaring, sier hun.

12 000 i år og 12 000 neste år

Danmark skal bosette 12 000 flyktninger i år, og de skal fordeles på landets 98 kommuner. De første tre måneder i år har 2000 av de 2500 flyktningene som har kommet til Danmark, vært syrere.

Også neste år skal 12 000 flyktninger fordeles på danske kommuner, og storparten av disse er ventet å stamme fra Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt