Hopp til innhold

Danmark vil sende urenset kloakk ut i Øresund

Danskene har planer om å sende millioner av liter urenset kloakk ut i Øresund, men nå er prosjektet utsatt i 24 timer etter kraftig kritikk.

Vindmøller og seilbåt i Øresund.

De neste fem dagene skulle kloakk slippes ut her i sundet mellom Sverige og Danmark.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Arbeidene skulle startet søndag, og til sammen 295.000 kubikkmeter urenset kloakk skulle slippes rett ut i Øresund 4 kilometer ut fra land ved Skovshoved nord i København.

– Det er fullstendig galskap, for å si det mildt. Det er et miljøsvineri av dimensjoner, sier Finn Rudaizky, som er medlem av miljøutvalget for Dansk Folkeparti til Danmarks radio.

Både København kommune og Gentofte kommune hadde gitt tillatelse til utslippet som blant annet Danmarks naturvernforening frykter vil føre til økt algeoppblomstring.

De neste fem dagene skulle kloakken slippes ut i sundet mellom Sverige og Danmark, ifølge svensk TV.

Utsatt til mandag

Det planlagte utslippet fra avløpsselskapene Hofor og Novafos skulle skje i forbindelse med grunnarbeider til et planlagt byggefelt for boliger i Nordhavn i København, men er nå utsatt i 24 timer til mandag morgen, opplyser Hofor i en uttalelse.

Det har også kommet kraftige protester fra svensk side av sundet.

- Forholdet er allerede dårlig, men så mye skitt som de sender nå har vi ikke fått før, sier Niels Paarup-Petersen til svensk TV. Han er født i Danmark, bosatt i Malmø og sitter i Riksdagen.

Paarup-Petersen reagerer kraftig på hvordan danskene har informert om disse planene. Han mener den svenske regjeringen må protestere overfor sine danske kolleger.

– Jeg blir helt forskrekket. Man venter ikke at noen, i 2020, vil slippe urenset kloakk rett i havet, sier en sint Michael Palmgren ved kunnskapssenteret Naturum Öresund til Sveriges Radio.

Også fylkesmannen i Skåne har reagert på planene.

Lørdag kveld oppfordret imidlertid den danske miljøministeren Lea Wermelin kommunene til å stanse de planlagte utslippet og se etter andre mulige alternativer. Hun understreker at det er de lokale kommunene som kan avgjøre saken, og sier at hun som minister ikke har anledning til å gripe inn, melder DR.