Danmark vil kreve Nordpolen

Et lekket utkast til Danmarks Arktis-strategi viser at danskene snart vil gjøre krav på Nordpolen.

Nordpolen

Norge og Russland har gjort krav på arktiske områder til FN. Nå vil Danmark følge etter.

Foto: Colourbox

Det vil være første gang en dansk regjering offisielt erklærer at inndragningen av Nordpolen i det danske riksfellesskapet, er en del av Danmarks faste politiske mål, skriver nyhetsbyrået Rizau.

Russsisk flagg på bunn av polhavet

I 2007 plantet Russland et flagg på havbunnen under Nordpolen.

Foto: REUTERS TV / REUTERS

Offentliggjør kravet til sommeren

Kravet skal stå i et utkast til en felles dansk-grønlandsk-færøysk strategi for utviklingen av Arktis de kommende ti årene. Det er den danske avisen Information som har fått sett utkastet. Strategien ventes å bli offentliggjort i juni.

I det lekkede utkastet fremgår det at «Kongeriket Danmark ventes å gjøre krav på kontinentalsokkelen ved fem områder rundt Færøyene og Grønland. Blant disse er selve Nordpolen».

Flere danske statsråder har tidligere antydet at kravet kan komme, men først nå vil det bli en del av den offisielle danske politikken. Dermed kan Norges naboer i sør også begynne diskusjoner med Russland og andre land med interesse i Nordpolen, skriver Information.

Norge har levert sitt krav til FN

De fem Arktis-nasjonene Canada, Danmark (gjennom Grønland), Norge, Russland og USA gjør alle krav på områder i Arktis og konkurrerer dermed om tilgang til enorme naturressurser i regionen. Noen av kravene er overlappende, og det antas at det finnes 90 milliarder fat uutnyttede oljereserver i Arktis.

Avisen Information skriver derimot at det ikke ventet at havbunnen ved Norpolen skal gjemme store mengder av olje eller gass. Skulle det likevel være mye olje og gass der, vil havdybden på 4,3 kilometer gjøre utvinningen vanskelig.

I utkastet står det ingen ting om hvorfor innlemmelsen av Nordpolen er viktig for Danmark, og danskenes krav på Nordpolen vil bli sent FN senest i 2014.

Norge og Russland har levert sine krav til kommisjonen, mens Canada og Danmark har frist til 2014 med å kreve utvidet sokkel mot nord.

Russland ble møtt av kraftig kritikk da en miniubåt i 2007 plantet et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen .

SISTE NYTT

Siste nytt