Danmark kan gjeninnføre grensekontrollen

Et flertall i det danske Folketinget går inn for en strengere grensekontroll av utlendinger på riksgrensene mellom Danmark og Tyskland og Danmark og Sverige.

Grensekontroll Danmark - Tyskland

Under klimatoppmøtet i København i 2009 økte Danmark grensekontrollen på grensen til Tyskland. Nå kan strengere grensekontroll bli innført som et ledd i å stanse narkotika, kriminelle og menneskesmuglere.

Foto: CLAUS FISKER / AFP

Kameraovervåkning av biler som krysser grensen, tollere som står klare til å sjekke bagasje og politi på vakt som kan anholde eventuelle lovbrytere som er på vei over grensen kan bli fremtiden for grensen mellom Danmark og Tyskland, skriver Jyllands-Posten.

Kan bryte med Schengen

Flere observatører og kommentatorer sier at innføring av økt grensekontroll fra dansk side kan bryte med Schengen-avtalen, som Danmark er med i.

De danske borgerlige mindretallsregjeringen har blitt enige med Dansk Folkeparti om å innføre strengere grensekontroll, og med en stemme fra Kristendemokratenes representant Per Ørum Jørgensen vil forslaget trolig bli gjennomført.

Avtalen er ikke ferdig formulert, men Jørgensen forsikrer om at det ikke vil bli satt opp bommer på grensen, men at andre verktøy vil bli tatt i bruk.

– Jeg har sett forslaget, og det ser fornuftig og balansert ut. Det vil være effektivt i forhold til narkotikasmugling, menneskehandel og østeuropeiske bander, sier Jørgensen til Jyllands-Posten.

– Skandale

Flere tyske og svenske politikere omtaler danskenes forslag om gjeninføring av grensekontroll som en skandale. De sier det vil føre dansk grensepolitkk tilbake til tiden før Schengen-avtalen ble innført.

– Det er en skandale at vi i Europa begunner å stenge grensene våre igjen. Det strider mot alt det EU og det nordiske samarbeidet står for, sier den tyske sosialdemokratiske EU-parlamentarikeren Ulrike Rodust til Politiken.dr.

Hun håper den danske regjering tenker seg nøye om før de stenger grensene.

– Danmarks nye regler blir ikke populære her, sier svenske Olle Schmidt i den liberale gruppa i EU-parlamentet.

Kan bli innført raskt

Den danske regjering vil kunne gjeninnføre grensekontrollen uten å måtte vedta noen ny lov i Folketinget.

Det kan, etter det Jyllands-Posten erfarer, skje ved hjelp av et juridisk dokument i finanskomiteen. På den måten kan ordningen raskt bli innført.

Avtalen er en del av en politisk dragkamp om regjeringens langtidsplan for Danmark frem til 2020. En økonomisk avtale om pensjon og etterlønn er en annen stor stridsssak i forhandlingene.

Forhandlingene kan ende med at statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver ut nyvalg inne få uker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt