Hopp til innhold

Dansk etterettning samarbeidet med Gaddafi - PST sier ingen kommentar

Ledere for den danske sikkerhetstjenesten hadde møter med Libyas spionsjef. Det viser dokumenter som er funnet i Tripoli, mens norske PST ikke vil kommentere om de hadde tilsvarende kontakt.

Dokumenter og Moussa Koussa

Til venstre: Notatet der Gaddafi-regimet har notert navn og passnummer på PET-sjef Jakob Scharf, operativ sjef Frank Jensen og sjef for internationale relasjoner Jane Dideriksen før deres møte med Libyas spionsjef Moussa Koussa (til høyre) 27. august 2008.

Foto: Chris Helgren / Faksimile/Reuters

Libyas spionhovedkvarter

Det nå fraflyttede hovedkvarteret til den libyske etterettningstjenesten der Human Rights Watch fant de avslørende dokumentene.

Foto: ANIS MILI / Reuters
Jan Egeland

Jan Egeland begynte i august i år som Europa-direktør i Human Rights Watch.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Den danske sikkerhetstjenesten PET (Politiets Efterretningstjeneste) etablerte en sikker kommunikasjonslinje for å holde kontakten mellom hovedkvarteret sitt nord for København og Gaddafis spionhovedkvarter, skriver Politiken.

Avisen har fått tilgang til noen av de dokumentene som menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) fant da de i kaoset rundt Tripolis fall gikk inn i kontoret til Libyas tidligere etterretningssjef og utenriksminister Moussa Koussa.

De første dokumentene som ble offentliggjort viste at USA og Storbritannia hadde samarbeidet med Gaddafi-regimet og sendt fanger til Libya der de risikerte å bli torturert.

– Dokumentene som handler om Danmark ble funnet inne i en mappe med dokumenter som handlet om forholdet til CIA, sier Human Rights Watch' nytilsatte Europadirektør, Jan Egeland til NRK.no.

Besøkte spionsjefen i Tripoli

Dokumentene som Politiken har fått tilgang til viser at toppledelsen i PET var på besøk i Tripoli 2. august 2008.

Senere ble det sendt ned to teknikere for å opprette en sikker kommunikasjonslinje.

Brevene viser også at PET ved minst to anledninger bad om konkrete opplysninger og telefonnummere i forbindelse med terroretterforskning.

Sendte opplysninger til Libya

Sjefen for danske PET, Jacob Scharf, bekrefter møtet med Moussa Koussa og at de utvekslet opplysninger. Han bekrefter også at utvekslingen av opplysninger gikk begge veier, altså at danskene sendte informasjon til Gaddafi-regimet.

En liste over telefonavlyttinger

En liste over telefonavlyttinger funnet av Human Rights Watch i hovedkvarteret til Libyas etterettningstjeneste.

Foto: ANIS MILI / Reuters

- I begynnelsen av 2008. etter at Muhammed-tegningene ble trykket på nytt, opplevde vi et skjerpet fokus på Danmark. Den danske ambassaden i Pakistan ble bombet, og det var oplysninger om bombetrusler mot det danske konsulatet i Tripoli, sier PET-sjefen om bakgrunnen for kontakten.

Han bekrefter også at utvekslingen av opplysninger gikk begge veier, altså at danskene sendte informasjon til Gaddafi-regimet.

Ingen bevis for norsk kontakt

– Det er ikke funnet noen dokumenter som viser noen norsk tilknytning i dokumentene, sier Jan Egeland til NRK.no.

Den nytilsatte Europaredaktøren for Human Rights Watch legger til at det dreier seg om store mengder dokumenter.

NRK.no har vært i kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) for å høre om de har hatt kontakt med den libyske etterettningstjenesten under Gaddafi-regimet.

PST valgte imidlertid å si «ingen kommentar».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dokumenter

Dokumenter med bilder og detaljer av personer ettersøkt av den libyske etterettningstjenesten som ble funnet på kontorene i Tripoli.

Foto: ANIS MILI / Reuters

Funnet ved en tilfeldighet

Det var en ren tilfeldiget som gjorde at Human Rights Watch kom over dokumentene som viste at flere vestlige etterettningsorganisasjoner hadde samarbeidet tett med Gaddafi-regimet.

Menneskerettighetsorganisasjonen var egentlig på jakt etter et hemmelig fengsel i de bygningene som hadde huset Gaddafis etterettningstjenester.

I stedet for skjulte fangerom fant i stedet HRW-medlemmene titusenvis av hemmelige dokumenter, faxer og håndskrevne notater.

– Dokumentene er nå levert tilbake til Overgangsrådet, sier Jan Egeland til NRK.no.

Ifølge Politiken skal HRW ha tatt fotografier av rundt 300 av dokumentene.

– Vi tok kopier av en del før vi leverte det tilbake og går nå gjennom det etterhvert, sier Jan Egeland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Inne i Libyas spionhovedkvarter

Inne i hovedkvarteret til den libyske etterettningstjenesten der det var store mengder dokumenter.

Foto: ANIS MILI / Reuters

God tone

Dokumetene viser en svært god tone mellom libyerne og vestlig etterettning.

Blant annet skriver lederen for den britiske etterettningsorganisasjonen MI6s midtøstenavdeling til Moussa Koussai 2003

«Kjære Moussa, det er en skam at vi ikke kan spise frokost sammen i dag. God jul, din venn Mark.»

Også Storbritannias daværende statsminister Gordon Brown skal ha hatt et godt forhold til Gaddafi, noe som synes av følgende fra brev fra september 2007:

Kjære oberst Gaddafi, jeg har lyst til å skrive til deg for å ønske deg en god ramadan. Jeg ønsker deg og din familie alt godt i denne hellige måned. Jeg håper, at vi snakkes om ikke så lenge.

Gordon Brown / Politiken