Hopp til innhold

Danmark tester hjemmeinnleggelser av koronapasienter – kan bli aktuelt også i Norge

Danske helsemyndighetene prøver nå ut hjemmeinnleggelse for å lette på trykket for sykehusene. Norske helseeksperter er positive til prosjektet.

Koronajul på Ahus. I en av korridorene på sykehuset står det et juletre pyntet med verneutstyr.

I Norge er man positive til prosjektet om hjemmeinnleggelser som gjennomføres i Danmark.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I Nordsjælland i Danmark har 30 pasienter testet ut å være innlagt hjemme ved hjelp av digitalt utstyr, istedenfor på sykehus. Dette skal frigjør dyrebar tid for leger og sykepleiere.

Det fungerer slik at pasientene får med seg en koffert med måleutstyr hjem. Informasjonen sendes til sykehuset igjennom en app. Det er også den man bruker til å holde kontakt med helsepersonell.

Foretrekker hjemmeinnleggelser

Tilbakemeldingen fra pasientene skal være gode, ifølge professor ved København Universitet, Thea Kølsen Fischer, som står bak prosjektet.

– Særlig eldre pasienter foretrakk hjemmeinnleggelser fremfor sykehusinnleggelse, forteller hun.

Kølsen Fischer håper på å kunne starte opp i full skala på nyåret.

Norske Geir Arne Olsen har samarbeidet med den danske professoren om prosjektet. Han er leder i selskapet Netcompany.

Dette vil reduserer smittefaren og pasienten slipper å bli utsatt for frykt. De utsetter heller ikke andre for smittefare og slipper også å komme inn i et område med smitte, sier Olsen.

Han tror hjemmeinnleggelser er positivt, både for smittevern og for den mentale helsen til pasientene.

Sykepleier med smittevernsutstyr og gult skilt som sier "Stopp, isolasjonsavdeling".

På nyåret ønsker man i Danmark å starte med hjemmeinnleggelser i større skala.

Foto: Eskil Wie Furunes / Eskil Wie Furunes

Positive til prosjektet

Jeg syns det er kjempefin ide å monitorer pasienter hjemme inntil det er åpenbart at de trenger mer avansert hjelp, sier immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo.

Hun forklarer at det å følge med på oksygentrykket i blodet er noe man har gjort igjennom hele pandemien, og at det gir en oversikt over tilstanden til pasienten.

Det jeg oppfatter at de gjør i Danmark er å sette dette i større system, slik at sykehusene kan følge med på pasientene som er hjemme og følge tilstanden, sier hun og legger til:

Det er klart at et slikt opplegg vil ta ned trykket på helsevesenet, slik at færre kommer til sykehusene.

professor og immunolog Anne Spurkland

Immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo syns hjemmeinnleggelser er en god ide.

Foto: Heidi Klokk / NRK

Også Helsedirektoratet er positive til prosjektet.

– Vi har inntrykk av at Danmark gjør mye bra på dette området, og vi skal fortsette å følge med, sier Bjørnar Andreassen, leder for velferdsteknologi-programmet i Helsedirektoratet.

Men om det blir aktuelt i Norge kan han ikke svare på enda.

– Det kan være at det er aktuelt også, det må vi se nærmere på. Med tanke på smittevern og trygghet for pasienten, kan dette ha noe for seg, sier han.

Lignende tilbud noen steder i Norge

Hjemme i Norge har Sørlandet sykehus vært med i et nordisk forskningsprosjekt for å finne ut hvordan man kan behandle og overvåke koronapasienter best mulig hjemmefra.

Seksjonsleder og overlege ved sykehuset, Rita Helleren, sier at de har hatt positive erfaringer.

– Pasientene er fornøyde med muligheten til å være hjemme, forklarer hun.

Hensikten med prosjektet er å finne en trygg måte å ha pasienter utenfor sykehuset, og Helleren understreker at dette skal føles trygt.

Sykehuset vært en del av dette prosjektet i over et år. Lignende løsninger har også vært testet ut noen andre steder i Norge.

FHI-direktør, Camilla Stoltenberg, sier at presset på norske sykehus ikke er over.

– Vi må først og fremst være forberedt på at det kan bli en betydelig smitteøkning med mange innleggelser samtidig, sier hun.

Det siste døgnet er det registrert 4.702 smittet med korona. Det er 97 færre enn tirsdag for en uke siden. Også på sykehusinnlagte har tallet gått litt ned. Tirsdag var det 315 innlagte, 13 færre enn dagen før. Av disse igjen er det bare noen få som har omikron som hovedårsak.

Hurtigtest for Covid-19

Om det blir aktuelt med hjemmeinnleggelser i Norge er ikke avklart.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Vurderer mulighet for pilot i Norge

helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol skriver til NRK at flere sykehus i Norge har fått erfaring med hjemmesykehus for enkelte pasientgrupper, i all hovedsak barn og unge, men også for andre.

Vi er positive til hjemmesykehus for covid-19-pasienter også i Norge. Det krever at det finnes tilgjengelig teknologi for monitorering, samt avklaring av juridisk ansvar. Dette er faglige og juridiske spørsmål som helseregionene må vurdere.

Departementet har bedt de regionale helseforetakene vurdere mulighet for en pilot eller liknende for hjemmesykehus for covid-19-pasienter.

Hun understreker at selv om hjemmebehandling kan avlaste sykehusene noe, vil det fortsatt være behov for sykehusinnleggelser.

Det vil være alvorlige syke pasienter som har behov for intensivbehandling.

Les også:

SISTE NYTT

Siste nytt