Danmark kan lette på koronatiltak etter påske

Regjeringa i Danmark sier de gradvis vil gjenåpne landet etter påske – hvis koronatallene er stabile.

Socialdemokratiets formann Mette Frederiksen

OPTIMIST: Per i dag er 533 dansker innlagt med påvist koronasmitte. 137 av disse får intensivbehandling. Statsminister Mette Fredriksen sier det er tegn som tyder på at smittekurven er i ferd med å flate ut.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Hvis vi dansker står sammen ved å holde avstand til over påske, og hvis tallene er stabile de neste to ukene, så kommer regjeringa til å begynne en gradvis, rolig og kontrollert åpning av samfunnet igjen, sa den danske statsministeren Mette Fredriksen (S) under en pressekonferanse mandag.

Statsministeren understreket at en gjenåpning forutsetter at danskene fortsatt unngår å samle seg i store forsamlinger. Hvis ikke, kommer regjeringa isteden til å stramme inn mer.

Danmark har hatt litt strengere koronatiltak enn Norge. De har blant annet lagt ned forbud mot samling av flere enn ti personer, stengt skoler, universiteter, barnehager, restauranter, kafér, bibliotek, treningssentre og frisørsalonger.

En gradvis åpning av Danmark kan ifølge statsministeren bety at skoler og arbeidsplasser kan gjenåpne, forutsatt at det innføres skiftordninger, slik at man unngår ansamlinger av folk.

77 døde av korona

Per i dag er 533 dansker innlagt med påvist koronasmitte. 137 av disse får intensivbehandling. 2733 er påvist med koronasmitte, og 77 har dødd.

Ifølge statsminister Mette Fredriksen er det tegn på at kurven er i ferd med å flate ut, skriver Danmarks radio.

Ifølge statsministeren er hvert av de 77 koronadødsfallene Danmark hittil har hatt en «tragedie». Samtidig la Fredriksen til at:

– Men vi kan også se tegn på at vi har lyktes med å forsinke smitten i Danmark. Det gir anledning til en optimisme.

Stengte en dag før Norge

Danmark stengte landets skoler og andre institusjoner dagen før Norge, altså 11. mars i år. Tiltakene skulle vare frem til 13. april.

Mandag opplyste også norske helsemyndigheter at antallet innlagte med koronavirus gir grunn til «behersket optimisme». Samtidig advarte Helsedirektoratet mot å slippe opp de strenge tiltakene for tidlig.

Til sammenlikning er 321 pasienter innlagt med påvist koronasmitte i Norge. 97 av disse får respiratorbehandling, opplyste helsemyndighetene mandag. Det er seks flere enn på søndag.

32 personer har hittil dødd som følge av koronaviruset i Norge.

Ifølge Ekstrabladet skal Mette Fredriksen ha samtaler med regjeringssjefer i andre land, for å legge en plan for hvordan landene kan samarbeide for å begrense ytterligere smitte.

Mandag vedtok finske myndigheter å forlenge koronatiltakene frem til 13. mai. Så langt har 13 finner dødd av covid-19. 1313 personer er registrert smittet av koronaviruset.

Status Norge

Sist oppdatert: 30.10.2020
2 032
Siste uke
60
Innlagt
281
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt