Danmark gjeninnfører grensekontroll

Fredag ble det klart at Danmark skal gjeninnføre en permanent grensekontroll mot Tyskland, til hissige protester.

Dansk statsminister Lars Løkke Rasmussen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har fått kritikk fra sine tyske naboer for planene om permanent grensekontroll.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Det danske parlamentets finanskomitee godkjente den kontroversielle planen fredag.

Et flertall i regjeringen vedtok tiltaket, med ni medlemmer mot åtte.

– Regjeringen tar fryktelig feil

Regjeringen tar fryktelig feil når de sier at grenseavtalen er på plass, lyder budskapet fra opposisjonen etter at grenseavtalen ble vedtatt i dag. Hvis makten skiftes ut ved neste valg, vil avtalen bli hindret, mener Radikale Venstre.

– Jeg er overbevist om at både EU-reglene og det kommende valget vil hindre at avtalen noen gang vil bli satt ut i praksis, sier Radikale Venstres nestleder Morten Østergaard fredag til den danske avisen Berlingske Tidende.

Tar avstand

Samtlige partier i Schleswig-Holstein har tatt avstand fra danskenes planer.

– Effektiv bekjempelse av kriminalitet ville også ha vært mulig ved å styrke eksisterende redskaper, uten at det hadde vært nødvendig å gå tilbake til permanent grensekontroll, heter det i en tverrpolitisk uttalelse fra delstatsforsamlingen i Schleswig-Holstein.

EUs danske klimakommissær Connie Hedegaard uttalte tidligere i år at planen truer kjerneverdiene i hele EU-samarbeidet.

– Danskene må være klar over at denne diskusjonen ikke bare handler om å overholde Schengen-avtalen, personkontroll og åpne grenser. Det handler også om fri bevegelse av varer og det indre marked. Med andre ord er vi helt inne i kjerneverdiene, sa hun, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt