Hopp til innhold

Dammen som får egypterne til å snakke om krig

KAIRO/RENESSANSEDAMMEN, ETIOPIA (NRK): I 2017 vil Etiopia demme opp store av deler Blånilen. Det vil gi strøm til store deler av Øst-Afrika, men egypterne frykter vannmangel og snakker i krigsmetaforer.

 I 2017 vil Etiopia demme opp store av deler Blånilen. Det vil gi strøm til store deler av Øst-Afrika, men egypterne frykter vannmangel og snakker i krigsmetaforer.

Video: På grensen mellom Etiopia og Sudan demmes Blånilen opp og kan gi grobunn for en langvarig konflikt mellom Egypt og Etiopia.

Som en liten bekk i Etiopia begynner en del av verdens lengste elv. Den blå Nilen har skapt liv og velstand langs sin vei til Middelhavet, nå skal den demmes opp og skape strøm.

20.000 mennesker er tvangsflyttet fra grensen til Sudan, trær er hugget og alt gjøres klart til Afrikas største kraftverk. Innsjøen kommer til å bli 25 mil lang og er selve nasjonalprosjektet i et land der to av tre etiopiere er uten strøm.

– Dette vil bidra til en økonomisk utvikling i regionen, men også skape fred. Så renessansedammen som vi nå bygger er ikke bare for Etiopia, men for hele Øst-Afrika, sier Etiopias visestatsminister Berhane Gebra-Christos til NRK.

Frykter vannmangel

Den egyptiske bonden Mohammed Mohammed

Den egyptiske bonden Mohammed Mohammed vil føle en vannmangel på kroppen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Egypts utenriksminister Nabil Fahmy

Egypts utenriksminister Nabil Fahmy advarer at demningen kan bli årsaken til en alvorlig konflikt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Litt lenger nord er ikke holdningen den samme. For uten Nilen, intet Egypt. Slik har det alltid vært, og det er noe Mohammed Mohammed føler på hver dag. Han er bonde i Nildeltaet, og hver dag pumper de grunnvann opp for å kunne dyrke jorda.

Han synes allerede det er for lite vann, og har fått med seg at Etiopia holder på å bygge en ny, stor dam.

– Det blir en krise. Vi kan ikke jobbe skikkelig nå, så hva skjer hvis de bygger den? De vil drepe oss. Hvor skal vi dra? Det er ikke bare vårt problem, det er også for våre sønner som kommer etter oss.

Mohammed pumper nå opp grunnvann, vannkanalen som en gang knyttet jordflekken hans til Nilen er for lengst gjengrodd.

– Står om liv og død

Renessansedammen har topp prioritet i det egyptiske utenriksdepartementet, sier utenriksminister Nabil Fahmy til NRK.

– Det står om liv og død for Egypt. Det er nasjonalt sikkerhetsspørsmål. Vi tar ikke lett på dette og vi vil heller ikke på noe vis nøle med å forsvare våre interesser.

– Kan det bli krig av dette?

– Det kan bli årsak til en veldig alvorlig konflikt, sier Fahmy.

I første omgang bruker Egypt diplomatiske virkemidler og forsøker å legge press på Etiopia for å få til forhandlinger, men Fahmy sier også at de har forberedt søksmål mot selskaper som er involvert i byggingen og finansieringen av dammen.

De tror lite på etiopiske forsikringer om at dammen ikke vil påvirke vanntilførselen.

I Egypt mener de at den planlagte etiopiske dammen er altfor stor, ikke tar hensyn til hverken eksisterende traktater og avtaler, eller miljøet. De sier også at Etiopia ikke vil forholde seg til en rapporten en skrev om dammen. Der ble det blant annet anbefalt ytterlige utredninger av dammens miljømessige konsekvenser. De sier de ikke er imot dambygging som sådan, men at de vil være inkludert i prosessen.

– Det går ikke veldig godt, for å være ærlig. Det er ingen ordentlig forhandlinger. Men dette er en sak der Egypt ikke har andre alternativer. 90 prosent av vannet vårt kommer fra Nilen, 85 prosent fra Den blå Nilen, sier Fahmy. Det er Den blå Nilen Etiopia demmer opp, sier Fahmy.

Turbulente Egypt

Det har vært turbulente tider i Egypt de siste årene med revolusjoner og militærkupp om hverandre. Mange mistenker Etiopia for å ha benyttet seg av maktvakuumet og utvide planene for Renassansedammen. Etiopia hadde egentlig planlagt to mindre dammer, men statsminister Meles Zenawi kunngjorde i mars 2011, en måned etter Hosni Mubaraks fall, byggingen av gigantdammen.

Byggingen og omleggingen av Nilens løp i fjor så ut til å ha tatt Morsi-regjeringen på sengen, og han ble møtt med sterk kritikk. Han ble siden avsatt i et kupp i fjor sommer, og nå skal det velges ny president. Noe annet enn seier for tidligere forsvarsminister Abdel Fattah al-Sissi, som stod i spissen for kuppet, vil være en sensasjon. Fengslene er fulle av medlemmer eller sympatisører av Det muslimske brorskapet og andre politiske dissidenter.

Økonomien er i kritisk tilstand og befolkningsveksten er sterk i et allerede overbefolket land. På toppen av det må han håndtere konflikten med Etiopia og den gryende kampen om Nilen.

Etiopia i vekst

For Etiopia strutter av selvtillit og kommer ikke til å gi etter. Landet er i voldsom utvikling med ti prosent økonomisk vekst i året, og mener de ikke stjeler vannet. De skal ikke stoppe Blånilen, bare demme den opp, i sju år.

– Egypt kommer aldri til å bli påvirket av dette, det er en helt ubegrunnet frykt, sier Etiopias visestatsminister Berhane Gebra-Christos.

Men Egypt er veldig kritiske?

– Ja det er de, men det er mer basert på følelser enn fakta, avslutter, Gebra-Christos.

Renessansedammen skal etter planen stå ferdig sommeren 2017 og som årlig vil produsere nok strøm til å holde 3 millioner husstander med et vestlig strømforbruk forsynt i et år. I Øst-Afrika vil den nå mange millioner fler.

SISTE NYTT

Siste nytt