Damen for de store anledningene

Hver gang Nord-Korea har avfyrt en rakett, dukker hun opp igjen. Med sin dramatiske røst kunngjør den pensjonerte nyhetsoppleseren Ri Chun-hee siste nytt i utviklingen av landets rakett- og atomprogram.

Hver gang Nord-Korea har avfyrt det regimet anser som en «vellykket» rakett, dukker hun opp igjen. Den pensjonerte nyhetsoppleseren Ri Chun-hee.

VIDEO: «Den rosa damen» er egentlig pensjonert, men blir fortsatt kalt inn for å lese opp viktige kunngjøringer.

Det nordkoreanske statsfjernsynet KCTV kaller inn Ri Chun-hee når viktige nyheter skal spres til folket. Så også nå.

I går var den 74-årige pensjonisten tilbake på skjermen.

Anledningen var oppskytningen av en langdistanserakett som landet i Japanhavet. Raketten skal ha vært i luften i 50 minutter og gått høyre og lengre enn ved tidligere forsøk.

– Kim Jong-un har med stolthet erklært at vi endelig har fullført det store, historiske arbeidet med å ferdigstille statens atomstyrker, erklærte Ri med dramatikk i stemmen, og fortsatte i samme pangyriske leie:

– Den store suksessen i prøveoppskytningen av ICBM «Hwasong-15» er en uvurderlig seier, vunnet av det store og heroiske folket i Den demokratiske folkerepublikken Korea.

Sist hun var på skjermen, var i september. Da meddelte hun nyheten om at Nord-Korea hadde gjennomført prøvesprengningen av en hydrogenbombe.

«Den rosa damen»

Hun kalles «den rosa damen» fordi hun så og si alltid er kledd i en rosa, tradisjonell koreansk drakt når hun skal meddele de offisielle nyhetene.

Andre tilnavn er «Apokalypsens stemme» og «nyhetsoppleseren som vil kunngjøre verdens ende», på grunn av budskapet i de samme nyhetene.

– Når du leser nyhetene for tv-seerne, så bør du ikke skrike, men snakke mildt og vennlig, sa Ri Chun-hee i et sjeldent intervju med kinesisk fjernsyn for fem år siden.

Selv om det ikke virker til å unngå at stemmen blir noe mer kraftig og ivrig når rakettfremskrittene skal ut til det nordkoreanske folket. Hun nærmest hopper i stolen av stolthet når hun rappporterer om Nord-Koreas siste militære nyvinninger.

I Pyongyang vises Ri på storskjerm mens publikum klapper og gråter.

Ri Chun-Hee

Ri Chun-Hee kunngjør oppskytingen av raketten Hwasong-14 i Pyongyang i sommer.

Foto: Kim Won-jin / AFP

Skuespillerinnen som ble tv-stjerne

Ri ble født inn i en fattig familie i 1943 i Tongchong sørøst i det som nå er Nord-Korea. Hun studerte drama ved teateruniversitetet i Pyongyang før hun ble hanket inn til det statlige fjernsynet.

Kim Jong-il og Kim Il-sung

«Landets evige president» Kim Il-sung var Ri Chun-hees mentor. Her med sønnen Kim Jong-un, som døde i 2011.

Foto: AP

Det var bestefaren til dagens leder Kim Jong-un, Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung, som dyrket frem den tidligere skuespilleren til å bli Nord-Koreas fremste nyhetsoppleser.

Ri Chun-hee kunne først høres på lufta i 1971. Hun avanserte raskt til hovedprogramleder på kveldsnyhetene og rapporterte der dagens offisielle propaganda fra Pyongyang.

Den dramatiske fremførslen gjorde at hun skilte seg fra de andre nyhetsoppleserne i den nordkoreanske kringkastingen, enten hun opprørt fordømte Vesten eller stolt kunne fortelle hva landet hadde oppnådd og hvilken styrke dets ledere hadde.

– Ri Chun-hee kan takke landsfader Kim Il-sung for sin popularitet, har avhopperen Ahn Chan-il fortalt til Reuters.

– Han var en elsket leder og talte gjennom henne. Så når folk hører hennes stemme, føler de at hans ånd fortsatt lever, sier Ahn.

Ahn Chan-il, som bor i Sør-Korea, ble kjent som den første avhopperen fra nord som tok en doktorgrad i sør. Han ledet i mange år et forskningssenter om Nord-Korea.

Det er ingen andre som har en stemme som fenger som hennes. Hun er perfekt til å snakke om atomvåpen og raketter, mener han.

Ri Chun-hee

En gråtende Ri Chun-hee forteller at Kim Jong-il er død i 2011.

Foto: Reuters Tv / Reuters

Tre blad Kim

Det var en selvfølge at det var Ri Chun-hee som i 1994 skulle kunngjøre bortgangen til Kim Il-sung, som fortsatt kalles «landets evige president». Det vakte oppmerksomhet at hun gråt på lufta.

Og i 2011 måtte hun hulkende fortelle sine nordkoreanske medborgere «at det er med den største sorg at vår stor leder Kim Jong-il plutselig gikk bort på grunn av sykdom».

Da var den rosa drakten byttet ut med en svart utgave.

Året etter gikk hun av med pensjon, men har fortsatt å komme tilbake når store ting skal meddeles.

Nå er det altså tredje generasjon Kim som kaller henne til mikrofonen når store ting skal meddeles.

Bestemoren i 70-årene betraktes som en nasjonal heltinne, og har i flere tiår unngått å havne i unåde hos Kim-familien, noe som har ødelagt karrierene til flere av kollegaene hennes.

«Fiendene skjelver»

Ifølge magasinet Chosun Monthly lever hun nå et liv i «relativ luksus» med familien sin i Pyongyang, og jobber med å trene opp neste generasjon nyhetsopplesere.

– Mange nyhetsopplesere er nå unge og vakre, og passer bedre til å opptre foran seerne, sa hun da hun pensjonerte seg.

I mellomtiden har hun gjort comeback for å fortelle om en hydrogenbombe, to rakettoppskytinger og to atomprøvesprengninger.

«Hver gang hun snakket, ble seerne rørt. Når Ri kunngjør, skjelver fiendene av frykt,» skriver magasinet.

Ri Chun-hee

Ri Chun-hee på TV-skjermer i Seoul i Sør-Korea.

Foto: Kim Hong-ji / Reuters
Kim Jong-un viser de første bildene av den nye raketten

SISTE NYTT

Siste nytt

Presset Trump på koronahåndteringen

Joe Biden kalte Kinas og Russlands presidenter for kjeltringer og avviste alle påstander om korrupsjon. Mens Donald Trump mente koronavaksinen er like rundt hjørnet, og avslørte hvorfor han i det hele tatt ville bli president.