Vender tilbake til Bagdad fra Damaskus

Irakiske flyktninger i Syria flykter nå tilbake til Bagdad for å slippe de stadig hardere kampene i Damaskus. Syriske regjeringsstyrker tok lørdag tilbake kontrollen over enda en bydel i Damaskus.

Syria

Et bilde fra den syriske opposisjonen som angivelig viser medlemmer av Den frie syriske hæren ved Saqba ved utkanten av Damaskus.

Foto: - / Afp

Demonstranter i Syria

Demonstratranter mot Syrias president Bashar al-Assad i Qara nær Damaskus fredag.

Foto: HANDOUT / Reuters

Styrkene til president Bashar al-Assad stormet Shaba-distriktet i utkanten av hovedstadenm, opplyser den syriske opposisjonen.

Frykten øker samtidig for at regjeringsstyrkene og regimelojale militssoldater vil gjennomføre summariske likvideringer av opprørere.

Det rådet en rolig, men spent stemning i Damaskus lørdag morgen etter at boligstrøk sør i hovedstaden ble beskutt i løpet av natten, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Sjette dag med kamper

Stormingen av Shaba kommer etter at området er blitt beskutt med granater og artilleri, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Det er sjette dag på rad at det raser harde kamper i Damaskus, og situasjonen skal være svært spent.

Onsdag ble fire medlemmer av Assads innerste krets, blant annet forsvarsministeren, drept i et bombeangrep.

Offensiven ble startet av opprørerne sist søndag, men de siste dagene har regjeringsstyrkene slått hardt tilbake og tvunget opprørerne til å forlate bydeler de brukte som utgangspunkt for sin offensiv.

223 personer drept fredag

Lørdag ble det også meldt om fortsatt kamper i Aleppo, storbyen som regnes som Syrias næringslivssenter. Kampene startet fredag.

Det foregår også kamper i byen al-Qusayr i den sentrale provinsen Homs, ifølge opposisjonen.

SOHR melder at 233 personer ble drept i Syria i løpet av fredagen. 153 av dem er registrert som sivile.

Flykter fra Damaskus til Bagdad

Situasjonen i Damaskus er nå så ille at irakere som i sin tid flyktet til Syria på grunn av volden i sitt eget hjemland, nå vender tilbake til Bagdad.

Tusenvis av menn, kvinner og barn er tilbake i den irakiske hovedstaden etter at de i all hast har pakket sakene sine og forlatt det krigsherjede nabolandet.

Mange kommer med buss, og fredag nådde noen hundre irakere fram til Mansur-bydelen vest i Bagdad, der de ble gjenforent med slektninger.

– Vi kom oss unna fordi vi var veldig redde for å dø, sier Khalid al-Jawadi, en 60 år gammel pensjonert lærer fra Bagdad som har vendt hjem sammen med sin kone og fire barn. Han forteller om skudd, kamper og krig overalt.

– Jeg vi aldri noensinne dra tilbake til Syria, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En irakisk soldat på grensen

En irakisk soldat står vakt ved Qaim ved grensen til Syria fredag 20. juli.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Satt opp egne fly

Tidligere i uken oppfordret irakiske myndigheter egne statsborgere til å forlate Syria og lovet hjelp til repatrieringen.

Det er satt opp fly fra Damaskus, og et titall busser kjører i skytteltrafikk mellom de to landene.

De fleste som kommer tilbake, flyktet fra Irak av nøyaktig samme grunner som gjør at de nå har forlatt Syria.

Vekker vonde minner

En av kvinnene forteller at situasjonen i Syria vekket til live minnene og frykten som hun følte i Irak for få år siden, da befolkningen levde i konstant frykt for hevnangrep og terror, bilbomber, selvmordsangrep og væpnede bander.

Ifølge myndighetene i provinsen Anbar, som grenser til Syria, har tusenvis av irakiske familier kommet tilbake til Irak.

Men fortsatt finnes det mellom 100.000 og 200.000 irakere seg i nabolandet. Det nøyaktige tallet er umulig å fastslå.

En 41 år gammel kvinne fra byen Najaf forteller at hun og familien for få dager siden ble truet av væpnede menn med skjegg en tidlig morgen. De ba familien om å dra fra landet.

– Jeg kom meg unna med noen små vesker, med min mann og 13 år gamle datter. Vi gikk rett til busstasjonen for å reise tilbake til Bagdad, sier Umm Zainab til AFP etter bussturen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syriske sivile ved grensen til Tyrkia

Også til Tyrkia strømmer syriske sivile i store mengder. Her fra Cilvegozu fredag 20. juli.

Foto: ADEM ALTAN / Afp

85 mils busstur

En syrisk bussjåfør sier at han ha sett hundrevis av irakere ta buss fra områder rundt Damaskus til Bagdad. Avstanden mellom de to hovedstedene er rundt 85 mil.

– De fleste irakere bestemte seg for å vende tilbake til Bagdad, spesielt etter angrepet der forsvarsministeren ble drept. Hundrevis av andre venter på å dra, sier sjåføren, som ikke vil ha navnet sitt på trykk i frykt for represalier.

Landet flyktningene vender tilbake til er betydelig tryggere nå enn under den blodigste perioden fra 2006-2008. Men fortsatt er det irakiske samfunnet preget av mangel på vann, hyppige strømbrudd og også vold.

Nå må de hjemkomne venne seg til et samfunn som ennå ikke har greid å komme på fote etter krigsårene, og der livsvilkårene er hardere enn det de er vant med fra Syria. En av dem, Umm Saif, er tilbake i Bagdad etter sju år i Damaskus.

– Er det virkelig så bra som vi har hørt? Eller er det fortsatt strømbrudd? spør hun like etter at hun og datteren har steget av bussen og igjen står på irakisk jord.

SISTE NYTT

Siste nytt