Daley blir Obamas nye stabssjef

Banksjefen William Daley blir president Barack Obamas nye stabssjef, opplyste Obama i kveld.

William Daley

William Daley blir president Barack Obamas nye stabssjef.

Foto: LUKE FRAZZA / Afp

- Han har en dyp forståelse av hvordan jobber skapes og av hvordan økonomien kan vokse, sa presidenten da han kunngjorde utnevnelsen i kveld.

Daley er toppsjef i finans- og forsikringsselskapet J.P. Morgan Chase og har de siste dagene vært nevnt som favoritt til jobben som stabssjef.

Dailey var handelsminister fra 1997 til 2000 mens Bill Clinton var president, og ledet Al Gores valgkamp da han tapte presidentvalget knepent for George W. Bush i 2000.

Skifter medarbeidere

Obama er i ferd med å gjennføre en utskifting av medarbeidere for å kunne stå sterkere rustet foran presidentvalget i 2012.

Det er ventet at den nåværende midlertidige stabssjefen Pete Rouse vil vende tilbake til en jobb i kulissene, der han også var før han ble konstituert i stillingen da stabssjef Rahm Emanuel trakk seg i fjor for å stille som borgermesterkandidat i Chicago.

Viktig jobb

Stabssjef er en av presidentens viktigste medarbeider, og leder Det hvite hus' arbeid med å gjennomføre presidentens politikk.

For eksempel fikk den daværende stabssjef Rahm Emanuel mye av æren for at presidentens planer om en helsereform ble gjennomført.

Wlilliam Galston, som er en Obamas innenrikspolitiske rådgivere, sier en av Daleys viktigste oppgaver blir å hjelpe Obama med å reparere forholdet til næringslivet som har hevdet at Obamas politikk skader arbeidet med å skape nye jobber.

Ved å utnevne Daley, skaffer Obama seg en medarbeider som ikke har tilhørt hans indre politiske krets, men som har inngående kjennskap til næringslivet på et tidspunkt da presidentens arbeid med å få orden på økonomien er hans største utfordring foran neste presidentvalg, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt