Statseid avis i Emiratene: – Marte Dalelv ble dømt fordi hun trakk voldtektsanmeldelsen

Myndighetene hadde ikke noe annet valg enn å dømme Marte Dalelv etter at hun trakk voldtektsanmeldelsen, hevder avisen The National.

Marte Deborah Dalelv

Marte Deborah Dalelv (24) trakk voldtektsanmeldelsen fordi hun var påvirket av alkohol. Myndighetene var derfor tvunget til å dømme henne til minimum ett år i fengsel for sex utenfor ekteskap.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

Den engelskspråklige avisen The National i De forente arabiske emirater avdekker inngående detaljer om Marte-saken i dag, skriver Aftenposten.

Avisen skal ha lest rettsdokumentene i rettsaken og avslører at Dalelv gikk til politiet og trakk voldtektsanmeldelsen. Hun begrunnet tilbaketrekkingen med at hun var påvirket av alkohol da hun leverte voldtektsanmeldelsen.

På en lederplass skriver avisen at utenlandsk presse og menneskerettighetsgrupper «bør sjekke fakta før de beskylder De forente arabiske emirater for å kriminalisere et voldtekstoffer».

Mandag denne uken ble det kjent at norske Marte Dalelv (24) dømt til fengsel i ett år og fire måneder for sex utenfor ekteskap etter å ha anmeldt en voldtekt på en forretningsreise i Dubai.

– Ikke noen voldtektssak

Saken om Dalelv som ble fengslet etter å ha anmeldt en voldtekt har skapt store overskrifter over hele verden. Men en nøyere undersøkelse viser at saken er kompleks og at det er mange spørsmål som er ubesvart, heter det i avisen.

«En ting er klart: Juridisk sett var ikke dette noen voldtektssak», skriver avisen.

Dalelv bekrefter til Aftenposten at hun trakk voldtektsanmeldelsen.

– Jeg fikk råd fra min tidligere arbeidsgiver, Al Mana, at det ville være lurt å gjøre. Min sjef sa at jeg ville komme mye lettere ut av det, fordi det er veldig vanskelig å få dømt noen for voldtekt her, sier Dalelv til avisen.

– Frivillig

Etter at Dalelv trakk anmeldelsen skal hun ha sagt at sexen mellom henne og kollegaen var frivillig. Hun sier selv at hun aldri har brukt ordet frivillig, men at hun svarte ja når hun fikk spørsmål om sexen var frivillig.

Etter at Dalelv trakk anmeldelsen, hadde ikke myndighetene noe annet valg enn å dømme henne til fengselsstraff med strafferamme på minimum ett år for sex utenfor ekteskap.

– Jeg fortalte politiet at han voldtok meg når jeg var under påvirkning av alkohol, men jeg endret forklaringen, og bekrefter at han ikke voldtok meg, men at han hadde sex med meg med mitt samtykke, skal Dalelv ha sagt, ifølge The National.

Med denne setningen innrømmet hun sex utenfor ekteskap, og også en falsk anklage, som er et lovbrudd som medfører fengselsstraff, i tillegg til alkoholbruk, som også er forbudt i landet, fortsetter avisen.

– Husker lite

Dalelv har tidligere sagt at hun ba kollegaen følge henne til rommet fordi hun var full. Da skal han ha bedt henne bli med inn. Hun har sagt at hun ble med han inn på rommet for ikke å lage oppstyr, og at hun så husker lite før hun våknet opp av at hun ble voldtatt morgenen etter.

Avisen viser videobilder fra hoteller som ble lagt frem i retten hvor Dalelv går inn på rommet til kollegaen med armen rundt livet hans, og med hodet hvilende på han skulder.

The National er en statseid engelskspråklig avis som publiseres i Abu Dhabi. Avisen hevder selv å være uavnhengig av myndigheten.

Trakk anmeldelsen

Marte sier til Aftenposten at det var en tabbe å trekke anmeldelsen.

– Det er den største feilen jeg har gjort. Det var utrolig dumt av meg, men det var altså det jeg ble rådet til, sier Dalelv.

Hun snakket hverken med sin advokat eller det norske konsulatet før hun trakk anmeldelsen, ifølge Aftenposten.

Dalelv ble dømt til ett år og fire måneder i fengsel, men ble i går benådet av emiren i Dubai. I dag fikk utreisevisum fra Dubai og kan nå fritt bestille hjemreisebillett til Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt