Hopp til innhold

Dagen derpå i Catalonia

BARCELONA (NRK): Det er lørdag, men i virkeligheten blåmandag for mange i Catalonia.

Katalanske flagg henger utenfor balkonger i Barcelona

Lørdag morgen hang det katalanske flagget fra mange balkonger i Barcelona, for å markere sin støtte til uavhengighetskampen. Men ikke alle er der.

Foto: Yves Herman / Reuters

Gatene feies for tomme ølbokser og vinflasker etter feiringen i går kveld og i natt av uavhengighetserklæringen som det katalanske parlamentet vedtok.

I dag våknet folk til en bakrus de ikke har sett siden general Franco styrte landet med hard hånd fra 1939 til 1975.

For uansett om folk er for eller imot selvstendighet for Catalonia, så har sentrale myndigheter festet grepet om Catalonia.

Presidenten er avsatt, parlamentet er avsatt, to politisjefer har fått sparken og over 150 ansatte i den regionale administrasjonen har fått beskjed om å holde seg vekke fra jobbene sine.

Dette er de første stegene, ifølge regjeringen i Madrid. Flere tiltak kan komme. Catalonia har vanligvis kontroll med økonomien, politi, og helsevesen selv. Nå er det satt under full administrasjon.

Urix forklarer: Hvordan klarte Spania og Catalonia å havne i denne krisa?

Spanske aviser dagen etter katalanske politikere erklærte uavhengighet

Forsiden på de spanske avisene var naturlig nok preget av situasjonen i Catalonia.

Foto: Alvaro Barrientos / AP

Ingen annen utvei

– Rajoy hadde ingen andre muligheter enn å ta over makten i Catalonia. Jeg føler meg sveket av den lokale regjeringen. Jeg føler meg ikke usikker, men jeg er trist. Jeg vet ikke om jeg kommer til å stemme i desember, vet ikke om jeg orker, sier en mann NRK treffer i Barcelona lørdag.

Han vil være anonym fordi han frykter represalier fra alle de som er for selvstendighet i Catalonia. Selv har han vært imot. Nå føler han seg bare motløs.

Han gruer seg til hva det katalanske samfunnet skal gjennom de neste dagene, ukene og månedene. For hele samfunnet er splittet, på skoler, arbeidsplasser og i familier.

Stemningen er blitt mer polarisert, forteller flere NRK møter.

Meningsmålinger viser at katalanerne er samstemte om det regionale selvstyret. Ingen har et ønske om å bli styrt fra hovedstaden. Men i spørsmålet om uavhengighet, er de splittet.

Det viste den omstridte folkeavstemningen 1. oktober, hvor over halvparten av velgerne valgte ikke å delta. Det viste hendelsene i det katalanske parlamentet, hvor halvparten av politikerne forlot parlamentssalen da uavhengighetserklæring skulle stemmes over – eller stemte imot.

Sergio Lazados

MEST TRIST: Sergio Lazados føler seg trist etter at sentrale myndigheter har overtatt makten i Catalonia.

Foto: Øyvind Nyborg / NRK

Motstanden vil styrke seg

– Jeg hadde følt meg mer forrådt hvis de ikke hadde erklært uavhengighet i går. Rajoy har gjort det verst tenkelige og virkningene blir dobbelt så ille, sier Sergio Lazados.

Han mener motstanden mot Madrid bare kommer til å styrke seg blant katalanerne.

Lazados støtter uavhengighetssiden, men ser også de uheldige virkningene.

Les: – Ein dramatisk situasjon i Spania

– Jeg føler meg egentlig mest trist over det som har skjedd, sier han.

Bruken av paragraf 155 i spanske grunnloven, som regjeringen i går før første gang tok i bruk, innebærer foruten tilsidesettelse av det lokale selvstyret at det skal holdes nyvalg i Catalonia. Datoen blir 21. desember.

Valget vil holdes etter normale prosedyrer, men allerede nå ryktes det at det mest hardnakkede selvstendighetspartiet CUP kan bli forbudt og med det nektes å stille i valget.

– Jeg kommer uansett til å stemme i desember. Helt klart, sier Sergio Lazados.

PKatalanere i Barcelona feiret uavhengighetserklæringen utenfor parlamentsbygningen
Foto: Juan Medina / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt