Hopp til innhold

Dagen derpå for Lisboatraktaten

Irene ryster EU med sitt nei til Lisboatraktaten

Det ble nei i Irland
Foto: SEBASTIEN PIRLET / REUTERS

I Irland feirer nei-siden mens Brüssel river seg i håret, og EU er kastet ut i en ny krise.

Ta et nei for et nei

I går ble det klart at irene har stemt nei til Lisboatraktaten. Dermed kan ikke reformdokumentet til EU tre i kraft ved nyttår som planlagt. Resten av unionen nekter å legge bort planene, men fra Dublin kommer en bønn til Europa om å ta et nei for et nei.

Budskapet er sendt

Det var ikke tid til å feire på hovedpostkontoret i Dublin i går kveld. Postmann Joe var opptatt med å tømme postkassene ved stengetid og slepe av gårde sekkene med dagens post. Budskapet fra Irland til resten av Europa var allerede sendt.

- Glimrende nyheter, sier Joe om resultatet i folkeavstemmingen. Postmannen vil ikke ha noe av at folk fra Belgia eller deromkring skal styre Irland.

- Postkontoret her på O'Connell Street i Dublin er selve symbolet på irsk uavhegighet, påskeopprøret mot britene i 1916 ble ledet herfra. I går viste Irland igjen sin trang til å bestemme sjøl, på en litt annen måte.

Sunn fornuft

- Dette er en seier for sunn fornuft, for irske interesser men også for viktige europeiske sosiale interesser, sier Mary Lou McDonald fra Sinn Fein.

Partiet var det eneste av de store irske partiene som slåss for et NEI til Lisboatraktaten. Omringet av journalister i borggården på Dublin Castle advarer hun nå resten av Europa mot å ignorere irenes nei.

Hva nå?

Jose Manuel Barroso

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso etter Irlands nei

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

- Andre land må selvsagt få bestemme hva de skal gjøre med sine egne ratifiseringsprosesser, men Lisboatraktaten kan ikke tre i kraft så lenge ikke alle 27 medlemslandene har godtatt den, sier Europapolitikeren fra Sinn Fein.

Men det store spørsmålet er hva som skjer med det som en gang skulle bli Europas nye grunnlov, nå etter at traktaten er forkastet av den snaue prosenten av EUs innbyggere som fikk lov å stemme over den.

Måtte bli nei

På postkontoret i O'Connell Street stemples de siste brevene med datoen fredag den trettende. Postmann Joe mener det langt i fra var uflaks som felte Lisboatraktatetn og ønskene til både EU-kommisjonen og den irske regjeringen.

- Ikke en gang advokater forsto hva det handlet om, ler Joe. Klart vi måtte si nei.

SISTE NYTT

Siste nytt