Hopp til innhold

Taiwansk popkonge har gjort søvnig engelsk by til pilegrimsted

I den lille engelske byen Selby skjønner verken presten eller turistsjefen helt hva som har skjedd. Byen er rammet av en taiwansk popkomet.

Den engelske byen Selby i Yorkshire er rammet av en taiwansk popkomet.

Taiwans popkonge gav stjernehjelp til søvnig engelsk by.

I en ganske våt og kald småby i Yorkshire knipser et ungt kinesisk par bilder utenfor byens kirke. De er ikke de eneste kineserne som er kommet til byen. Det er skjedd et lite under i byen ved elven Ouse som ble grunnlagt etter at en fransk munk fikk et religiøst kall i 1069.

– Munken Benedikt fikk en visjon hjemme i Auxerre i Frankrike om å bygge en kirke og etablere et kloster i Selby. Et sted ikke bare han, men de fleste i England aldri hadde hørt om.

.

Selbys klosterkirke kan dateres tilbake til 1069

Selbys klosterkirke oppstod i et religiøst kall i 1069.

Foto: APTN

Det er presten John Weetman som guider og forteller om Selby og kirken. Foruten den praktfulle høyreiste klosterkirken, har Selby skole, et lokalt sykehus og ligger nær en gruve som fremdeles er i drift. Få andre enn byens egne 13.000 innbyggere har brydd seg om hva som skjer i Selby.

Gikk ned altergangen sammen med modelhustru

Det var inntil Jay Chou gjorde sin entre.

Den taiwanske popstjernen kom ikke bare til byen. Han gikk ned altergangen sammen med sin tilblivende hustru, den 21 år gamle taiwansk-australske modellen Hannah Quinlivan.

Hannah Quilivan på vei ned altergangen i Selby Abbey
Foto: APTN

– Allerede tidlig neste morgen hadde Jay postet litt informasjon om sitt inngåtte ekteskap, og klokken fem over åtte kom det noen kinesiske turister som ville delta på Søndagsgudstjenesten, humrer presten i Selby Abbey, John Weetman ganske fornøyd.

Presten i Selby er ganske fornøyd

Prest John Weetman er en av flere som humrer litt over Selbys møte med kinesisk pop.

Foto: APTN

Smykker til 14 millioner kroner

I det som var designet som det perfekte engelske eventyrbryllup gikk Hannah Kun Li Wan ned altergangen i en tudorinspirert brudekjole. Hun bar en diamantbekledd tiara og et halskjede designet av den franske juveleren Chamant til en samlet verdi av 14 millioner kroner.

– I Selby hadde nok ingen hørt om Jay Chou, og de visste neppe at det er noen som kan kalles et taiwanesisk popidol, sier turistsjef i Visit Yorkshire David Shields.

Klosterkirken til tross, Selby var ikke på Visit Britains topp fem liste for Yorkshire i fjor, når tror turistsjefen at det vil endre seg. Og Shang Zhao fra fastlands Kina gir ham rett.

– Jeg hørte om stedet da jeg fikk høre om bryllupet, og det er det som bragte meg hit.

Jay Chou under konsert i Kuala Lumpur

Jay Chou synger på mandarin som er standard kinesisk. Her under en konsert i Kuala Lumpur, Malaysia.

Foto: Lai Seng Sin / Ap

Ikke alle pilegrimsferdene gjøres i glede, noen skjer også i kjærlighetssorg. Jay Chou, kongen av mandarinpop og mannen kreditert med æren for å ha fornyet pop sunget på standard kinesisk ved å hente impulser ifra R & B og Hip Hop, er ikke lenger singel. Og det ikke enkelt for alle forteller Tom Kershaw, reporter i Selby Times.

– En turist, en ung fan, var helt sønderknust fordi han nå ikke lenger var i markedet, forteller den lokale reporteren.

Trives med berømmelsen

Om det er sorg eller glede, synes innbyggerne i Selby det er stas at byen er lagt merke og har fått popikon hjelp til nå berømmelse i den kinesiske verden.

– Det har skapt liv i byen. Folk her snakker om det, og andre folk snakker om byen. Det gjør folk stolte, sier turistsjefen David Shields.

SISTE NYTT

Siste nytt