Hopp til innhold

Da døren gikk i stå for George Bush

En av tidligere president George W. Bush mest velkjente tabber var en gjenstridig dør på et hotell i Kina. Bak presidenten stod den norske hotelldirektøren og så på.

George W. Bush på St.Regis i Beijing

Tidligere president George W. Bush da døren ut fra pressekonferansen ikke lot seg rikke.

Foto: JASON REED / Reuters

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Nordmannen Yngvar Stray er administrerende direktør ved et av Beijings topphoteller, St. Regis. Vi møter direktøren i hotellets lunsjrestaurant, hvor Stray har truffet mange amerikanske topp-politikere som har hatt hotellet som tilhold under besøket.

George Bush – både junior og senior, visepresident Joseph Biden, utenriksminister Hillary Clinton og president Obama har alle vært Strays gjester.

Obama bodde på hotellet rett før han kom til Norge for å ta imot fredsprisen for to år siden.

Yngvar Stray, St. Regis, Beijing

Yngvar Stray har arbeidet ved luksushotellet St. Regis i Beijing i to perioder. For to år siden ble han hentet til toppjobben.

Foto: Anders Magnus / NRK

Yngvar Stray er imponert over evnen de amerikanske politikerne har til å skape en samtale med uansett nesten hvem det er, og hvordan de fyller selv to minutter høflig «small-talk» med innhold og respekt overfor samtalepartneren.

Med Obama var det naturlig at Nobelprisen pekte seg ut som tema mellom ham og nordmannen.

Døren som ikke åpnet seg

Men det mest minneverdige øyeblikket kom da Obamas forgjenger, president George W. Bush, slet med en utgangsdør etter en pressekonferanse.

George W. Bush and St. Regis

OPPS: Denne døren var vanskelig. Riktig eller gal vei?

Foto: JASON REED / Reuters

George W. Bush på St. Regis, Beijing

JAJA: Man kom da seg ut!

Foto: JASON REED / Reuters
– Der står han helt perpleks foran døren, mens hele pressekorpset filmer.

– Så sier han «Nå har jeg det, jeg vet hvordan man åpner døren». Og så prøver han å åpne døren andre veien, før han skjønner at dette går dårlig, forteller Stray som bevitnet det hele.

– Det ender med at sikkerhetskorpset iler til og tar ham med ut bakveien.

– Jeg tror episoden er en av George W. Bush sine «Top 10 Moments» man kan finne på YouTube, ler Stray.

Bildene ble vist på tv-stasjoner over hele verden, og klippet ligger fremdeles til allmenn underholdning på nettstedet YouTube.

You Tube: Ulike versjoner av George W. Bush sitt dørtrøbbel

Kaldt mellom Norge og Kina

Etter at Nobelkomiteen i fjor gav fredsprisen til den fengslede menneskerettighetsaktivisten og demokratiforkjemperen Liu Xiaobo, ble det offisielle forholdet mellom Kina og Norge iskaldt.

På det private og forretningsmessige planet har Yngvar Stray ikke merket noen forskjell.

– Det å være nordmann i Kina har ikke endret seg. Kinesere og Kina er veldig glad i nordmenn, og blant mine kinesiske venner er holdningen akkurat som før, sier han.

Den norske hotelldirektøren innrømmer at Nobelpris-tildelingen har vært et samtaleemne også blant hans kinesiske venner, men sier med et anstrøk av humor at «slike samtaler finner sted på turer i parken».

Det er velkjent at kinesisk sikkerhetspoliti har god oversikt og lange ører, både overfor egne borgere og utlendinger.

Yngvar Stray, St. Regis, Beijing

Hoteldirektøren i samtale med to av sine ansatte.

Foto: Anders Magnus / NRK

Tid er taktikk

Etter 10 år i Kina og fartstid fra både Seoul i Korea og Singapore, har hotelldirektøren observert kinesernes evne til taktisk politisk spill.

Blant annet da Kina forsøkte å trette ut forhandlerne fra Verdens Handelsorganisasjon, WTO. Forhandlingene hadde brutt sammen da hotelldirektøren fikk en noe uvanlig forespørsel.

– Jeg fikk et lite hint fra en av delegasjonene, hvor en person diskret spurte om det var mulig å sjekke ut og reise, men at rommene ikke ble belagt med en gang. Dette var rundt klokken 18-19 på kvelden.

– Så hele delegasjonen sjekket ut av hotellet, reiste ut på flyplassen, gikk gjennom passkontrollen og inn i flyet og flyet begynte å takse nedover flystripa. Like før de skulle ta av ble de kalt tilbake. Neste dag signerte Kina WTO-avtalen.

– Er dette vanlig taktikk fra Kinas side?

– De ville vel teste hvor langt de kunne gå. Hvor langt strikken kunne strekkes før den sprakk, eller du må gi etter.

– Er det vanskelig å forhandle med kinesere?

Yngvar Stray

Yngvar Stray, som opprinnelig kommer fra Kristiansand, har i mange år bodd ulike steder i Asia.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Det er nesten umulig. Forhandlinger med kineserne er en egen kunst. Det å ha en avtale, hvor man sier at man ble enige om sånn og sånn, det teller ikke.

– Så avtaler betyr ingenting?

– Avtaler betyr at man er enige om å jobbe sammen. Ikke nødvendigvis hvordan. Ting endrer seg konstant underveis. Sånn er det i denne delen av verden. Tid er noe kineserne har.

– En av de mest kjente kinesiske taktikkene, er å prøve å gjøre motstanderen utslitt, til det punktet hvor man gir opp – og så får de det de vil ha, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt