Hopp til innhold

Fredag er D-dag for Brasils regnskog

Fredag blir det klart om Brasils president Dilma Rousseff underskriver landets nye skoglov. To millioner har skrevet under på et opprop til presidenten om å legge ned veto mot det miljøvernere kaller en mulig skogkatastrofe.

Demonstrasjon og Dilma Rousseff

Et falsk skjelett ble holdt opp i Brasil største by, São Paulo, under en demonstrasjon mot den nye skogloven 20. mai. Demonstrantene krever at president Dilma Rousseff (innfelt) legger ned veto mot loven.

Foto: Nacho Doce/Ueslei Marcelino / Reuters

Nasjonalforsamlingen i Brasil har vedtatt en ny versjon av landets skoglov.

Den nye loven gir et delvis amnesti til landeiere som ulovlig har ryddet skog på sine eiendommer frem til og med 2008.

Loven letter samtidig på kravene til å plante ny skog på områdene der det er drevet ulovlig hogst.

Tidligere har fjelltopper og elvebredder nytt godt av et spesielt skogvern, men dette blir fjernet i den nye loven, skriver Guardian.

50 år tilbake i tid

Kritikere sier at den nye loven kan føre til at 220.000 kvadratkilometer regnskog forsvinner, et område som tilsvarer cirka to tredeler av Norge.

Ifølge miljøvernorganisasjoner vil den nye loven gjøre det mulig å hugge ned mer skog enn det har vært tillatt å gjøre i løpet av de siste femti årene.

Loven som nå er vedtatt gir lettelser til skogbrukerne som ikke engang militærdiktaturet, som styrte Brasil i to tiår frem til 1985, turte å gjennomføre.

I Norge kaller Regnskogfondet loven for «den viktigste regnskogssaken i Brasil på mange år».

Mobiliserer over hele verden

Miljøvernere over hele verden har mobilisert for å få president Dilma Rousseff til å legge ned veto mot loven.

En underskriftsaksjon på nettstedet avaaz.org nådde torsdag ettermiddag sitt mål om to millioner underskrifter.

– Nesten 80 prosent av brasilianerne vil ha denne katastrofale loven bort. President Rousseff har et valg, å skrive under på Amazonas dødsdom, eller å beskytte jordens lunger og stå frem som en helt, sier Avaaz-lederen, kanadiske Ricken Patel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Sao Paulo

Demonstranter i Sao Paulo 20. mai ber president Dilma Rousseff legge ned veto mot den nye loven.

Foto: NACHO DOCE / Reuters

Skog- og landbrukslobby

Demonstrant i Sao Paulo

En demonstrant i Brasils største by, Sao Paulo, krever veto under en demonstrasjon.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

Den nye loven er drevet frem av den mektige skog- og landbrukslobbyen i Brasil.

Etter at Brasil de siste tiårene er blitt en av verdens største eksportører av skog- og landbruksprodukter, har lobbyen fått stadig sterkere innflytelse på landets politikk.

Katua Abreu, president i den brasilianske farmerorganisasjonen Canal do Produtor, misliker presset fra aktivister rundt om i verden og mener at bare brasilianere har rett til å uttale seg.

– De største miljøvernorganisasjonene er europeiske, men jeg har ikke hørt at de ber Europa om å gjenopplive sine skoger. Hvorfor bare i Brasil? Vi vil gi farmere rettslig beskyttelse med denne loven. Jeg er sikker på at president Rousseff ikke vil legge ned veto, sier Katua Abreu.

Se video: Urskog bevares i Brasil

Artikkelen fortsettes under videoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kan legge ned delvis veto

Fredag er siste dag Dilma Rousseff kan legge ned veto mot den nye loven.

Hun har i utgangspunktet tre muligheter: Hun kan godta hele loven, hun kan legge ned veto mot deler av loven, eller hun kan legge ned veto mot hele loven.

Politi og demonstranter i Brasilia

Under en demonstrasjon mot loven i hovedstaden Brasilia tirsdag 22. mai i år ble en demonstrant tatt hånd om av politiet.

Foto: PEDRO LADEIRA / Afp

Da Dilma i 2010 drev valgkamp for å bli valgt til president lovet hun å forhindre ethvert lovforslag som gir amnesti eller åpner for økt avskoging.

Nyhetsbyrået Reuters melder at uttalelser fra to medlemmer av regjeringen i Brasil tyder på at det mest sannsynlige er at hun vil legge ned et delvis veto.

Det vil i så fall trolig bli rettet mot amnestiet for ulovlig hogst, som er den mest kontroversielle delen av loven.

Rio-konferansen

20. juni starter den store FN-konferansen om bærekraftig utvikling i Rio de Janeiro.

Den vil sette søkelys på Brasil og landets miljøpolitikk, og nettopp det kan presse Rousseff til å legge ned veto fredag.

– At en så stor hendelse er så nær forestående øker selvfølgelig presset mot landet for å inngå et kompromiss som blir oppfattet som fornuftig, sier statsviteren Alberto Pfeifer ved universitetet i São Paulo til nyhetsbyrået Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt