Hopp til innhold

Presset øker på Cubas dissidenter

- Den politiske undertrykkelsen har økt. Politiet følger oss nå 24 timer i døgnet, sier en av Cubas mest fremtredende opposisjonelle til NRK.

Cuba

Raul Castro har løsnet litt på brorens jerngrep på Cuba. Men noen 'politisk vår' synes ennå ikke å være i emning.

Foto: Javier Galeano / Ap

Sist søndag døde regimekritikeren Juan Wilfredo Soto (46) etter å ha blitt arrestert i forbindelse med en demonstrasjon mot regimet i byen Santa Clara tre dager tidligere.

Opposisjonen mener han døde etter å ha blitt banket opp av politiet. Myndighetene hevder at han døde på grunn av svak helse.

Paul Risco

Raul Risco.

Foto: Privat

- Vi kan ikke snakke om et dødsfall, for dette er drap på en fredelig regimekritiker, sier Raul Risco til NRK på telefon fra Cuba.

Risco har i mange år vært kritisk til regimet på Cuba og har tilbragt flere år i fengsel for sine meninger.

- Døde av organsvikt

Myndighetene avviser opposisjonens beskyldninger. Den offisielle forklaringen er at Soto døde av organsvikt som følge av betennelse i bukspyttkjertelen og at han generelt var plaget med dårlig helse. Myndighetene avviser at han ble slått eller mishandlet av politiet.

«Kontrarevolusjonære og samvittighetsløse elementer har fabrikkert en løgn om at han døde som et resultat av påstått mishandling. Det er ingenting som tyder på at han var utsatt for vold», heter det i en kunngjøring fra regjeringen i
Havanna.

- Sannheten er at han var i en park i Santa Clara sammen med venner. Politiet kom, ba om identiteten hans og ville ha ham med ut av parken. Han nektet å følge dem og ble senere slått av politiet , sier Raul Risco.

Guillermo Fariñas, en av landets mest kjente dissidenter, bor selv i Santa Clara og var venn av Juan Wilfredo Soto. Han fastholder overfor vestlig media at Soto døde som følge av mishandling, utifra opplysninger han har skaffet til veie.

Guillermo Farinas

Cubas opposisjonelle, med Guillermo Farinas (sittende) i spissen, holdt denne uken en pressekonferanse om drapet på den opposisjonelle vennen Juan Wilfredo Soto.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Strammere tøyler

Etter at Raul Castro, Fidels Castros bror, både praktisk og formelt overtok styringen av landet, har regimet lansert en rekke reformer og løsnet noe på kontrollen.

Reiseforbudet som har vart i 50 år skal oppheves, og utreisetillatelse gis til andre enn kun utvalgte grupper. Det er nå lov å starte private småbedrifter og forretninger, borgere skal kunne selge sine eiendommer hvis de ønsker og cubanere kan ta opp lån i dollar.

Regimet har, etter en avtale meglet frem av den katolske kirke med støtte fra Spania, de siste månedene og par årene løslatt til sammen 115 politiske fanger. 75 av dem ble pågrepet i 2003, under det som har fått betegnelsen «Den svarte våren».

Betingelsen for løslatelse for brorparten av dissidentene, er at de forlater Cuba. Spania har tatt imot 103 av dem, i tillegg til nærmere 650 av deres familiemedlemmer.

Kvinnene i hvitt, Cuba

Kvinnene i hvitt, ektefeller og mødre til politiske fanger, har lovet å protestere til alle fanger er frigitt.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters
Jimmy Carter og Fidel Castro

Jimmy Carter er den første av amerikanske presidenter som har møtt Fidel Castro.

Foto: HO / Reuters
Oscar Elias Biscet

Også dissidenten Oscar Elias møtte Carter. Han ble løslatt 19 dager før Carters anskomst, etter å ha sittet i fengsel siden 2003. Her sammen med kona Elsa Morejon.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

USAs tidligere president Jimmy Carter ble i mars tatt imot til politiske samtaler, eller «utveksling av synspunkter og ideer» som det offisielt ble kalt. Også flere fremtredende opposisjonelle fikk møte Carter - inkludert en gruppe yngre bloggere.

De gjenværende opposisjonelle mener at til tross for disse hendelsene, har situasjonen for politiske uenige forverret seg.

- Den politiske undertrykkelsen har økt, sier Raul Risco.

Han mener dette spesielt har skjedd etter kommunistpartiets kongress i april, hvor president Raul Castro holdt en tale der han nærmest ga fullmakter til folk og politiet om å slå hardere til mot demonstranter og opposisjonelle.

Overvåkes døgnet rundt

Politiet har den siste uken slått ned alle antydninger til markeringer etter drapet på Juan Wilfredo Soto.

- Jeg og andre var på vei til Santa Clara for å delta i begravelsen til Soto, men vi ble stanset av politiet. Dette gjorde at vi ikke klarte å få til en fredelig protest mot drapet, forteller Raul Risco.

- Vi var flere som ble arrestert. Vi satt i arresten gjennom natten og nesten hele dagen etter, før vi ble vi overført til forskjellige byer, jeg til Havanna, før jeg ble sendt hjem til Pinar del Rio.

- Her har politiet har omringet huset mitt. De følger hele tiden med på hvem som kommer og hvem som går, det er både sivilt og uniformert politi utenfor, sier Risco.

Han forteller om opposisjonelle som stadig blir pågrepet og holdt i arresten mellom 24 og 48 timer, før de slippes fri.

Frykter protester

Han mener det er tegn på at myndighetene nå er redde.

- De frykter at den fredelige opposisjonen skal gå ut i gatene, og at misfornøyde og desperate cubanere skal reise seg mot regimet til de tyranniske Castro-brødrene, sier Risco.

Men de har ingen tanker om å gi opp sin protestvirksomhet. Selv de som nylig ble løslatt og har fått bli på Cuba, har offentlig lovet å fortsette kampen for demokrati på den karibiske øya.

- Vi forsøker å holde demonstrasjoner, men undertrykkelsen er sterk. Mange som skal delta, blir hindret i å komme. Andre ganger lykkes vi, sier Risco.

Han forteller at det er planlagt flere markeringer de neste dagene - for å protestere mot drapet på Soto og sette press på regimet.

Raul Castro har sagt han vil tømme cubanske fengsler for politiske fanger. Det antas at det fortsatt sitter rundt 50 dissidenter fengslet, selv om det for internasjonale observatører er vanskelig å få innsyn og oversikt over det eksakte antallet.

SISTE NYTT

Siste nytt