Cuba vurderer øvre grense for leder

Cuba bør innføre en øvre grense for hvor lenge landets politiske ledere kan bli sittende, mener presidenten i landet, Raúl Castro.

Raúl Castro

Cubas president Raúl Castro holdt lørdag tale under Kommunistpartiets landsmøte i Havanna.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA / Reuters

Det sa den cubanske presidenten i sin åpningstale under Kommunistpartiets landsmøte lørdag.

Utspillet forbauser mange, ettersom øystaten har vært styrt av Raúl Castro og hans eldre bror og revolusjonsfigur Fidel Castro i til sammen 52 år i strekk.

Forgubbing

Raúl Castro er lillebroren til Fidel Castro, som ledet Cuba i 49 år før han overlot makten til Raúl i 2008. Fidel er nå 84 år gammel.

Ifølge Castro finnes det et helt forråd av velskolerte personer med tilstrekkelig erfaring og modenhet til å erstatte dagens ledere. De fleste lederskikkelsene i Kommunistpartiet er i dag i 70- og 80-årene.

– Vi har nådd den konklusjon at det er tilrådelig å anbefale at tjenestetiden i høye politiske og statlige verv begrenses til maksimum to ganger fem år, sa Castro til de rundt tusen delegatene på landsmøtet.

Han beklaget dessuten mangelen på unge ledere i de politiske styringsorganene, og viste til at landet nå betalte prisen for feilsteg gjort i fortiden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Militærparade på Cuba

Det kubanske kommunistpartiets landsmøte sammenfaller med 50-års jubileet for amerikanernes feilslåtte invasjon av Grisebukta i 1961. I går ble jubileet markert med storslåtte militærparader i Havannas gater.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Castro: – Det er pinlig

Presidenten, som selv er 79 år gammel, gjorde det klart at begrensningen også ville gjelde hans eget verv.

– Det er pinlig at vi etter et halvt århundre fortsatt ikke har klart å løse dette problemet, sa Castro.

Forslaget om begrenset tjenestetid kom mot slutten av en to og en halv timer lang tale der den kubanske lederen ga sterk støtte til en oppvask-liste med endringer som skal endre Cubas sosialistiske økonomiske system.

Vil fjerne rasjoneringer

Andre reformer som ble foreslått var blant annet en gradvis fjerning av rasjoneringer på basisvarer og nedtrapping av subsidier, desentralisering av øyas økonomi og innføringen av tilbud og etterspørsel som styrende tenkning i flere sektorer.

– Rasjonering og subsidier har blitt til en uutholdelig byrde for økonomien og har en hemmende effekt på folks arbeidsmoral, ytret Castro.

Presidenten satte likevel foten ned for mange av de foreslåtte endringene, som han mener vil føre til at en altfor stor del av kubanske eiendom vil komme under private aktørers kontroll.

Så godt som vedtatt

Verken forslaget om en øvre grense for tjenestetid i høytstående verv eller framleggene om diverse økonomiske reformer er vedtatt, fordi Kommunistpartiets landsmøte ikke har samme lovgivende funksjon som en nasjonalforsamling.

Ettersom Kommunistpartiet er det eneste lovlige partiet på Cuba, er det likevel så godt som garantert at forslagene får en rask behandling og godkjenning i Nasjonalforsamlingen for folkemakten.

SISTE NYTT

Siste nytt