NRK Meny
Normal

Cuba innrømmer våpentransport til Nord-Korea

Cuba innrømmer å stå bak den ulovlige våpentransporten gjennom Panama-kanalen som ble avdekket tirsdag. – Våpnene skulle til Nord-Korea for å repareres, sier kubanske myndigheter.

Det nordkoreanske skipet Chong Chon Gang

Det nordkoreanske skipet «Chong Chon Gang» er nå tatt i arrest i Panama.

Foto: CARLOS JASSO / Reuters

Myndighetene på Cuba hevder det var utdaterte våpensystemer fra Sovjet-tiden som var skjult i det nordkoreanske skipet sammen med en stor last sukker, ifølge BBC.

Skipet ble stoppet av tollerne i Panama etter mistanke om at det fraktet narkotika, men i stedet fant tollerne det som ble beskrevet som «sofistikerte rakettsystemer».

Angivelig var våpentransporten på vei til Nord-Korea.

– Kampfly om bord

Våpen om bord på nordkoreansk skip

Myndighetene i Panama viste i går deler av våpenfunnet fram til pressen.

Foto: Arnulfo Franco / Ap

I en pressemelding bekrefter Cuba at det var 240 tonn med «utdaterte forsvarsvåpen» om bord på skipet. Det skal være snakk om to luftvernrakettsystemer, ni demonterte raketter, to MiG 21-Bis kampfly og 15 MiG-motorer.

Cubanske myndigheter understreker i samme melding sitt engasjement for «fred, nedrustning, inkludert atomnedrustning, og respekt for internasjonal rett», ifølge BBC.

Våpenleveranser til Nord-Korea er forbudt gjennom FN-resolusjoner, som følge av det omstridte atomprogrammet i kommunistlandet.

Cuba påpeker at våpnene om bord på skipet var fra midten av forrige århundre, og at planen var at de skulle repareres og sendes tilbake til Cuba.

I tillegg til våpenlasten skal det ha vært 10 000 tonn sukker på skipet.

I arrest

Det nordkoreanske skipet, med navn «Chong Chon Gang», og mannskapet på 35 er tatt i arrest i byen Manzanillo, på atlanterhavssiden av Panama.

– Verden må bite seg merke i dette: Man kan ikke drive og frakte udeklarerte krigsvåpen gjennom Panama-kanalen, tordnet Panamas president Ricardo Martinelli etter gårsdagens avsløringer.

Den 77 kilometer lange Panama-kanalen forbinder Atlanterhavet og Stillehavet, noe som reduserer reiselengden rundt Sør-Amerika med rundt 11.000 kilometer.

Nær 15.000 skip passerer årlig gjennom kanalen, som ble overtatt av Panama fra USA i 1999.

Sukker om bord på nordkoreansk skip

Våpensystemene var skjult i containere under sukkersekker inne i det nordkoreanske skipet. Her gjennomsøker arbeidere ett av lasterommene.

Foto: Arnulfo Franco / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt